Belgische start-up CrazyGames hertekent landschap voor onafhankelijke game developers

Belgische start-up CrazyGames hertekent landschap voor onafhankelijke game developers

  • CrazyGames is al na vier jaar een van de tien grootste gratis browser game platformen ter wereld.
  • Lancering Portal waar onafhankelijke developers games kunnen publiceren en verbeteren.
  • Ambitie om een van de drie grootste platformen ter wereld te worden.

LEUVEN – CrazyGames, één van de tien grootste gratis browser game platformen ter wereld, lanceert een portaal waarop onafhankelijke ontwikkelaars hun games kunnen laten testen. De Leuvense start-up wil zijn 10 miljoen maandelijkse gebruikers inzetten om developers te helpen hun games te verbeteren. Dit project moet de indrukwekkende groei van het bedrijf ook het komende jaar helpen doorzetten.

CrazyGames is een browser game platform waar gebruikers gratis games kunnen spelen in uiteenlopende categorieën. Raf Mertens (27), een ondernemende software ingenieur, richtte de website op in 2014. Wat startte als een hobbyproject groeide intussen uit tot een bedrijf met vier werknemers. CrazyGames maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen ondersteunt.

CrazyGames heeft vandaag tien miljoen maandelijkse gebruikers en is daarmee een van de tien grootste browser game platformen ter wereld. In 2017 haalde het bedrijf een omzet van 1,02 miljoen euro en groeide het met meer dan 100%. Deze inkomsten komen volledig uit programmatische advertenties. Hiervoor werkt het bedrijf samen met partners zoals Google, Amazon, Appnexus en andere grote partijen in de online advertentie sector. Met de lancering van het nieuwe Developer Portal wil Crazygames deze groei verder doorzetten.

Met de lancering van een Developer Portal wil CrazyGames inspelen op de nood van onafhankelijke ontwikkelaars om hun games te laten testen door een groot aantal mensen.

Raf Mertens, oprichter CrazyGames: “Wie vandaag een nieuwe game wil ontwikkelen en publiceren, ondervindt heel wat moeilijkheden. Het is niet eenvoudig om een voldoende groot publiek te bereiken. Door gebruik te maken van het Developer Portal kunnen spelontwikkelaars op een eenvoudige manier games uploaden en beheren.”

Feedback van spelers op games
Uniek is ook dat gameontwikkelaars bij CrazyGames statistieken meekrijgen over de gebruikerservaring van de gamers. De developer kan met die data zijn spel efficiënt optimaliseren.

Veel developers ondervinden vandaag problemen met het verzamelen van feedback op hun game. Gespecialiseerde testers zijn duur en de middelen van onafhankelijke developers zijn vaak beperkt,” vertelt Raf Mertens. De afgelopen maanden testte een 40-tal developers het platform van CrazyGames en op 1 oktober lanceert het bedrijf de publieke bèta versie. CrazyGames viert de lancering met een competitie voor developers met een prijzenpot van $2750.

Ambitieuze toekomstplannen
De laatste jaren zijn de mogelijkheden van browsers drastisch toegenomen. De technologie staat toe dat volwaardige en reactieve applicaties eenvoudig kunnen worden verspreid. Gamers hoeven dus niets meer te installeren maar kunnen de games gewoon in hun browser spelen. Een trend die ook zichtbaar is in andere domeinen zoals bijvoorbeeld televisie (Netflix) en tekstverwerking (Google Docs).

De markt voor browser games groeit dus sterk en CrazyGames maakt zich met de lancering van het Developer Portal klaar voor deze groei. “We hebben de ambitie om binnen vijf jaar bij de drie grootste browser game platformen ter wereld te behoren. De lancering van dit Portal zal ons helpen om op een schaalbare manier relaties op te bouwen met game developers en een instroom van kwalitatieve games te verzekeren", besluit Raf Mertens.

Contacteer ons
Alexander Pattyn Operations & Product Manager, CrazyGames
Saar Dietvorst Persverantwoordelijke, Start it @KBC
Alexander Pattyn Operations & Product Manager, CrazyGames
Saar Dietvorst Persverantwoordelijke, Start it @KBC
Over Start it @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen anderhalf jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 700 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC ontstond in 2014 als een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, Telenet, Universiteit Antwerpen & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be
Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...
Persdossier Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen