Brusselse start-up laat eigenaars van appartementen zonnepanelen delen

Brusselse start-up laat eigenaars van appartementen zonnepanelen delen

Power2Apartments wil met innovatief concept van huurkoop groene energieproductie in Brussel aanzwengelen

BRUSSEL | Zonnepanelen zijn al een tijdje aan een opmars bezig, maar appartementsgebouwen blijven achterop hinken. Start-up Power2Apartments (P2A) kiest Brussel als pilootstad om groene energie ook voor bewoners van appartementen toegankelijk te maken. De vereniging van eigenaars gaat samen een huurkoop aan: vanaf dag één consumeren ze de groene stroom die ze zelf produceren en halen ze hun energiefactuur naar beneden, na tien jaar worden ze eigenaar van de zonnepanelen op hun gedeeld dak, en betalen ze geen huurkosten meer.

In Vlaanderen zijn zonnepanelen op grote schaal doorgebroken, alle zonnepanelen samen hebben er een totaal PV-vermogen van bijna 2.500 MWp. In Brussel is dat slechts 60 MWp. Een belangrijke verklaring ligt in het groot aantal appartementsgebouwen in een grootstad als Brussel.

“De installatie van zonnepanelen in appartementsgebouwen is complexer en duurder dan op het dak van een woning”, verduidelijkt Frank Tribout, oprichter van Power2Apartments. “Bovendien telt één appartementsgebouw vaak heel wat verschillende eigenaars, die niet zo gemakkelijk een grote beslissing nemen als het gezamenlijk aankopen van zonnepanelen. Niet alle eigenaars beschikken trouwens over het budget om de installatie te betalen.”

Huurkoop vraagt geen investering en haalt energiefactuur vanaf dag één naar beneden
Power2Apartments maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen ondersteunt. De Brusselse start-up komt nu met een oplossing om de drempel voor zonnepanelen op de daken van appartementsgebouwen fors te verlagen. Verenigingen van eigenaars kunnen samen een huurkoop aangaan. Dat betekent niet alleen dat ze de installatiekosten van de zonnepanelen delen, maar ook dat ze die niet in één keer moeten ophoesten. De eigenaars spreiden de kosten van de investering en huren de zonnepanelen eerst. Na tien jaar huren, worden ze zelf volledig eigenaar van de installatie.

“Met de constructie van de huurkoop plukken de eigenaars van de appartementen vanaf de eerste dag de vruchten van hun zonnepanelen”, legt Frank Tribout uit. “Ze betalen wel een huursom, die afhankelijk is van het type installatie en het aantal eigenaars, maar ze consumeren de energie die ze zélf produceren. Wij zorgen voor de monitoring en garanderen maximale groene productie, onderhoud en garantie gedurende tien jaar. In sommige gebouwen kunnen we er zo voor zorgen dat de energiefactuur van de gemeenschappelijke ruimten tot 75% daalt.”

Stroomversnelling voor zonnepanelen in Brussel
Power2Apartments kiest Brussel als pilootstad. Omdat de stad heel veel appartementsgebouwen telt, maar ook omdat ze volop inzet op groene energie en zonnepanelen. Het Brussels Gewest wil de productie van hernieuwbare energie tussen 2013 en 2020 verdubbelen, en het aantal zonnepanelen in dezelfde periode verdrievoudigen.

“Als je weet dat nu hoogstens 1 procent van de circa 35.000 appartementsgebouwen in Brussel een zonnepaneleninstallatie heeft, is daar nog ontzettend veel marge om véél beter te doen”, benadrukt Frank Tribout. “Nu trappelen die investeringen een beetje ter plaatse omdat de drempel te hoog blijft voor de eigenaars. Met de oplossing die Power2Apartments lanceert, kunnen we daar voor een stroomversnelling zorgen en verhogen we de meerwaarde van appartementsgebouwen bij wederverkoop.”

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen