Cook4Chance: Brusselse start-ups verenigen zich voor de integratie van vluchtelingen

BRUSSEL - Twee Brusselse start-ups, Kiron en Meetsies, lanceren vandaag een uniek project ‘Cook4Chance’om inwoners van Brussel en nieuwkomers met verschillende culturele achtergronden samen te brengen. Meetsies, is een platform waar mensen nieuwe vrienden maken door te koken en samen te eten. Kiron is een VZW die vluchtelingen helpt om hoger onderwijs te volgen.

Kiron en Meetsies lanceren Cook4Chance om bij te dragen aan de integratie van vluchtelingen in de samenleving. Met Cook4Chance brengen Meetsies en Kiron inwoners van Brussel en vluchtelingen samen tijdens privé-etentjes, bij hen thuis. Vandaag lanceren ze een oproep aan de Brusselaars om interculturele etentjes te organiseren en zo geld in te zamelen voor onderwijs voor vluchtelingen.

Ségolène Martin, medeoprichtster van Meetsies, legt uit: "Ik wilde persoonlijk een manier vinden om iets voor de vluchtelingen te doen, maar wist niet meteen hoe. Toen ik Kiron leerde kennen, realiseerde ik me dat Meetsies een rol voor de integratie van vluchtelingen kan spelen. Met ons project Cook4Chance kan iedereen Meetsies-evenementen organiseren, mensen met verschillende culturele horizonten ontmoeten en geld inzamelen om onderwijs voor vluchtelingen te ondersteunen met Kiron."

Kiron en Meetsies willen Brusselaars en vluchtelingen bij elkaar brengen zodat ze de kans krijgen om elkaar te leren kennen. Elke geïnteresseerde kan Meetsies-gastheer of -gastvrouw worden door het plaatsen van een evenement op www.meetsies.com (etentje, bordspel avond,...). De gastheer of gastvrouw vraagt aan alle gasten een vergoeding (gemiddeld 20 à 25 € voor een etentje) en doneert deze vergoeding aan Kiron om een vluchteling te steunen in zijn/haar studies. Iedereen kan online een plaatsje boeken voor deze interculturele ervaring; de gasten kunnen vrienden, buren, vluchtelingen,... zijn.

Juan David Mendieta van Kiron licht toe: "Veel mensen contacteren ons met vragen over hoe ze vluchtelingen kunnen ondersteunen. Kiron lanceerde zopas een “Code School” om vluchtelingen op te leiden tot web-programmeurs. We ontdekten al snel dat de vluchtelingen geconfronteerd worden met een gebrek aan infrastructuur en studiemateriaal. Daarom zamelen we geld in via de Meetsies Cook4Chance gastheren en –vrouwen. We gebruiken het geld om eenvoudige hardware aan te schaffen zodat in België gevestigde vluchtelingen online onderwijs kunnen volgen. Met elke € 400 die we inzamelen, kopen we een computer en kan een vluchteling starten met zijn studies."

Nader, de eerste Syrische student aan de Code School, legt uit: "Momenteel hebben we niets dus deze samenwerking tussen Meetsies en Kiron is meer dan een kans voor ons. Het betekent hoop!"

Sommige diners zijn al beschikbaar op het Meetsies platform. Mensen die etentjes willen organiseren kunnen gewoon inloggen op www.meetsies.com/kiron.

Meetsies en Kiron maken deel uit van de Start it @kbc community die  jonge start-ups helpt om hun ondernemersidee waar te maken.

Beeldmateriaal: https://drive.google.com/open?id=0BxgjrAvibsNmR0tHRktJNnpLTUU

///////

Perscontact

Beatrice Van Tornout, Kiron
[email protected]
+32 (0) 496 03 64 06

Over Meetsies

Ontmoet je toekomstige vrienden bij een feestje thuis

Heb je je ooit verloren gevoeld tijdens het rondwandelen op het Luxemburgseplein op een donderdagavond? In een grote stad als Brussel ben je altijd omringd door mensen. Toch is het niet makkelijk om echte vrienden te ontmoeten. Drie jonge professionals - Nik Subramanian, Ségolène Martin, Pieter Heremans – richtten in 2015 Meetsies op omdat ze zelf zochten naar een manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Ségolène, medeoprichtster van Meetsies, legt uit: "Ik hou van feestjes en praat daar ook graag met mensen. Maar ik wil ook mensen écht leren kennen in plaats van een kort gesprek in een drukke bar. Met een paar mensen thuis afspreken is voor mij de beste manier om elkaar te leren kennen ... op een niet-oppervlakkige manier."

Op het Meetsies-platform kan je een etentje, game-avonden, of zelfs vrijgezellenavonden organiseren of bijwonen. Iedereen kan gastheer voor een avond worden.

Sinds de oprichting van Meetsies, vonden in Brussel al meer dan 200 etentjes plaats die meer dan 1.200 mensen samenbrachten.

Zoë King, een Australisch expat, is nu deel van het team. Ze vertelt: "We brengen mensen samen die in dezelfde gemeente of straat werken en wonen maar elkaar nog nooit ontmoetten. Veel mensen beginnen als gast.  Vaak vonden ze het zo leuk dat ze op den duur een eigen evenement organiseren. De mensen die aan Meetsies meedoen zijn mensen met een open geest, die een nieuwe ervaring willen beleven en hun sociale horizon uitbreiden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als gastheer/gastvrouw:

  • Bepaal een dag op voorhand wat je wil doen, leg de prijs vast en kondig het aan op www.meetsies.com;
  • Je gasten betalen op de website en presenteren zich op D-Day.

Als gast:

  • Kijk op www.meetsies.com welke evenementen er in je buurt zijn
  • Stel jezelf voor op D-Day, ontmoet nieuwe mensen en maak plezier

Meetsies-gastheren en gastvrouwen zijn verspreid over Brussel en haar buurgemeenten: Elsene, Ukkel, Brussel, Schaarbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Gillis, Molenbeek, Hoeilaart, Grimbergen.

Meetsies is sinds drie weken ook beschikbaar in Dublin.

Over Kiron

Kiron Open Hoger Onderwijs is een Europese vzw met als missie obstakels weg te nemen waarmee vluchtelingen en asielzoekers worden geconfronteerd bij de toegang tot hoger onderwijs.

De eerste twee jaar volgen de studenten online les. Het derde jaar volgen ze les op de campus van een van de partneruniversiteiten. De opleidingen die Kiron aanbiedt zijn geaccrediteerd dankzij de samenwerking met partneruniversiteiten. Op grond van dit concept kunnen vluchtelingen een studie aanvangen (1) zonder juridische documenten, (2) zonder het betalen van inschrijvingsgeld, (3) een plaats krijgen in een universiteit waar er anders misschien geen capaciteit voor zou zijn, en (4) met mogelijkheden voor taalcursussen.

Kiron is begonnen in Duitsland en uitgebreid in andere landen (België, 2015). In heel Europa telt Kiron 1.250 studenten.

Algemeen principe

De twee jaren van online studies worden aangeboden dankzij Massive Open Online Courses en Kleine Private Online cursussen (MOOCs en SPOCs). Deze cursussen zijn afkomstig van universiteiten van wereldklasse zoals Harvard, Stanford, MIT en Yale, die al vrij toegankelijk voor iedereen in de cloud door middel van providers zoals edX, Coursera, Udacity en iversity. Kiron werkt samen met deze aanbieders, gebruikt hun open source online cursussen en combineert die met de nieuwste e-learning technologie om een curriculum te creëren. De partneruniversiteiten erkennen de studiepunten van deze online cursussen en geven de studenten de kans om hun laatste jaar on-site door te brengen op de plaatselijke campus.                   

De nieuwe Belgische CodeSchool

Kiron CodeSchool levert een professionele opleiding in software ontwikkeling en zorgt ervoor dat de verworven vaardigheden leiden tot inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Dit initiatief biedt niet alleen een antwoord op het gebrek aan software-ontwikkelaars en concrete behoeften in de huidige arbeidsmarkt. Het is ook een middel om vluchtelingen in de samenleving te integreren en ze rechtstreeks aan werk te helpen. Na een jaar van de opleiding worden de studenten stages aangeboden in IT-bedrijven die samenwerken met Kiron CodeSchool. Na het indienen van een aanvraag doorlopen de vluchtelingen een opleiding in 3 fasen: 4 maanden studie, 4 maanden project en 2 maanden stage. De eerste 5 studenten zijn hun studie met Kiron CodeSchool begonnen in februari 2016

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Start it X

Start it X is het grootste Belgische ecosysteem dat ondernemingen helpt bij innovatie en groei. De community herbergt volgende business units: Start it Accelerate, Start it Academy, Start it Expand, Start it Hubs en Start it Ventures.

Start-ups, scale-ups, intrapreneurs binnen grote bedrijven en corporates die willen innoveren en accelereren kunnen bij Start it X rekenen op een netwerk van ervaren mentoren, ondernemers, tonnen expertise en bewezen methodes. 

De community achter Start it X werd in 2014 opgericht door Lode Uytterschaut. Het ecosysteem is met meer dan 2.000 ondernemers en mentoren actief in België (Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Luik), de Verenigde Staten (New York), Hongarije (Boedapest en Gyor) en Tsjechië (Praag). Start it X is tevens de organisatie achter accelerator Start it @KBC, het grootste startup netwerk in België.

Meer informatie vindt u op www.startit-x.com.

Persdossier Start it X
Persdossier Start it Accelerate

Neem contact op met

Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

+32 3 830 10 37

[email protected]

startitx.com