Belgische start-up SpotCrowd toegelaten tot gerenommeerde accelerator TechStars (VS)

  • Belgische disruptieve technologie om winkeldieven te betrappen, is klaar om wereld te veroveren
  • ​SpotCrowd met 9 anderen geselecteerd uit meer dan 3.000 start-ups uit 40 landen
  • SpotCrowd is 2e Belgische start-up ooit die wordt toegelaten tot TechStars
  • SpotCrowd beleeft ‘Belgian Dream’ dankzij Belgische start-up ecosysteem: van start-up bij incubatoren Start it @kbc en imec.istart tot scale-up bij accelerator TechStars
Antwerpen - Het Belgische technologiebedrijf SpotCrowd is toegelaten tot Techstars, een van ’s werelds meest gerenommeerde incubators voor start-ups. SpotCrowd bestrijdt winkeldiefstal met spotters die anonieme camerabeelden screenen, en verdachte handelingen in real-time signaleren aan winkeliers. Het is nog maar de tweede Belgische start-up die de loodzware selectieprocedure van Techstars - “tougher to get into than Harvard” – weet te overleven.

Zoals de naam doet vermoeden, gebruikt SpotCrowd de ‘massa’ om winkeldieven te ‘spotten’. Wie zich op het internetplatform van SpotCrowd registreert, krijgt een live-stream van veiligheidscamera’s te zien. Wanneer meerdere spotters verdachte handelingen waarnemen, sturen ze in real-time een waarschuwing naar de winkelier. Die kan dan onmiddellijk ingrijpen.

Founder Alexander Siera: “Winkeldiefstal is een bijzonder hardnekkig fenomeen, met een enorme maatschappelijke kost voor winkeliers én consumenten. Onderzoek uit 2015 toont aan dat de Belgische retailsector jaarlijks bijna een half miljard euro omzet verliest door winkeldiefstal. SpotCrowd heeft de disruptieve technologie in huis om winkeldiefstallen veel doeltreffender aan te pakken. De veiligheidscamera’s hangen er vaak wel, maar de beelden worden meestal niet bekeken bij gebrek aan middelen en personeel. Onze spotters bekijken de camerabeelden live en zorgen ervoor dat de winkelier de dief op heterdaad kan betrappen.”

SpotCrowd garandeert de privacy van de consument, benadrukt co-founder Roderick Lindner. “De camerabeelden zijn volledig anoniem. De spotters weten niet naar welke winkels ze kijken, ze weten zelfs niet in welk land de winkels zich bevinden. Onze gespecialiseerde software zorgt ervoor dat we gezichten automatisch blurren. Geen enkele klant in geen enkele winkel komt herkenbaar in beeld.”

10 kansen op 3.000
SpotCrowd-founders Alexander Siera (49), Roderick Lindner (46) en Johnny Mills (33) slaan de komende maanden hun tenten op in Minneapolis, bij de start-up accelerator Techstars. Die heeft sinds twee jaar een speciaal programma voor retail. SpotCrowd werd samen met 9 andere start-ups geselecteerd uit 3.000 kandidaten uit meer dan 40 landen.

“Een geweldige eer, we zijn nog maar de tweede Belgische start-up die wordt toegelaten tot Techstars”, verduidelijkt Roderick Lindner. “Techstars heeft al uitvoerig bewezen dat het start-ups een echte boost geeft, je slaagkansen stijgen in één klap van circa 10 procent naar 70 procent. We beschikken er over de allerbeste mentoren, we leren ons product nog beter optimaliseren én in de markt zetten.”,

Techstars geeft ook meteen toegang tot een immense markt, legt Alexander Siera uit. “De hoofdsponsor van Techstars Retail is Target met haar 1.800 winkelpunten, na Walmart de grootste warenhuisketen in de Verenigde Staten. Meteen een heel grote klant. We kunnen SpotCrowd in hun supermarkten uitgebreid testen en verder verfijnen.”

Het drie maanden durende Techstars-programma eindigt op 11 oktober in Demo Day, een groot event waarbij de startups voor een 1.000-koppig publiek  van potentiële business angels, investeringsfondsen en VC’s hun project pitchen. De tien start-ups die vorig jaar werden toegelaten tot Techstars haalden samen 35 miljoen dollar op en stellen één jaar na het programma 110 mensen te werk.

The Belgian Dream
SpotCrowd begint nu aan een Amerikaans avontuur, maar de founders benadrukken dat dit enkel mogelijk is gemaakt dankzij het bloeiende Belgische start-up ecosysteem. “Ons team is gevormd binnen accelerator Start it @kbc”, vertelt Alexander Siera. “We hebben er niet alleen elkaar gevonden als ondernemers, ook de rest van het team komt uit de community. Samen met de ervaren coaches en mentoren van Start it hebben we een sterk dossier opgebouwd waarmee we naar Imec zijn gestapt en een belangrijke technologische boost en gespecialiseerde begeleiding hebben gekregen. Het Belgische ecosysteem heeft ons early stage idea verder doen rijpen tot de start-up die we nu zijn, en laat ons toe om onze Belgian Dream én onze American Dream na te jagen.”

“De technologie achter SpotCrowd kent geen grenzen, iemand aan het andere eind van de wereld kan perfect camerabeelden uit België screenen, of omgekeerd. Dat maakt onze startup bijzonder schaalbaar, een van de redenen waarom Techstars ons geselecteerd heeft. De privacyregelgeving is wel complex, en in tegenstelling tot de technologie, in elk land verschillend. We zijn ervan overtuigd dat we samen met consumenten, bedrijven en overheden oplossingen kunnen vinden om privacy en veiligheid met elkaar te verzoenen. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel: de economie versterken door de gigantische kost van winkeldiefstallen terug te dringen. En dit met een doorgedreven respect voor de privacy. Onze geavanceerde Belgische technologie laat dit nu toe."

www.spotcrowd.com
www.spotcrowd.com/productvideo
www.techstars.com

Contacteer ons
Alexander Siera Co-founder @ SpotCrowd
Roderick Lindner Co-founder @ SpotCrowd
Alexander Siera Co-founder @ SpotCrowd
Roderick Lindner Co-founder @ SpotCrowd
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen