Start it @KBC stelt nieuwe, duurzame lichting start-ups voor

PERSBERICHT, 16/11/2023 - De nieuwe lichting van Start it @KBC is bekend. De grootste start-up accelerator van het land selecteerde een boeiende groep ondernemers die hun vleugels willen uitslaan op de Belgische en internationale markt. De nadruk lag deze keer niet enkel op groeipotentieel en innovatie, ook duurzaamheid was een essentiële factor in het selectieproces.

startit-x.com

Maar liefst 268 start-ups dienden een omstandig dossier in, 72 daarvan werden ook effectief geselecteerd voor de ‘fall cohort’. Daarmee helpt Start it @KBC als accelerator de meeste start-ups in België. Dankzij het programma krijgen ze het komende jaar professionele begeleiding met als doel niet enkel hun business, maar ook hun netwerk, kennis en persoonlijke skills te vergroten.

“Het is hoopgevend dat zelfs in deze economische omstandigheden, waar we de laatste tijd een opvallende toename van faillissementen bij kleine bedrijven zien, ondernemers nog steeds de stap durven te zetten om een start-up te runnen. Het is extra bemoedigend dat deze nieuwe wave ook bewust inzet op duurzaamheid en probeert om de wereld een stuk beter te maken.”
– Lode Uytterschaut, CEO Start it X

Duurzaam ondernemen met impact

Duurzaamheid staat centraal in de nieuwe herfstwave. Elke start-up werd bij aanmelding gevraagd naar de SDG’s waarop ze werken. Die duurzame ontwikkelingsdoelen, of Sustainable Development Goals, werden in 2015 goedgekeurd door alle landen binnen de Verenigde Naties en vormen een wereldwijd actieplan om vrede en welvaart te creëren voor mens en planeet, nu en in de toekomst. Ze omvatten zowel economische, als sociale en ecologische aspecten, en focussen op vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap.

De nieuwe start-ups leggen met name de nadruk op 'goede gezondheid en welzijn' (12%), 'verantwoorde consumptie en productie' (11%), 'industrie, innovatie en infrastructuur' (11%), en 'fatsoenlijk werk en economische groei' (10%).

Duurzame evolutie

De start-ups in het Start it @KBC-netwerk, dat momenteel in totaal bijna 900 actieve start-ups telt, hebben sinds de eerste wave aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid. Acht jaar geleden, in 2015, beschouwde slechts 17% duurzaamheid als een kernwaarde. In de lente van dit jaar was dat percentage al gestegen naar 42%. In de huidige golf kiest maar liefst 50% van de start-ups een duurzame benadering als uitgangspunt voor hun business, en in de komende selectieronde zal dat moeten stijgen naar 60%.

“We verwachtten altijd al dat onze start-ups bijdragen tot een betere economie, een beter leven, dat ze een impact willen maken, … Door in te zetten op sustainability goals, maken we dat nu concreter. In plaats van te zeggen ‘for the greater good’, willen we hen doen nadenken over specifieke doelen, SDG’s, waar ze naartoe kunnen werken.” ​
Lode Uytterschaut, Founder en CEO Start it X

Start it @KBC kiest heel bewust voor de duurzame aanpak; sustainability is niet enkel een key waarde die het bedrijf wil uitdragen, maar start-ups worden op die manier ook meteen geconfronteerd met het belang van SDG’s in de bedrijfswereld en hun impact op mens en planeet.

Duurzame financiën

Op financieel gebied presteren start-ups die zich inzetten voor duurzaamheid en de verwezenlijking van de SDG's vaak goed. Het niveau van activa neemt zelfs toe naarmate de duurzaamheid van de start-up groter is. Dit is noodzakelijk omdat ze doorgaans hogere uitgaven hebben voor regelgeving en certificering. Duurzaamheid trekt ook meer en meer investeerders aan vanwege de levensvatbaarheid, positieve uitstraling en stijgend groeipotentieel, waardoor duurzame start-ups vaker kunnen rekenen op aanzienlijke kapitaalinvesteringen.

Wanneer we praten over winst, zijn er opmerkelijke verschillen tussen de duurzame start-ups onderling. Uit een onderzoek van Start it @KBC blijkt dat de brutomarge lager ligt dan bij andere start-ups omdat veel van deze oprichters nog sterker gefocust zijn op hun missie. Hun markt is vaak een niche en het veranderen van consumentengedrag is erg moeilijk. Aan de andere kant laten start-ups die duurzaamheid in een deel van hun activiteiten implementeren, over het algemeen hogere nettowinsten zien. Bovendien weten ze hun totale activa efficiënter te benutten om omzet te genereren.

Maturiteit

De nieuwe lichting is zeer goed voorbereid, ook op financieel vlak, en heeft een duidelijk afgelijnde visie over de toekomst van hun bedrijf. Drie voorbeelden uit de nieuwe ‘fall cohort’:

Lusty Foods is een jonge onderneming die gespecialiseerd is in de productie van verse, biologische sauzen op basis van groenten en hennepzaden. De start-up past de pascalisatiemethode (hoge druk) toe om de sauzen te conserveren, zonder dat ze warmtebehandelingen of additieven nodig hebben. Dankzij deze innovatieve methode kunnen ze alle waardevolle voedingsstoffen in de gebruikte ingrediënten behouden, zonder de kwaliteit van hun producten aan te tasten. Oprichter Lilou Cajot richt zich met deze aanpak op twee van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's): 'goede gezondheid en welzijn' en 'verantwoorde consumptie en productie'.

PolySense is een Gentse start-up die artificiële intelligentie wil inzetten om de milieu-impact van bedrijven, zoals CO2-uitstoot, te berekenen en te verminderen. De start-up rekent grote bedrijven zoals Agristo, GlaxoSmithKline en Deme al tot zijn klanten. Het jonge bedrijf bevindt zich op het snijvlak van twee actuele en maatschappelijke thema's: AI en duurzaamheid, en de verplichtingen die daarbij horen. Voor oprichter Yarne De Munck zijn met name de duurzame doelen ‘industrie, innovatie en infrastructuur’, ‘klimaatactie’, en ’partnerschap om doelen te bereiken*’ van groot belang.

Chlues is een Antwerps merk van unisex kinderkleding die met kinderen meegroeit en bovendien vlekbestendig is. Dit wordt mogelijk gemaakt door de kledingstukken in een oversized pasvorm te ontwerpen en ze te voorzien van een laagje dat vlekken afstoot. Het doel van ontwerpster Chloë Anthonis is om met deze innovatieve benadering het wassen van kleding te verminderen, wat op zijn beurt bijdraagt aan een lagere milieu-impact.

Meer beeldmateriaal


Alle start-ups uit de nieuwe wave

AI-Care, AirFlora, BEEHUB, Bike D-Tec, Bimefy, BIOCSOL, Blue Pollen, Bodhi Drinks, BrainMatters/Renohub, BuddyRise, Cause U Can, Charge-42, Chlues, CodeCloud, Coliseum, Crypt, Depole.io BV, Draft Granola, Eaussential, EDOCK, Foodm, Forentrics, Freightbooking, Growing pAI, HirerPro, HUSKK, IoSA - Internet of Small Animals ,iQrypto, Ita Vero, Juna Fae, Kloze, KofVIE, Koqoon, L'Univers de RAPH' ASBL, Lakmoos AI s.r.o., Leadbox, Learn, Lemma Factory, Loconsilio Game Design, Lusty Foods, Melodia Therapy, MeteoElec, Mol-e, Odonata, Onobloc, Onze Vereniging, Oyamoto, Paydoo, Perpetronic, Pet.checkr, Pim Consult/Your Drone, Pino, PlantC SRL, PolySense, Predikt, ReadyEvent, ReqCon, Robocon, Rodilo, SCOPR by RENOVAID BV, Scorepion, Sensei, Spotlights, Ssebowa.ai, studio MOORE, TapUp, TechVenia, Time FusionTechnologies, TRICKLE, U-Volt, Urbn Gardn, You & AI


*Sustainable Development Goal 17 (SDG 17) ‘Partnerschap om doelstellingen te bereiken’ is opgesteld om een nieuw mondiaal partnerschap tussen organisaties en instanties te starten. Om alle duurzame ontwikkelingsdoelen te kunnen realiseren is dit partnerschap nodig. Hierbij staat een samenwerking ter bevordering van technologie, kennisoverdracht, handel, data en ontwikkelingshulp centraal.


Over Start it @KBC

Start it @KBC is hét platform voor startende ondernemers met een innovatief idee. Via een uniek eenjarig programma biedt de accelerator een internationaal ecosysteem aan ondernemers, zodat die snel en duurzaam kunnen groeien. Wie geselecteerd wordt, maakt voor altijd deel uit van de no strings attached en founder-centric community. De start-up accelerator is bovendien de grootste in België, met meer dan 1.250 succesvolle alumni.

Aarzel niet om contact op te nemen voor meer info of beeldmateriaal.

Aurélie Cordier

PR Manager, Marnix and Ally

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Start it X

Start it X is het grootste Belgische ecosysteem dat ondernemingen helpt bij innovatie en groei. De community herbergt volgende business units: Start it Accelerate, Start it Academy, Start it Expand, Start it Hubs en Start it Ventures.

Start-ups, scale-ups, intrapreneurs binnen grote bedrijven en corporates die willen innoveren en accelereren kunnen bij Start it X rekenen op een netwerk van ervaren mentoren, ondernemers, tonnen expertise en bewezen methodes. 

De community achter Start it X werd in 2014 opgericht door Lode Uytterschaut. Het ecosysteem is met meer dan 2.000 ondernemers en mentoren actief in België (Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Luik), de Verenigde Staten (New York), Hongarije (Boedapest en Gyor) en Tsjechië (Praag). Start it X is tevens de organisatie achter accelerator Start it @KBC, het grootste startup netwerk in België.

Meer informatie vindt u op www.startit-x.com.

Persdossier Start it X
Persdossier Start it Accelerate

Neem contact op met

Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

+32 3 830 10 37

[email protected]

startitx.com