ArtiQ behaalt CE markering voor automatische interpretatie van longtesten

Start-up ArtiQ kondigt aan dat het CE markering behaalde voor ArtiQ.PFT. De software maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) voor de automatische interpretatie van longfunctietesten om longziektes op te sporen. De software automatiseert het schrijven van rapporten om zo dokters meer tijd te geven voor contact met patiënten en om er voor te zorgen dat alle rapporten geschreven zijn volgens de laatste internationale richtlijnen. Daarnaast wordt ook voorspeld hoe waarschijnlijk het is dat een patiënt een bepaalde ziekte heeft, en dit bijna twee keer zo nauwkeurig in vergelijking met longartsen. In de toekomst kan dit leiden tot minder testen om tot een diagnose te komen. 

De CE markering laat ArtiQ toe om ArtiQ.PFT naar verschillende ziekenhuizen in Europa te brengen. Dit past in het plan van het bedrijf om de technologie in verschillende Belgische ziekenhuizen te implementeren in de komende maanden en ook internationaal verder door te groeien.

"Het behalen van de CE markering is een essentiële mijlpaal in onze strategie om ArtiQ.PFT naar de markt te brengen en dokters te ondersteunen in de diagnose, behandeling en opvolging van longziektes." zegt Marko Topalovic, CEO en medeoprichter van ArtiQ, "In het volgende jaar willen we niet alleen de Europese markt uitbouwen, maar ook starten met de voorbereidingen voor uitbreiding naar andere markten zoals de Verenigde Staten."

Bijna 40.000 patiënten in UZ Leuven, nu ook andere ziekenhuizen

Vandaag interpreteert de longarts zelf de longtesten en protocols en schrijft hij zelf rapporten. Door in real time een nauwkeurige beschrijving en interpretatie aan te bieden, ondersteunt de ArtiQ software dokters zodat die zich kunnen focussen op de volgende stappen in de patiëntenbehandeling zoals het contact met de patiënten, het bepalen van de volgende tests en het voorstellen van een behandeling.

Prof. Wim Janssens, longarts en medeoprichter van ArtiQ, vertelt: "Functionele longtesten genereren uitvoerige numerieke resultaten en hun patroon moet in de klinische context geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen. Uit ons onderzoek blijkt dat computers ongeveer twee keer zo nauwkeurig zijn als longartsen. In UZ Leuven hebben artsen de technologie voor bijna 40.000 patiënten gebruikt. Dankzij de CE markering krijgen nu ook andere ziekenhuizen toegang tot deze krachtige software."

Met behulp van cloud technologie kan ArtiQ.PFT gekoppeld worden aan het elektronisch patiëntendossier of direct gegevens ontvangen van de machines die gebruikt worden bij functionele longtesten. Longartsen kunnen zo onmiddellijk een automatisch gegenereerd rapport ontvangen voor elke patiënt na het uitvoeren van de testen.

Om verdere informatie te geven aan de Europese longartsen zal ArtiQ later deze maand aanwezig zijn met een stand op het jaarlijks congres van de European Respiratory Society in Madrid (28 september - 2 oktober).

///

Over ArtiQ

ArtiQ is een spin-off bedrijf van de KU Leuven met als missie het ondersteunen van dokters in de diagnose, behandeling en opvolging van longziektes. Het bedrijf is opgericht begin 2019 door vier oprichters met een uitgebreide achtergrond in geneeskunde van de longen, medical devices en artificiële intelligentie. De start-up maakt deel uit van de community van Start it @KBC, de grootste accelerator voor start-ups in België. 

ArtiQ sloot in juni 2019 een seed financieringsronde. De investeerders zijn KBC Focus Fund, het KU Leuven Gemma Frisius Fund, Universitair Ziekenhuis Leuven en de privé-investeerder Bart Swaelens.

Marko Topalovic

Founder & CEO, ArtiQ

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Start it X

Start it X is het grootste Belgische ecosysteem dat ondernemingen helpt bij innovatie en groei. De community herbergt volgende business units: Start it Accelerate, Start it Academy, Start it Expand, Start it Hubs en Start it Ventures.

Start-ups, scale-ups, intrapreneurs binnen grote bedrijven en corporates die willen innoveren en accelereren kunnen bij Start it X rekenen op een netwerk van ervaren mentoren, ondernemers, tonnen expertise en bewezen methodes. 

De community achter Start it X werd in 2014 opgericht door Lode Uytterschaut. Het ecosysteem is met meer dan 2.000 ondernemers en mentoren actief in België (Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Luik), de Verenigde Staten (New York), Hongarije (Boedapest en Gyor) en Tsjechië (Praag). Start it X is tevens de organisatie achter accelerator Start it @KBC, het grootste startup netwerk in België.

Meer informatie vindt u op www.startit-x.com.

Persdossier Start it X
Persdossier Start it Accelerate

Neem contact op met

Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

+32 3 830 10 37

[email protected]

startitx.com