Een Belgische innovatie is geboren: een geurloze, wormvrije en slimme binnencomposteerder

Een Belgische innovatie is geboren: een geurloze, wormvrije en slimme binnencomposteerder

Dankzij Greenzy is composteren nu gemakkelijk, snel en leerzaam

Brussel, 10 november 2021 - Na vier en een half jaar ontwikkeling lanceert de start-up Greenzy een ingenieus product: een slimme binnencomposteerder waarmee huishoudens hun keukenafval kunnen recycleren zonder de gebruikelijke ongemakken zoals geurtjes, vliegen of andere insecten… Het is nu mogelijk om hem tot en met 9 december tegen een gereduceerde prijs te pre-orderen op het Ulule platform.

In Europa wordt 80% van het organisch afval verbrand, hoewel het 50% van ons afval uitmaakt. Daarom hebben drie burgerlijk ingenieurs, Adélaïde Biebuyck, Laetitia Dupret en Fiona Milano besloten de uitdaging aan te gaan om Greenzy te ontwikkelen, een binnencomposteerder voor huishoudens, om zoveel mogelijk mensen te helpen hun organisch afval te recycleren.

Story image
"Met Greenzy willen we technologie ten dienste stellen van het milieu om alledaagse handelingen te vergemakkelijken en huishoudens te helpen bij de ecologische overgang", legt Laetitia uit.
De co-founders van Greenzy: 
Fiona Milano, Laetitia Dupret en Adélaïde Biebuyck
De co-founders van Greenzy:
Fiona Milano, Laetitia Dupret en Adélaïde Biebuyck

Het project is gestart in het kader van hun studies aan de faculteit ingenieurswetenschappen aan de UCLouvain begeleid door hun professoren (zowel burgerlijk ingenieurs als bio-ingenieurs). Zij kregen ook begeleiding van de start-up experts van Startech, Yncubator en Cap Innove. Na hun studies zetten de 3 co-founders het project verder in samenwerking met Quimesis (ingenieursbureau), Edmire (industrieel ontwerpers gespecialiseerd in eco-design) en met ondersteuning van Start it @KBC (de grootste start-up accelerator in België). Na verschillende prototypes, diverse gebruikerstests in verschillende huishoudens en uiteindelijk het aanvragen van een patent voor de technologie, is de binnencomposteerder beschikbaar voor pre-order op het Ulule platform tot 9 december op www.greenzy.eu/ulule-nl.

Composteren is nu gemakkelijk

Werp uw organisch afval in de Greenzy composteerder en draai 2-3 maal aan de hendel die uw afval gelijktijdig vermaalt én mengt. Composteren gaat continu, dus u kunt uw keukenafval op elk moment blijven weggooien. Na 2 maanden verandert dit afval in potgrond die u regelmatig kan verzamelen van het onderste deel van de composteerder.

Je hoeft geen compost-expert te zijn, de Greenzy-app regelt alles. Hij helpt u om een kwaliteitscompost te verkrijgen dankzij verschillende sensoren die de evolutie van het proces controleren zodat de compostering in ideale omstandigheden gebeurt. U kan bijvoorbeeld een melding krijgen dat u een glas water moet toevoegen als de compost te droog is. Een leuk en leerzaam proces dus, zowel voor jong als oud.

De Greenzy composteerder is ecologisch ontworpen en geproduceerd in België. "Van het idee tot de productie wilden wij consequent zijn om ons product zo duurzaam mogelijk te maken”, legt Adélaïde uit.

Met Greenzy geen nare geurtjes en vliegen of andere insecten meer in de keuken. En dat allemaal zonder wormen.

De pre-orders zijn nu open op Ulule

De composter is in de maand november tot en met 9 december te pre-orderen op het crowdfundingplatform Ulule. De pre-orders zullen de start-up toelaten de eerste productie van de composteerder te lanceren en te financieren om zo rechtstreeks te beginnen verkopen. Tijdens de campagne wordt het product verkocht tegen een gereduceerde prijs vanaf 349 euro. Plaats je pre-order vandaag op www.greenzy.eu/ulule-nl.

Persdossier Greenzy 2021 Persdossier.pdf - 14 MB
Adélaïde Biebuyck
Adélaïde Biebuyck Co-founder, Greenzy
Anne-Sophie Jonkers
Anne-Sophie Jonkers Press Relations Start it @KBC
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen