Condugo laat bedrijven zelf energiebeheer in handen nemen

Condugo laat bedrijven zelf energiebeheer in handen nemen

Antwerpen - Start-up Condugo lanceert een software-platform waarmee bedrijven hun volledige energieverbruik en -productie sneller, goedkoper en doelgerichter kunnen opvolgen en verbeteren. Condugo werkt samen met o.a. SABCA-Limburg en andere grote bedrijven uit de maakindustrie, farma- en textielsector. Die besparen daardoor maar liefst 75% tijd op het verzamelen van data en verminderen hun energiekosten met meer dan 10%.

Recent riep Minister Bart Tommelein de bedrijven op om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen voor de productie van hernieuwbare energie. Nogmaals een bevestiging dat het beheer van energie één van de grote uitdagingen voor de komende jaren blijft voor de Belgische industrie. 

Het energieplatform Condugo maakt deel uit van accelerator Start it @kbc. De Energy Hub stroomlijnt het volledige proces van energiebeheer, waardoor optimalisatie voor veel industriële bedrijven eindelijk een haalbare kaart wordt. Condugo brengt automatisch alle energiegegevens van een organisatie samen en controleert ze. Verschillende gebruikers kunnen ze te allen tijde eenvoudig raadplegen, in rapporten die volledig zijn aangepast aan hun wensen. Dankzij de slimme tools kan je bovendien nagaan waar je de meeste verbeteringen of besparingen kunt behalen. 

Peter Verboven, mede-oprichter van Condugo“Bedrijven spenderen gemiddeld 20 tot 40 dagen per jaar aan het verzamelen van de nodige gegevens en het opmaken van energierapporten. Dat is heel duur, en dan moeten ze nog beginnen kijken naar wat er verbeterd kan worden aan hun energiebeheer. Die tijd brengen we met ons platform terug tot vijf à tien dagen. In België alleen kunnen naar schatting al 2.000-2.500 bedrijven dit soort tijd- en kostenbesparing verwachten door te werken met de Energy Hub van Condugo.” 

Focus op industriële toepassingen
Condugo ontwikkelde zijn Energy Hub speciaal voor industriële toepassingen, waar complexe processen met meerdere (energie-)omzettingen de norm zijn. Vandaag de dag moeten deze bedrijven enorme inspanningen leveren om grip te krijgen op hoeveel energie ze verbruiken of produceren. 

Frederik Loeckx, Managing Director van de Vlaamse energiecluster Flux50: “We evolueren naar een slim energiesysteem, waarin data centraal staan en bedrijven ze gebruiken om zelf beslissingen te nemen rond hun energie. We staan nog maar aan het begin van de revolutie. De wereld van energie is volop in beweging en verandert zoals nooit tevoren. Dit is hét moment om mee op de kar te springen. Het platform van Condugo maakt dit voor veel bedrijven voor het eerst mogelijk.” 

Ontwikkeling samen met klanten
De oprichters van Condugo - die zelf meer dan vijftig jaar ervaring in de energiesector hebben - werken nauw samen met verschillende bedrijfsterreinbeheerders in Vlaanderen en divers industriële bedrijven zoals SABCA-Limburg. De start-up zet binnenkort zijn eerste stappen in Nederland en wil zijn software op termijn aanbieden in heel Europa.

////////

Over Condugo
Condugo ontwikkelt het Energy Platform dat geïntegreerd energiebeheer voor industriële bedrijven biedt. Het brengt alle energiegegevens uit het bedrijf samen, gaat de juistheid ervan na en maakt ze beschikbaar via online dashboards en rapporten. Daarnaast zorgt de ingebouwde intelligentie ervoor dat de meest interessante verbeteringen in energieverbruik en -productie doorgerekend worden. Voor de ontwikkeling hiervan ontving Condugo steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Condugo maakt deel uit van accelerator Start it @kbc die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. Condugo werd opgericht door Xavier De Moor, Jeroen van der Meer en Peter Verboven, en is gevestigd in Kapellen.

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen