5 jaar upcycling in België

Minister van Upcycling Evy Puelinckx maakt de balans

Dinsdag 11 augustus 2015 — ‘Bouwen aan geluk’, wordt momenteel opnieuw uitgezonden. Het programma was in 2010 het eerste dat upcycling aan bod liet komen op televisie, weliswaar nog wat voorzichtig. Intussen verschenen er boeken, zijn multinationals als Samsung aan het ‘upcyclen’ geslagen en is er een geëngageerde community die steeds met frisse ideeën komt. De drijvende kracht achter dit alles? Evy Puelinckx, designer, architecte en onderneemster met een passie voor duurzaamheid. Zij maakt de balans. 

Upcycling & de voordelen ervan kenden in 2010 zeer weinig bekendheid. Evy werkt in ‘Bouwen aan geluk’ zoveel mogelijk met de eigen spulletjes van mensen bij de make-over van hun interieur. Zo is het resultaat tegelijkertijd verrassend en voelt de ruimte toch ook vertrouwd aan voor hen.

"iedereen op de set zich maakte zich druk. Waarom ik niet gewoon al het meubilair in de container gooide en de nieuwe interieurs uit mdf en ongebruikt hout maakte? Voor de schrijnwerkers was het een hele klus om, in plaats van een tafel uit mdf, er eentje uit een oude kast te maken, voor de producers van het programma was upcycling een extra verhaallijn die ze niet meteen wisten te plaatsen in het programma en Staf Coppens vond het vooral heel grappig. Hij plaagt er mij in het programma regelmatig mee. Maar voor de bewoners was het in een 'thuis' terugkeren, niet in een showroom.” Zegt Evy.

Interieur met emotie

Evy verklaart waarom het niet altijd gemakkelijk is om de harmonie in een interieur te bewaren: "sommige meubels passen echt niet in een huiskamer of zijn ronduit lelijk, of er staan teveel kleine kastjes. Mensen houden ze bij omdat ze praktisch zijn, om budgettaire redenen, maar vaak ook omwille van een emotionele waarde. Een kast die je samen gekocht hebt, krijgt na een overlijden ineens een heel andere betekenis. Door er uiteindelijk iets nieuw mee te maken dat mooi én praktisch is, behoud je de emotionele band en heb je een meubel of object dat ook past in je interieur"

Bewust met materiaal

Niet alleen de emotionele band met meubilair spreekt in het voordeel van upcycling; "als ontwerpster vind ik het ook belangrijk dat we op een andere manier met materialen omgaan. Het is bijvoorbeeld zonde om in Brazilië een boom te kappen terwijl we hier voldoende hout hebben van kapotte meubels, die perfect kunnen gebruikt worden voor een nieuw interieur.” vervolgt Evy.

Minister Van Upcycling

Na ‘Bouwen aan geluk’ is Evy als minister van Upcycling steeds verder gegaan om mensen op een enthousiaste manier anders naar materiaal te laten kijken.

Intussen heeft ze een breed draagvlak gecreëerd voor het ‘upcyclen’, dat ziet Evy aan de vele wekelijkse bezoekers van de online community ‘Het Vindingrijk’ (www.hetvindingrijk.be), alsook aan de verkoop van haar boek, waarin ze tips geeft om van alledaagse voorwerpen zelf mooie nieuwe objecten te maken.

“In de community merk ik pas dat het écht leeft: geïnteresseerden en organisaties komen er regelmatig samen,  ze wisselen ideeën uit, zijn op zoek naar informatie of delen inspiratie.”

Van huiskamer tot de wereld

Evy werkt vandaag voornamelijk samen met bedrijven om hen te helpen op een positieve manier om te gaan met materiaal. Haar recente project voor Samsung, waar ze met oude GSM-laders nieuwe hangzetels en –matten maakte, is de voorbije weken de hele wereld rondgegaan. De originaliteit ervan werd geprezen van Australië, over China tot de VS. Deze zomer zijn de resultaten op zowat alle festivals (Pukkelpop, Feest in het Park) te bewonderen en vooral ook te gebruiken.

Contact

Evy is zelf beschikbaar voor interviews.