De vijftigplusser maakt zich zorgen over zijn online privacy

De vijftigplusser maakt zich zorgen over zijn online privacy

Meer dan de helft van de vijftigplussers zegt bezorgd te zijn over zijn/haar online privacy. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van BEEGO, een start-up die digitale assistentie aan huis levert door IT-studenten, en Seniorennet. Vier op vijf senioren is niet bang om nieuwe technologieën te leren kennen, maar 40% vreest dat het online plaatsen van persoonlijke informatie tegen hen kan worden gebruikt.

In de bevraging door BEEGO en Seniorennet maakt ruim 60% van de bevraagde vijftigplussers zich zorgen over zijn/haar veiligheid en online privacy. Bovendien weet slechts 28% van hen hoe ze hun privacy-instellingen kunnen aanpassen. Vier op tien bevraagden is bang dat persoonlijke informatie - wanneer ze die online delen - tegen hen zal worden gebruikt.  

“Online veiligheid leeft duidelijk onder vijftigplussers”, zegt Frederick Scraeyen, oprichter van BEEGO. “We krijgen regelmatig vragen om hulp van slachtoffers van cybercriminelen. Vooral fake calls, waarbij oplichters bankgegevens en andere persoonlijke informatie proberen buit te maken, komen vaak terug. Het blijkt voor veel mensen moeilijk om in te schatten wat echt is en wat niet.” 

Ilse Mariën, digitaal expert en senior researcher - imec, SMIT, VUB, Thomas More: “Phishing emails en pogingen worden steeds professioneler. De tijd dat het enkel ging om slecht geschreven mails, of telefoontjes van niet-Nederlandstaligen, ligt ver achter ons. Tegenwoordig hebben phishing emails de look en feel van de originele organisaties aan wie ze gelinkt worden.” 

Niet te oud voor nieuwe technologieën

Een significante meerderheid van de respondenten is online actief, en maar liefst 4 op 5 van de bevraagden voelt zich niet te oud om te leren omgaan met nieuwe technologie. 

88% van de respondenten wil bijblijven met nieuwe online communicatiemogelijkheden, want gewapend met e-mail of chat-app kunnen ze gemakkelijker in contact blijven met familie en vrienden. 7 op 10 vijftigplussers maakt dan ook gebruik van nieuwe online communicatiemiddelen om meer verbonden te zijn met de kleinkinderen en hun leefwereld. 

Toch vindt 86% van de bevraagden dat de apparaten die ze gebruiken om te surfen (desktops, tablets, laptops, smartphones,...) gebruiksvriendelijker moeten worden gemaakt. 61% heeft hulp nodig, wanneer het apparaat waarmee ze online surfen vastloopt door bijvoorbeeld een veiligheidsinbreuk. 

Ilse Mariën, digitaal expert en senior researcher - imec, SMIT, VUB, Thomas More: “Het onderzoek van BEEGO en Seniorennet bevestigt wat in wetenschappelijke kringen al langer geweten is, maar nog niet is doorgestroomd naar het algemene publiek: senioren zijn vandaag de dag zeer actief online, en hebben een sterke motivatie om nieuwe digitale technologieën te ontdekken.”

“Het wantrouwen van mensen in technologie wordt gevoed door de enorme complexiteit ervan. Dat wantrouwen is niet eigen aan senioren, maar wel sterker aanwezig bij deze groep, omdat ze kritischer zijn op vlak van het behoud van hun privacy en de manier waarop ze hun privacy in hun persoonlijk leven vormgeven.”

“Datageletterd zijn is een cruciale toekomstige competentie om je niet te laten vangen. Daarnaast is het cruciaal om een hulpnetwerk te kunnen consulteren bij twijfel. Iemand die je even kan bellen of mailen om een dubbelcheck uit te voeren over de inhoud van bepaalde emails.”

Om internetgebruikers te wapenen tegen allerlei vormen van cybercriminaliteit, geven de informaticastudenten van BEEGO uitleg over hoe je veilig op het net kunt surfen, en voeren ze een safety check up uit op alle toestellen die je gebruikt om online te gaan.

Frederick Scraeyen, oprichter BEEGO: “In 2018 werden er bijna 10.000 gevallen van phishing gerapporteerd in België. Dat is een verdrievoudiging tegenover 2017. We gaan daarom ook preventief te werk. We leren methodes aan om phishing te herkennen en niet in de val te trappen. Als er fraude heeft plaatsgevonden, helpen we om een officiële klacht in te dienen.” BEEGO maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.

Ben je zelf het slachtoffer van phishing mails of andere online fraude? Stuur de mail door naar verdacht@safeonweb.be of kijk op de website safeonweb.be

Op zoek naar digitale hulp aan huis of een safety check up? www.beego.be of 03 434 44 44

*De enquête werd in Vlaanderen uitgevoerd door BEEGO met de hulp van Seniorennet in november 2018 bij 580 vijftigplussers.

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen