CitizenLab haalt 500.000 euro op en krijgt internationale erkenning op Smart City Expo

CitizenLab haalt 500.000 euro op en krijgt internationale erkenning op Smart City Expo

Startup CitizenLab heeft een half miljoen euro opgehaald om haar groei in de overheidsmarkt te versnellen. Bovendien werd het burgerparticipatieplatform vandaag net op de Smart City awards in Barcelona verkozen tot één van de vijf beste startups in het Smart City domein.

Het gaat hard voor CitizenLab. Gisteren werden ze op de Smart City Expo in Barcelona verkozen tot één van de vijf meest veelbelovende Smart City startups wereldwijd. Smart City Expo is ‘s werelds grootste conferentie over slimme steden, met maar liefst 600 aanwezige steden en 15.000 bezoekers.

De jury selecteerde CitizenLab uit meer dan 100 andere startups uit 27 verschillende landen omwille van het grote potentieel van de startup op het gebied van digitale burgerinspraak.

“We hopen dat deze internationale erkenning steden en gemeenten in heel Europa zal overtuigen om samen met ons hun lokale burgerinspraak nieuw leven in te blazen”, zegt Wietse Van Ransbeeck (CEO).

Vers kapitaal voor groei
Naast internationale erkenning haalt CitizenLab vandaag ook 500.000 euro Belgisch kapitaal op. Deze eerste kapitaalronde werd geleid door ervaren software-ondernemers waaronder Jan Verbeke (medeoprichter en ex-CEO van AE) en Bernard De Cannière (CEO Audaxis), en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Daarnaast kan CitizenLab ook rekenen op de steun van incubatoren Imec en Start it @kbc.

“Het is veelbelovend dat het team van CitizenLab er in korte tijd in slaagde om al zoveel referenties binnen te halen”, zegt Jan Verbeke. “De overheidsmarkt biedt namelijk een gigantische opportuniteit voor digitalisering. CitizenLab speelt slim in op de groeiende nood voor meer burgerinspraak.”

Met de financiële injectie wil CitizenLab inzetten op versnelde productontwikkeling. Het bedrijf wil enerzijds lokale inspraak personaliseren voor de burger en anderzijds nog meer data-inzichten leveren voor het gemeentebesturen. CitizenLab versterkt daarom haar team en is actief op zoek naar ontwikkelaars en marketeers.

Europese ambities
Met het half miljoen euro vers kapitaal wil CitizenLab haar ambitieuze groeiplannen ook buiten België uitrollen. Via Frankrijk en Nederland, waar de start-up met de gemeente Schiedam al een eerste samenwerking aanging, wil CitizenLab marktleider worden in Noord-Europa binnen de markt voor participatiesoftware.

Wietse Van Ransbeeck, CEO van CitizenLab: “We helpen steden en gemeenten méér burgers te engageren, maar daarnaast helpen we ze ook aan de slag te gaan met de verzamelde input om slimmere beleidsbeslissingen te nemen.”

In België werken al 15 steden en gemeenten met de slimme participatiesoftware van CitizenLab. Zowel grotere steden (bv. Hasselt, Oostende en Aalst) als kleinere gemeenten (bv. Lommel, Geel en Zaventem) gingen er al mee aan de slag.

CitizenLab maakt deel uit van de Start it @kbc community, die innovatief en schaalbaar ondernemen ondersteunt.

Perscontact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Wietse Van Ransbeeck
CEO CitizenLab
+32 474 86 74 35
wietse@citizenlab.co

Start it @kbc
Saar Dietvorst
+32 468 19 75 07
saar@contentcats.be

Voor CitizenLab logo's en afbeeldingen, klik hier.

Over CitizenLab
CitizenLab, een Brusselse civic tech start-up, werd opgericht in september 2015 door Wietse Van Ransbeeck (23), Aline Muylaert (23) en Koen Gremmelprez (29). Het burgerplatform CitizenLab wil het eenvoudig maken voor steden en gemeenten om hun burgers inspraak te geven op thema’s die hen aanbelangen. Zo kan je op het platform voorstellen plaatsen, bijdragen aan andere voorstellen en je voorkeur uitdrukken door voor of tegen te stemmen.

Sinds begin dit jaar gebruiken al 15 steden en gemeenten de CitizenLab-software. Zowel grote centrumsteden (zoals Hasselt, Oostende, Aalst en Sint-Niklaas), als kleinere gemeenten (zoals Lommel, Geel, Zaventem en Hamme) zetten het participatieplatform met succes in. Zo getuigt Valerie Del Re (Schepen, stad Hasselt): “Dankzij CitizenLab heeft Stad Hasselt voorstellen van hoge kwaliteit kunnen verzamelen, van burgers die we voorheen niet konden bereiken. En dit alles met minimale inspanningen voor de stad zelf.”

CitizenLab maakt deel uit van de Start it @kbc community, die innovatief en schaalbaar ondernemen ondersteunt.


Over de Smart City Award
De Smart City Award wordt jaarlijks uitgereikt door 4YFN (4 Years From Now) aan de meest baanbrekende startups in de Smart Cities-industrie. Met de award wil men erkenning bieden aan opkomende bedrijven die oplossingen met grote impact creëren om het welzijn van burgers in stedelijke omgevingen te verbeteren. CitizenLab werd verkozen uit meer dan 100 inzendingen van bedrijven uit 50 steden in 27 landen wereldwijd.

De Smart City award wordt toegekend door een jury bestaande uit steden als Tel Aviv en Dubrovnik tijdens een finale op 17 november op het Smart City Expo World Congress, ‘s werelds grootste Smart City conferentie die 15.000 bezoekers en 600 verschillende steden samenbrengt van 15 tot 17 november in Barcelona. De winnaar van vorig jaar, Mapillary, wist maar liefst 8 miljoen dollar op te halen dankzij het binnenhalen van de prestigieuze Smart City Award.

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen