ArtiQ behaalt CE markering voor automatische interpretatie van longtesten

ArtiQ behaalt CE markering voor automatische interpretatie van longtesten

Start-up ArtiQ kondigt aan dat het CE markering behaalde voor ArtiQ.PFT. De software maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) voor de automatische interpretatie van longfunctietesten om longziektes op te sporen. De software automatiseert het schrijven van rapporten om zo dokters meer tijd te geven voor contact met patiënten en om er voor te zorgen dat alle rapporten geschreven zijn volgens de laatste internationale richtlijnen. Daarnaast wordt ook voorspeld hoe waarschijnlijk het is dat een patiënt een bepaalde ziekte heeft, en dit bijna twee keer zo nauwkeurig in vergelijking met longartsen. In de toekomst kan dit leiden tot minder testen om tot een diagnose te komen. 

De CE markering laat ArtiQ toe om ArtiQ.PFT naar verschillende ziekenhuizen in Europa te brengen. Dit past in het plan van het bedrijf om de technologie in verschillende Belgische ziekenhuizen te implementeren in de komende maanden en ook internationaal verder door te groeien.

"Het behalen van de CE markering is een essentiële mijlpaal in onze strategie om ArtiQ.PFT naar de markt te brengen en dokters te ondersteunen in de diagnose, behandeling en opvolging van longziektes." zegt Marko Topalovic, CEO en medeoprichter van ArtiQ, "In het volgende jaar willen we niet alleen de Europese markt uitbouwen, maar ook starten met de voorbereidingen voor uitbreiding naar andere markten zoals de Verenigde Staten."

Bijna 40.000 patiënten in UZ Leuven, nu ook andere ziekenhuizen

Vandaag interpreteert de longarts zelf de longtesten en protocols en schrijft hij zelf rapporten. Door in real time een nauwkeurige beschrijving en interpretatie aan te bieden, ondersteunt de ArtiQ software dokters zodat die zich kunnen focussen op de volgende stappen in de patiëntenbehandeling zoals het contact met de patiënten, het bepalen van de volgende tests en het voorstellen van een behandeling.

Prof. Wim Janssens, longarts en medeoprichter van ArtiQ, vertelt: "Functionele longtesten genereren uitvoerige numerieke resultaten en hun patroon moet in de klinische context geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen. Uit ons onderzoek blijkt dat computers ongeveer twee keer zo nauwkeurig zijn als longartsen. In UZ Leuven hebben artsen de technologie voor bijna 40.000 patiënten gebruikt. Dankzij de CE markering krijgen nu ook andere ziekenhuizen toegang tot deze krachtige software."

Met behulp van cloud technologie kan ArtiQ.PFT gekoppeld worden aan het elektronisch patiëntendossier of direct gegevens ontvangen van de machines die gebruikt worden bij functionele longtesten. Longartsen kunnen zo onmiddellijk een automatisch gegenereerd rapport ontvangen voor elke patiënt na het uitvoeren van de testen.

Om verdere informatie te geven aan de Europese longartsen zal ArtiQ later deze maand aanwezig zijn met een stand op het jaarlijks congres van de European Respiratory Society in Madrid (28 september - 2 oktober).

///

Over ArtiQ

ArtiQ is een spin-off bedrijf van de KU Leuven met als missie het ondersteunen van dokters in de diagnose, behandeling en opvolging van longziektes. Het bedrijf is opgericht begin 2019 door vier oprichters met een uitgebreide achtergrond in geneeskunde van de longen, medical devices en artificiële intelligentie. De start-up maakt deel uit van de community van Start it @KBC, de grootste accelerator voor start-ups in België. 

ArtiQ sloot in juni 2019 een seed financieringsronde. De investeerders zijn KBC Focus Fund, het KU Leuven Gemma Frisius Fund, Universitair Ziekenhuis Leuven en de privé-investeerder Bart Swaelens.

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen