Antwerpse start-up Helpper maakt thuishulp eenvoudig dankzij platform voor buurtbewoners

Antwerpse start-up Helpper maakt thuishulp eenvoudig dankzij platform voor buurtbewoners

Thuishulp door en voor buren dankzij deeleconomie. Nu in Antwerpen, Edegem en Mortsel

Helpper is een online ontmoetingsplaats voor iedereen die hulp kan gebruiken bij dagdagelijkse taken, en voor buurtbewoners die een centje willen bijverdienen. Dankzij de deeleconomie zorgt Helpper voor een eenvoudige, betrouwbare en flexibele aanpak van thuishulp, die betaalbaar is voor de maatschappij.

Helpper maakt deel uit van accelerator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. Helpper is een online platform dat buurtbewoners connecteert: enerzijds mensen die thuis hulp kunnen gebruiken en anderzijds hun buren, die een verschil willen maken door iemand te helpen. De taken zijn niet-medisch van aard, en gaan van gezelschap houden, samen op stap gaan, shoppen en  koken tot vervoer, administratie, kinderen afhalen van school. Door een beroep te doen op buurtbewoners en hen te vergoeden voor hun diensten, wil Helpper thuishulp eenvoudiger maken voor ouderen, chronisch zieken, personen met een handicap en drukbezette ouders. 

François Gerard oprichter van Helpper: “Tijdens de ziektebegeleiding van mijn vader met ALS voldeed geen enkel van de huidige diensten aan zijn noden. De planning was te rigide, de taken waren te strak afgelijnd en we hadden geen inspraak in wie mijn vader kwam helpen. De complexe organisatie vergt te veel energie, die je liever aan je dierbare besteedt. Met Helpper bieden we een sociaal en flexibel alternatief op hulp die nu vaak via dienstencheques of gezinszorg verloopt. Onze helppers mogen een veel bredere waaier aan taken opnemen, en worden niet beperkt door de complexiteit van grote structuren.”

Helpper geeft zuurstof aan de zorgsector die structureel onder budgettaire druk staat. Thuishulp kost vandaag tussen 28 en 35 euro per uur aan overheidssteun. Door de snelle vergrijzing en de stijging van chronische ziekten wordt dat voor de maatschappij onhoudbaar. Er blijven mensen in de kou staan omdat de overheidsfinanciering niet proportioneel meegroeit met de stijgende vraag. Helpper heeft de ambitie om een groot deel van de niet-medische hulp op te nemen, zonder overheidstussenkomst.

Matchmaking staat centraal
Helpper brengt blijvende en kwalitatieve relaties tot stand en besteedt daarom veel aandacht aan het matching-proces. De hulpaanvrager (of ‘helppie’) registreert zich en selecteert de gewenste taken en het tijdstip. Vervolgens gaat Helpper op zoek naar een geschikte persoon (‘helpper’) in de buurt. De kandidaten worden gescreend op basis van hun registratiegegevens, identiteit en een uitgebreid telefonisch aanwervingsgesprek. Zo heeft Helpper een goed beeld van de hulpverstrekker vooraleer deze wordt voorgesteld aan een helppie.

Als hulpaanvrager betaal je eenmalig €10 voor een kwalitatieve match. De vergoeding voor de hulp bedraagt  €9,80 per uur (of €4,90 per halfuur). Helpper neemt de volledige afhandeling van verzekeringen, betalingen, fiscale administratie en ondersteuning op zich. De hulpverstrekker (‘helpper’) ontvangt, na aftrek van 10% belastingen dankzij de wetgeving ‘deeleconomie’, €7,00 netto per uur.  

Samenwerking met ziekenfondsen en huisdokters
Helpper werkt structureel samen met ziekenfondsen, woonzorgcentra, huisdokters, apothekers en ziekenhuizen, die mensen informeren over de nieuwe service van Helpper.

Joeri Staessen, Directeur Netwerk en Sales bij Partena Ziekenfonds, legt uit waarom ze met Helpper samenwerken: “Helpper is een sterke aanvulling op het huidige aanbod aan thuishulp. Aan onze klanten die nood hebben aan een flexibele oplossing, raden we aan gebruik te maken van Helpper. Steun krijgen van een buurtbewoner is geruststellend. De helpper is nooit ver weg.

Je kunt vandaag beroep doen op meer dan 250 helppers in de stad Antwerpen, Edegem en Mortsel. Vanaf begin oktober zal Helpper ook aanwezig zijn in Gent met verdere uitbreiding naar Brussel in het voorjaar van 2018. De eerste stappen naar Europese uitbreiding werden al gezet, door samenwerking te zoeken met partners uit de buurlanden.

///////////////////////////

Over Helpper
Helpper is een platform dat verbanden legt tussen mensen die thuis hulp kunnen gebruiken en buren die iets willen bijverdienen door iemand te helpen. Helpper werd opgericht in maart 2017 door François Gerard en bestaat uit een team van vijf professionals uit de digitale sector en de zorgsector. Helpper is een onafhankelijk initiatief, gesteund door ziekenfondsen Partena en Partenamut, en startup incubator Start it @kbc. Meer dan 250 helppers staan in Antwerpen, Mortsel en Edegem ter beschikking van hulpbehoevenden.

Contacteer ons
François Gerard Managing Director, Helpper
Olivier Houdart Head Of Marketing, Helpper
François Gerard Managing Director, Helpper
Olivier Houdart Head Of Marketing, Helpper
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen