Belgische app Faver laat onbekenden elkaar een gunst doen

Belgische app Faver laat onbekenden elkaar een gunst doen

Smartphone-app Faver laat onbekenden elkaar helpen op basis van de locatie, en tracht zo de wereld iets behulpzamer te maken

Donderdag 23 november 2017 — Brussel - In deze tijden van terreur, vervreemding en polarisering, wordt het geloof in het goede van de mens soms op de proef gesteld. Het team (student-)ondernemers achter de app Faver gelooft echter nog steeds in de bereidheid van zelfs wildvreemden om elkaar gunsten te doen.

Heb je iets nodig op een bepaalde locatie? Via de Faver-app kan je via gps-lokalisatie op een kaart zien welke gebruiker zich in de buurt bevindt. Je kan die persoon vervolgens een verzoekje sturen om jou te helpen. Bijvoorbeeld om de sfeer in de club of de drukte in de supermarkt te checken, alvorens de deur uit te gaan. Of door startkabels te laten aanleveren in geval van autopanne.

Eerlijke vinder
Olivier Dinet, founder van Faver: “Aangezien je met onze app onbekende gebruikers kunt contacteren, heb je een veel groter bereik dan enkel je eigen netwerk. En dus ook meer kansen om hulp ter plaatse te vinden. Door de assistentie van iemand die al ter plekke is te kunnen inroepen, verspil je geen tijd, energie of geld met onnodige verplaatsingen."

De aangesproken gebruiker kan je vraag beantwoorden via tekst of beeldmateriaal of door het uitvoeren van een bepaalde actie.

Als er zich niemand in de gewenste omgeving bevindt, kan je een "pinnetje" achterlaten op de kaart, met instructies van wat je juist nodig hebt. Op die manier kan een latere passant je alsnog te hulp schieten. Zo kan je bijvoorbeeld de locatie van iets dat je verloren bent markeren, zodat een eerlijke vinder het je later kan terugbezorgen. 

Olivier Dinet: "Door onbekenden van verschillende locaties met elkaar in contact te brengen en elkaar gunsten te laten verlenen, hopen we met Faver van de wereld een iets meer verbonden en vriendelijkere plaats te kunnen maken." 

Succes bij studenten 
Het idee voor Faver schopte het in 2017 tot in de finale van de Start-Academy wedstrijd van Vlajo en ING, en was ook de Vlaamse winnaar van de European Satellite Navigation Competition-wedstrijd voor haar gebruik van satelliet-technologie. De start-up maakt momenteel deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.

Faver heeft na een eerste testfase bij studenten hoger onderwijs al een vijfhonderdtal gebruikers in de Vlaamse universiteitssteden Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Hasselt. Nu wil de start-up verder uitbreiden naar de centrumsteden om op zoveel mogelijk plaatsen gunsten te kunnen verlenen. 

Je kan de Faver-app kan gratis downloaden voor Android en iOS.

Meer info vind je op www.faverit.org.

Olivier Dinet Founder at Faver
Saar Dietvorst Start it @KBC