Belgisch burgerplatform CitizenLab haalt 2 miljoen op

Belgisch burgerplatform CitizenLab haalt 2 miljoen op

Brussel - Om de internationale uitrol van haar burgerparticipatieplatform te versnellen haalt start-up CitizenLab 2 miljoen euro op. Met het vers kapitaal wil het haar platform verder ontwikkelen om digitale democratie vorm te geven in nieuwe Europese markten, zoals Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het gaat snel voor CitizenLab in de overheidsmarkt.  Sinds de oprichting eind 2015 tekende het al meer dan 100 steden en gemeenten op als klant. Via het platform lieten al meer dan 50.000 burgers hun stem horen, van Kortrijk over Leuven tot Aarlen, maar ook ver buiten onze landsgrenzen. CitizenLab maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.

De investeringsronde werd geleid door Inventures, een impact-investeringsfonds. Ook Cipal-Schaubroeck, een IT-groep met als ambitie een sleutelrol te spelen in de digitale revolutie van de overheid, investeert in CitizenLab. Daarnaast doen ook het Brusselse investeringsfonds finance.brussels en de bank ING hun duit in het zakje door middel van een lening.

Impact first

“Als sociale ondernemers kijken we niet enkel naar onze financiële groei, maar minstens evenveel naar de maatschappelijke impact,” zegt Wietse Van Ransbeeck, CEO van CitizenLab. “We zijn dan ook heel blij met de complementariteit van onze investeerders. Inventures zal ons begeleiden in het maximaliseren van onze maatschappelijke impact, terwijl er met Cipal-Schaubroeck vele synergieën bestaan.”

CitizenLabs missie om burgers meer inspraak te geven in het beleid wordt vertaald naar concrete doelstellingen geënt op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties. Dit jaar nog wil CitizenLab in iedere gemeente 5% van de bevolking actief laten participeren in het beleid via haar platform.

“De oprichters hebben een heldere visie op publieke besluitvorming en hoe je deze participatiever en inclusiever maakt. De potentiële impact van CitizenLab is enorm,” geeft Olivier de Duve (CEO Inventures) aan.

Digitale democratie

Het burgerplatform bestaat vandaag uit een hele reeks inspraakinstrumenten die steden en gemeenten toelaat makkelijk participatieprocessen op te zetten. Via het platform kunnen burgers ideeën lanceren, stemmen en discussiëren, budgetten verdelen, of zelf initiatieven starten om zo de politieke agenda mee te bepalen.   

Met het vers kapitaal wil CitizenLab bouwen aan nieuwe productmodules om de lokale democratie te versterken. “Er zijn heel wat aanknopingspunten tussen CitizenLabs participatieplatform en de softwareplatformen van Cipal Schaubroeck. Denken we bijvoorbeeld maar aan ons digitaal besluitvormingsplatform. In de overheid van de toekomst kunnen we er zo voor zorgen dat de input van burgers snel en makkelijk op de tafel van de burgemeester terechtkomt,” aldus Nico Cras (CEO Cipal-Schaubroeck).

Tenslotte ontwikkelde CitizenLab de laatste jaren artificiële intelligentie die overheden helpt om burgerinput tot concrete inzichten te verwerken. Ook hier zal het verder in investeren om beleidsmakers toe te laten beter geïnformeerde beslissingen te nemen door de verschillende opinies rond lokale thematieken nauwkeurig in kaart te brengen.

Internationale ambities

Vandaag komen het merendeel van CitizenLabs klanten uit België, maar ook in o.a. Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Chili is het Brusselse bedrijf actief. De financiële injectie zal worden ingezet om de internationale uitrol te versnellen. Tegen eind volgend jaar wil het in maar liefst 300 steden en gemeenten haar platform installeren.

Momenteel telt het bedrijf 15 werknemers. CitizenLab plant het komende anderhalf jaar te verdubbelen in grootte, met onder meer aanwervingen voor internationale posities, maar ook voor klantenondersteuning en productontwikkeling.

Over CitizenLab

CitizenLab, een Brusselse civic tech start-up, werd opgericht in september 2015 door Wietse Van Ransbeeck (25), Aline Muylaert (25) en Koen Gremmelprez (30) met als missie lokale democratieën te versterken in het digitale tijdperk. Het burgerplatform CitizenLab wil het eenvoudig maken voor steden en gemeenten om hun burgers inspraak te geven op thema’s die hen aanbelangen.

Zo kan je als burger op het platform voorstellen plaatsen, bijdragen aan andere voorstellen en je voorkeur uitdrukken door voor of tegen te stemmen. Het platform wordt ook gebruikt om wijkbudgetten of burgerbegrotingen online te ondersteunen. Dankzij de inzet van artificiële intelligentie helpt CitizenLab overheden burgerinput efficiënt te verwerken tot inzichten voor besluitvorming.

In minder dan drie jaar tijd maken al meer dan 100 steden en gemeenten gebruik van de CitizenLab-software. Zowel grote steden (bv. Vancouver, Leuven, Hasselt), kleinere gemeenten (bv. Temse, Wezembeek-Oppem, Anzegem), zetten het participatieplatform met succes in. Ook in het buitenland groeit CitizenLab snel, met klanten in Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Chili, en zelfs de federale overheid van Bermuda.

Over Inventures

Inventures is een impact durfkapitaalfonds dat investeert in innovatieve Europese start-ups en scale-ups die voldoen aan ten minste een van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.

Over Cipal-Schaubroeck

Cipal Schaubroeck is toonaangevend inzake softwareplatformen voor lokale besturen. Een adres wijzigen, een reispas aanvragen, een geboorte- of overlijdensaangifte doen, een bewijs van woonst of gezinssamenstelling aanvragen, een bouw- of omgevingsvergunning aanvragen, de inning van een belasting, … - al deze zaken worden door de gemeentelijke ambtenaar afgehandeld via de softwareplatformen van Cipal Schaubroeck.

Cipal Schaubroeck streeft er naar om innovatieve oplossingen aan te reiken die het werk van de ambtenaar vereenvoudigen én de levenskwaliteit van de burger verhogen. Samen met zo’n 550 gedreven en competente medewerkers bouwt de Cipal Schaubroeck-groep aan overheden van de toekomst.

Contacteer ons
Inès Mertens Sourcing- en communicatiemanager, Inventures
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen