Eerste crowdfunding met taks shelter in België voorgesteld

Eerste crowdfunding met taks shelter in België voorgesteld

Art Assistant: platform voor kunstverzamelaars

Donderdag 18 mei 2017 — Brussel - In aanwezigheid van minister Willy Borsus en minister Alexander Decroo werd op het VBO in Brussel Art Assistant als allereerste succesvolle crowdfundingcampagne via taks shelter in België voorgesteld.

Art Assistant is een platform waarmee je als kunstverzamelaar je verzameling kan veilig stellen en in die mate uitbreiden dat ze op de kunstmarkt een belangrijke plaats inneemt. Zo kunnen ook jonge kunstenaars nieuwe klanten leren kennen en kunnen de verzamelaars, kunsthandelaars, musea & veilinghuizen hun collectie valoriseren en optimaliseren. Art Assistant werd eind 2016 opgericht en in februari in San Francisco onder ruime belangstelling voorgesteld aan VC’s, de venture capitalists of risico investeringsfondsen.  

“Met Art Assistant creëren we een wereldwijd platform waarbij de verzamelaar centraal staat”, zegt Alexander Tuteleers, oprichter van Art Assistant.

Art Assistant haalde meteen al bij de eerste voorstelling aan eigen contacten 125.000 € op, waarvan een gedeelte onder taks shelter. Het nog beschikbare bedrag dat onder taks shelter valt, €175.000, werd beschikbaar gesteld op het KBC Bolero platform. Intussen, drie dagen voor het afsluiten van de inschrijvingen, haalde Art Assistant al een stuk meer op dan het vooropgestelde minimumbedrag van €75.000. De formule slaat duidelijk aan en toont aan dat de kunstverzamelaars vertrouwen hebben in een bedrijf dat in de kunstwereld haar sporen heeft verdiend. Art Assistant pakt immers uit met een sterk technisch team om technologische uitdagingen van de kunstwereld aan te pakken en uit te werken.

De crowdfundingcampagne van Art Assistant loopt nog tot zaterdag 20 mei waarbij de start-up richting 200% wil gaan. Geïnteresseerden kunnen een bedrag investeren van  € 100  tot € 5.000 per persoon. Dankzij de taks shelter, een maatregel van de overheid om ondernemerschap te stimuleren, krijgen investeerders in ArtAssistant 45 % terug van de belastingen.

Om te voldoen aan de vraag naar duidelijk rendement, loopt er ook een campagne bij WinWwinner, de startup die particulieren wegwijs maakt in de steunmaatregelen van de overheid. Specifiek voor ArtAssistant biedt hier de winwin lening 4,5% op 5 jaar. 2,5 % komt van de overheid in belastingteruggave en 2 % van de leningnemer onder de vorm van intrest, een mooie win-win. Daarenboven komt nog een garantie van 30 % vanuit de overheid, indien de start-up het niet mocht halen.

Onafhankelijkheid is cruciaal in onze zoektocht naar fondsen. Wij hebben familiaal meer dan veertig jaar ervaring in onafhankelijk kunstadvies en blijven met de nieuwe stap naar een disruptief platform deze manier van werken garanderen. Vandaar zijn wij erg tevreden dat we van deze steunmaatregelen gebruik kunnen maken om wie van het eerste moment aan boord wil stappen extra te kunnen belonen.’ Aldus Alexander Tuteleers. 

De oprichters werken vanuit hun kantoor in Brugge maar kunnen dankzij het Start it @kbc programma opereren vanuit Brussel, Gent, Kortrijk, Hasselt en Antwerpen waarvoor ze volop op zoek zijn naar extra ontwikkelaars.

Een videofilm en meer info vindt u op www.artassistant.com