Moonbird laat je ademen op het ritme van innovatieve Belgische technologie

Moonbird laat je ademen op het ritme van innovatieve Belgische technologie

Start-up ontwikkelt toestel om ademhalingsoefeningen juist uit te oefenen

Keerbergen. Nu de cijfers van burn-outs, angststoornissen en slapeloosheid pieken, grijpen steeds meer mensen terug naar ademhalingsoefeningen. Omdat die alleen maar doeltreffend zijn als ze op de juiste manier uitgeoefend worden, ontwikkelde moonbird een toestel dat ieders hoogstpersoonlijke ademhalingsritme berekent én aangeeft. De Belgische start-up zoekt nu investeerders om de innovatieve ademhalingstool internationaal te lanceren.

Ademhalingsoefeningen zijn in verschillende culturen al eeuwen ingeburgerd om geest en lichaam in evenwicht te brengen. Vandaag zijn ze populairder dan ooit. Om even op de pauzeknop van onze hectische levens te drukken, of als remedie tegen de kwalen van deze tijd.  Veel mensen ademen echter op de verkeerde manier, waardoor de rustgevende oefeningen hun doel voorbijschieten. 

De Belgische start-up moonbird gebruikt digitale technologie om het effect van ademhalingsoefeningen te vergroten. Co-founder Stefanie Broes (PhD in de Farmaceutische Wetenschappen) ontwikkelde het innovatieve idee samen met haar broer Michael (economist). “We zagen in onze omgeving steeds meer mensen die kampten met slapeloosheid en angstaanvallen. Ze zochten hun heil bij ademhalingsoefeningen om tot rust te komen, maar ze vonden geen goede applicatie die hen daarbij kon helpen.”

Moonbird is een compact toestelletje van 11 op 6 centimeter dat je gemakkelijk in één hand houdt. Het toestel meet je hartslag en berekent je ideale ademhalingsritme. Vervolgens beweegt het – door uit te zetten en weer te krimpen – op dat ritme, zodat je ademhaling intuïtief hetzelfde ritme overneemt. Voor extra begeleiding kan je ook een stemassistent gebruiken. 

Investeerders voor internationale veroveringstocht

De eerste positieve gebruikerstesten heeft moonbird ondertussen achter de rug. Het team ontwikkelt  de toestel momenteel verder, samen met een team van artsen en psychologen, binnen een Europees cross-care project voor patiënten met slaapproblemen. Daarnaast zal de bekende neuroloog Prof. Steven Laureys – een fervent pleitbezorger van meditatie – de hersenactiviteit meten van mensen die het toestel gebruiken.

Moonbird lanceert een beperkte oplage in België en Nederland. Wie als allereerste gebruik wil maken van de toestel voor gepersonaliseerde ademhalingsoefeningen kan die nu al bestellen via de website. Ook bedrijven met interesse in een pilot zijn welkom bij moonbird. De start-up richt de blik ook al op andere markten, en wil de krachten bundelen met investeerders om die internationale veroveringstocht te versnellen.

“Nog dit jaar volgen na België en Nederland ook andere Europese landen, in 2021 staan de Verenigde Staten op de agenda”, zegt Stefanie Broes. “De VS zijn een bijzonder interessante markt voor moonbird. De evolutie richting niet-medicamenteuze behandelingen zonder bijwerkingen staat daar al veel verder. Ze staan er nog meer open voor innovatieve alternatieven voor de klassieke medicatie.”

////

Over moonbird

Stefanie Broes (PhD in de Farmaceutische wetenschappen) en Michael Broes (economist) richtten in 2019 moonbird op. Moonbird ontwikkelt tools die mensen helpen om ademhalingsoefeningen juist uit te voeren. De jonge Belgische start-up wil zo deze technieken breder toegankelijk maken, om het algemene welzijn van mensen te verbeteren. Het eerste product, moonbird, is een compact toestel gebaseerd op wetenschappelijke aangetoonde principes en helpt mensen om te relaxen, kalmer te worden en sneller in te slapen.

Moonbird kan sinds het prille begin rekenen op begeleiding van Start it@KBC, imec.istart en BlueHealth Innovation Center. Verder wordt moonbird ondersteund door het Europese Interreg cross-care project, VLAIO en FIT. 

Contacteer ons
Stefanie Broes Co-founder moonbird, moonbird
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen