Artiq haalt 1 miljoen euro binnen voor software die longziektes opspoort

Artiq haalt 1 miljoen euro binnen voor software die longziektes opspoort

ArtiQ is een spin-off van de KU Leuven die artsen helpt om luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen. In een eerste investeringsronde heeft het bedrijf 1 miljoen euro binnengehaald. Het geld zal gebruikt worden om ArtiQ|PFT te lanceren, een softwareplatform dat de longfunctie van patiënten snel en betrouwbaar evalueert. De investeerders zijn het KBC Focus Fund, het Gemma Frisius Fonds van de KU Leuven, UZ Leuven en privé-investeerder Bart Swaelens. ArtiQ is deel van accelerator Start it @KBC, die innovatieve en schaalbare start-ups begeleidt.

ArtiQ|PFT gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te lezen. Zo kunnen longziektes beter opgespoord worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten”, zegt Marko Topalovic, CEO van ArtiQ. “De software analyseert binnen één seconde de resultaten van longtesten en geeft op basis hiervan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.”

De software is ontwikkeld voor en deels door artsen van het UZ Leuven. ArtiQ|PFT is klinisch gevalideerd en ondersteunt de Leuvense artsen al meer dan een jaar bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen. Nu de software op de markt komt, zullen meer ziekenhuizen, artsen en patiënten baat hebben bij deze technologie. ArtiQ|PFT herkent momenteel negen vaak voorkomende longaandoeningen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), astma en interstitiële longziekten.

Machine learning

“Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in deze cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen”, zegt Wim Janssens, longarts en medeoprichter van ArtiQ. “Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen. Onze software kan dus een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar heel specifieke patronen gaat.”

ArtiQ|PFT kan via de cloud gekoppeld worden aan elektronische patiëntendossiers. De software kan ook rechtstreeks verbonden worden met toestellen voor longfunctietesten. Na de test wordt dan automatisch een rapport toegevoegd aan de patiëntdossiers.

Tegen het einde van het jaar wilt ArtiQ de technologie implementeren in andere Belgische ziekenhuizen. Ook op internationaal niveau zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Naast de software voor longartsen werkt het bedrijf ook aan oplossingen om de kwaliteitscontrole en diagnoses bij spirometrie te verbeteren. Spirometrie is een techniek om de longfunctie en -capaciteit te meten. ArtiQ onderzoekt ook of zijn technologie gebruikt kan worden voor andere diagnoses en om persoonlijke behandelingen voor te schrijven. Het bedrijf sluit zo aan bij de wereldwijde trend om artificiële intelligentie te gebruiken om het beslissingsproces over diagnoses en mogelijke behandelingen te ondersteunen.

 

-------------------------------

 

Over ArtiQ

ArtiQ is een jong, dynamisch en innovatief spin-off bedrijf van de KU Leuven (België). Het bedrijf werd begin 2019 opgericht door vier toegewijde oprichters met een uitgebreide expertise in longziekten, medische apparatuur en artificiële intelligentie. De op artificiële intelligentie gebaseerde software van ARTiQ biedt een krachtig beslissingsondersteunend hulpmiddel dat de huidige klinische praktijk verbetert.

ArtiQ wil de betrouwbare partner worden van artsen voor de diagnose, behandeling en opvolging van ademhalingsproblemen. De op artificiële intelligentie gebaseerde medische software helpt artsen om longfunctietesten te interpreteren en verbetert de diagnose van longziekten.

Meer informatie: www.artiq.eu

Over KBC Focus Fund

Het KBC-Focus Fund is een € 50 miljoen venture capital fonds dat zich richt op deeptech. We hebben de ambitie om de sectoren van nanotechnologie, micro-elektronica en IoT een boost te geven. We richten ons vooral op België en omliggende landen waar bekende expertisecentra binnen dit technologisch gebied zijn gevestigd.

Het KBC Focus Fund maakt gebruik van het netwerk en expertise van KBC Groep en wordt beheerd door KBC Securities. KBC Securities heeft een gedegen kennis van het tech-ecosysteem in België en daarbuiten met ervaren teams in de afdelingen M&A, Corporate Finance en Research & Sales. Als onderdeel van KBC Groep streeft het KBC Focus Fund ernaar om een lange termijn partner te worden voor ondernemers.

Meer informatie: https://www.kbcsecurities.com/investment-services/kbc-focus-fund

Over KU Leuven

De KU Leuven werd opgericht in 1425 en is naast de oudste ook de meest innovatieve universiteit van Europa (Reuters). Met haar 58 000 studenten en meer dan 20 000 medewerkers is zij bovendien de grootste universiteit van België. Vijftien faculteiten bieden bachelor- en masteropleidingen aan op 10 locaties in Vlaanderen. De verschillende klemtonen en aanpak op de campussen zorgen voor een grote variatie in het onderwijsaanbod. De opleidingen zijn gebaseerd op het onderzoek van meer dan 7000 wetenschappers. Als medeoprichter van de League of European Research Universities (LERU) is KU Leuven zowel nationaal als internationaal een toonaangevende onderzoeksinstelling.

Over UZ Leuven

Met bijna 2.000 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België. Meer dan 9.500 medewerkers zetten zich dagelijks in om een gediversifieerde en specialistische patiëntenzorg aan te bieden en voortdurend te werken aan verbetering en vernieuwing van de zorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hoogstaande klinische kwalitatieve patiëntenzorg, innovatief onderzoek en excellent academisch onderwijs.

Over het Gemma Frisius Fonds

Het Gemma Frisius Fonds (GFF) is een zaaikapitaalfonds dat in 1997 werd opgezet als een joint venture tussen KU Leuven, de KBC-groep en de BNP Paribas-groep. Het combineert de expertise van de universiteit op het vlak van overdracht van onderzoek en technologieën met de financiële en investeringsexpertise van de twee banken. GFF stelt kapitaal ter beschikking voor de opstart en groei van hoogtechnologische, onderzoeksgebaseerde spin-off bedrijven. De investeringen beperken zich niet tot een bepaald technologiedomein.

Contacteer ons
Marko Topalovic CEO en co-oprichter
Wim Janssens Hoofd van het laboratorium Pneumologie (KU Leuven) en co-oprichter
Marko Topalovic CEO en co-oprichter
Wim Janssens Hoofd van het laboratorium Pneumologie (KU Leuven) en co-oprichter
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen