Belgische start-up manual.to geselecteerd voor Microsoft Accelerator in London

Belgische start-up manual.to geselecteerd voor Microsoft Accelerator in London

  • Belgische beloftevolle technologie om eenvoudig slimme handleidingen te maken, versnelt wereldwijde groei dankzij Microsoft Accelerator.
  • Manual.to is, samen met 9 andere start-ups uit Europa, geselecteerd voor het vier maanden durende acceleratieprogramma in London.
  • Manual.to is de derde Belgische start-up ooit die wordt toegelaten tot Microsoft London Accelerator, na Appiness en CoScale.
  • Manual.to wordt ondersteund door het Belgische start-up ecosysteem via Start it @KBC, Watt Factory en Level Up.
Gent – Het Belgische technologiebedrijf Manual.to is toegelaten tot de Microsoft Accelerator in London, een van de meest gerenommeerde acceleratoren voor start-ups. Manual.to helpt bedrijven met het digitaliseren van hun handleidingen. Heel vaak worden die nu nog op papier meegegeven. Manual.to maakt slimme manuals die je op een gebruiksvriendelijke manier kunt terugvinden met elk digitaal toestel en in gelijk welke taal – essentieel voor de Europese markt. Door het hele proces online te brengen en te vereenvoudigen zorgt Manual.to voor een drastische kostenverlaging en krijgen ondernemingen een inzicht in hoe hun content gebruikt wordt, waardoor ze de relatie met hun doelpubliek versterken.

Manual.to richt zich in de eerste plaats op grote bedrijven die op een snelle manier kosten willen besparen op het vlak van interne werkinstructies en procedures. Onder andere Siemens, BNP Paribas, ISS Facility Services en Proximus zijn al klant bij de start-up.

Oprichter Jorim Rademaker: “Het maken van handleidingen en werkinstructies is voor bedrijven een bezigheid die heel veel tijd vergt. En op het moment dat de manual of werkinstructie eindelijk klaar is, is deze eigenlijk al verouderd. Bovendien moeten bedrijven hun handleidingen ook in meerdere talen printen, wat de hele oefening nog complexer maakt. Gelukkig is de wetgeving voor consumentenhandleidingen onlangs veranderd, en kunnen bedrijven deze nu ook digitaal aanbieden. Daarvoor vinden ze bij manual.to een efficiënte oplossing. En de consument vindt al zijn manuals nu terug op één plek.”

Kostenreductie tot 90%

Door papier zoveel mogelijk uit te schakelen en de layout te automatiseren, slaagt manual.to erin om tot 90% op de kosten van een handleiding of werkprocedure uit te sparen. Door video met tekst te combineren, gebeurt de informatieoverdracht bovendien veel efficiënter. “Onze technologie is in de eerste plaats een prima manier om sneller en beter informatie over te dragen, waardoor lezers deze beter begrijpen en onthouden. We hebben zorgvuldig nagedacht over alle overbodige stappen in het proces, en die zoveel mogelijk geautomatiseerd of gesupprimeerd.”

Partnership met Microsoft

Microsoft heeft hoge verwachtingen voor de technologie van Manual.to, en selecteerde het jonge bedrijf met het oog op een strategisch partnership. “In juni van dit jaar kwamen we in aanraking met het team van Microsoft Accelerator London op de hackathon van BNP Paribas International. Daar was er onmiddellijk een klik: Microsoft zag al snel het grote potentieel van onze toepassing en de mogelijkheid tot een win-win relatie, en wij begrepen direct hoe een bedrijf als Microsoft ons kan helpen in onze bedrijfsstrategie. Ook op menselijk niveau was er een heel goede verstandhouding.”

In oktober verhuist een deel van het team van Manual.to naar London, om zich intens te laten begeleiden in hun groei en om de samenwerking met Microsoft te versterken. London is een ideale springplank naar de grotere Angelsaksische markt. “Microsoft is marktleider in de Enterprise markt, onze eerste markt. Zo worden heel wat deuren gemakkelijker om te openen. Bovendien vormt de ervaring en ondersteuning die je vindt in het accelerator programma een belangrijke troef om snel maturiteit op te doen in het management. We groeien hard, en bij zo’n groei wordt je best ondersteund door ervaren ondernemers met ervaringen in een wereldwijde markt. We worden in België al prima ondersteund door het start-up ecosysteem, maar Microsoft Accelerator kan ons naar the next level brengen.”

Brussel als centrum van de wereld

Manual.to werd opgericht in juni 2016 in Gent, een prima uitvalsbasis voor de start-up. Jorim Rademaker, oprichter Manual.to : “België is een fantastische plek om een business als de onze op te starten omwille van de gigantische uitdaging. Op een oppervlakte van 30.000 vierkante kilometer bevinden zich drie regeringen met hun regelgevingen, drie taalgemeenschappen en vind je bedrijven waarbij de werknemers tezamen meer dan 60 talen spreken. Dat betekent  een enorme uitdaging voor handleidingen en werkprocedures. Zelf heb ik vijftien jaar lang meertalige PDF-handleidingen gemaakt. Een enorme kostenpost voor bedrijven en een gigantische verspilling van drukwerk. Sommige klanten leverden wel dertien gedrukte boekjes in verschillende talen mee met hun producten, waarvan er dus sowieso twaalf werden weggegooid.”

Manual.to is niet op eigen houtje zo snel gegroeid. “We hebben vanaf het eerste begin ondersteuning genoten van de netwerken van imec en Start it @KBC, die ons hielpen met coaching en praktische ondersteuning. Ook toen we de focus verschoven van een platform voor meertalige digitale kinderboeken – want dat was onze oorspronkelijke doelstelling – naar een product voor meertalige handleidingen. Omdat onze technologie zo belangrijk is in de educatieve markt, werden we vervolgens geselecteerd binnen het ‘Smart Education’ track van de Watt Factory. BNP Paribas bekroonde onze technologie ook omdat zij het potentieel zagen binnen hun eigen internationale organisatie. Daarnaast houden we een goede relatie aan met imec, Gent BC en de Universiteit Gent. We kunnen in Gent ook leren uit de ervaringen van scale-ups zoals Teamleader en Showpad.”

Op langere termijn wil manual.to een rol spelen die voorbij de werkinstructies en manuals ligt. “We hebben een visie ontwikkeld op hoe de sector van content publishing dient te evolueren, en willen daarin een belangrijke ‘enabler’ worden. Door de drempels tot contentcreatie en -consumptie te verlagen, doen we informatie nog sneller vloeien tot wie deze nodig heeft. Zo dragen we ultiem bij aan een betere, slimmere wereld.”

www.manual.to
twitter.com/manual_to
linkedin.com/company/manual.to

Contacteer ons
Jorim Rademaker Oprichter Manual.to
Over Start it @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen anderhalf jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 700 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC ontstond in 2014 als een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, Telenet, Universiteit Antwerpen & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be
Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...
Persdossier Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen