Belgische start-up CrazyGames hertekent landschap voor onafhankelijke game developers

Belgische start-up CrazyGames hertekent landschap voor onafhankelijke game developers

  • CrazyGames is al na vier jaar een van de tien grootste gratis browser game platformen ter wereld.
  • Lancering Portal waar onafhankelijke developers games kunnen publiceren en verbeteren.
  • Ambitie om een van de drie grootste platformen ter wereld te worden.

LEUVEN – CrazyGames, één van de tien grootste gratis browser game platformen ter wereld, lanceert een portaal waarop onafhankelijke ontwikkelaars hun games kunnen laten testen. De Leuvense start-up wil zijn 10 miljoen maandelijkse gebruikers inzetten om developers te helpen hun games te verbeteren. Dit project moet de indrukwekkende groei van het bedrijf ook het komende jaar helpen doorzetten.

CrazyGames is een browser game platform waar gebruikers gratis games kunnen spelen in uiteenlopende categorieën. Raf Mertens (27), een ondernemende software ingenieur, richtte de website op in 2014. Wat startte als een hobbyproject groeide intussen uit tot een bedrijf met vier werknemers. CrazyGames maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen ondersteunt.

CrazyGames heeft vandaag tien miljoen maandelijkse gebruikers en is daarmee een van de tien grootste browser game platformen ter wereld. In 2017 haalde het bedrijf een omzet van 1,02 miljoen euro en groeide het met meer dan 100%. Deze inkomsten komen volledig uit programmatische advertenties. Hiervoor werkt het bedrijf samen met partners zoals Google, Amazon, Appnexus en andere grote partijen in de online advertentie sector. Met de lancering van het nieuwe Developer Portal wil Crazygames deze groei verder doorzetten.

Met de lancering van een Developer Portal wil CrazyGames inspelen op de nood van onafhankelijke ontwikkelaars om hun games te laten testen door een groot aantal mensen.

Raf Mertens, oprichter CrazyGames: “Wie vandaag een nieuwe game wil ontwikkelen en publiceren, ondervindt heel wat moeilijkheden. Het is niet eenvoudig om een voldoende groot publiek te bereiken. Door gebruik te maken van het Developer Portal kunnen spelontwikkelaars op een eenvoudige manier games uploaden en beheren.”

Feedback van spelers op games
Uniek is ook dat gameontwikkelaars bij CrazyGames statistieken meekrijgen over de gebruikerservaring van de gamers. De developer kan met die data zijn spel efficiënt optimaliseren.

Veel developers ondervinden vandaag problemen met het verzamelen van feedback op hun game. Gespecialiseerde testers zijn duur en de middelen van onafhankelijke developers zijn vaak beperkt,” vertelt Raf Mertens. De afgelopen maanden testte een 40-tal developers het platform van CrazyGames en op 1 oktober lanceert het bedrijf de publieke bèta versie. CrazyGames viert de lancering met een competitie voor developers met een prijzenpot van $2750.

Ambitieuze toekomstplannen
De laatste jaren zijn de mogelijkheden van browsers drastisch toegenomen. De technologie staat toe dat volwaardige en reactieve applicaties eenvoudig kunnen worden verspreid. Gamers hoeven dus niets meer te installeren maar kunnen de games gewoon in hun browser spelen. Een trend die ook zichtbaar is in andere domeinen zoals bijvoorbeeld televisie (Netflix) en tekstverwerking (Google Docs).

De markt voor browser games groeit dus sterk en CrazyGames maakt zich met de lancering van het Developer Portal klaar voor deze groei. “We hebben de ambitie om binnen vijf jaar bij de drie grootste browser game platformen ter wereld te behoren. De lancering van dit Portal zal ons helpen om op een schaalbare manier relaties op te bouwen met game developers en een instroom van kwalitatieve games te verzekeren", besluit Raf Mertens.

Contacteer ons
Alexander Pattyn Operations & Product Manager, CrazyGames
Saar Dietvorst Persverantwoordelijke, Start it @KBC
Alexander Pattyn Operations & Product Manager, CrazyGames
Saar Dietvorst Persverantwoordelijke, Start it @KBC
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1.200 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. De Waalse vestiging Start it @CBC is gelegen in Luik. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen