Elektriciteit voor Afrikaanse dorpen met slim Belgisch zonne-energiesysteem.

Elektriciteit voor Afrikaanse dorpen met slim Belgisch zonne-energiesysteem.

Duurzaam investeren: Start-up Energy Kiosks lanceert win-win-lening voor de bouw van 30 nieuwe nanogridsystemen

Brugge - Energy Kiosks, een coöperatieve vennootschap die al meer dan 5 jaar in het West-Afrikaanse Togo zonne-energieprojecten realiseert, start binnenkort in Togo met de bouw van 30 innovatieve nanogrid zonne-energiesystemen. Zo een systeem voorziet de Afrikaanse dorpen zonder elektriciteit van stroom op basis van zonne-energie. De dorpelingen betalen voor hun stroom via SMS. Via een door de overheid ondersteunde win-win-lening kan iedereen mee instappen in dit veelbelovende project.

Slim nanogrid is een Belgische innovatie
Energy Kiosks maakt deel uit van incubator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. Het slimme solar nano-grid van Energy Kiosks is een zonnesysteem dat elektriciteit levert voor een klein aantal gezinnen. Het nanogrid start met twee zonnepanelen voor acht gezinnen. Als de behoefte groeit wordt een zonnepaneel toegevoegd.  Zo wordt de investering laag gehouden.  De acht gezinnen betalen op voorhand voor hun verbruik via SMS. Van zodra ze een bepaald verbruik hebben gehaald en betaald, worden ze eigenaar van het systeem. Dat is voorzien na ongeveer 3 jaar.

Het nanogridsysteem met sms- functionaliteit werd zelf door Energy Kiosks ontwikkeld in België. In Togo is een samenwerking opgezet met een nationale telecom operator om de sms- functie en bijhorende betalingen te faciliteren. Momenteel zijn er al vier nanogrids opgesteld in de Togolese dorpen Wadanyi, Goubi en Billa, met veelbelovende resultaten.

De solar nanogrids worden in de lokale productie-eenheid in Togo geproduceerd en onderhouden zodat er ook kennisoverdracht en tewerkstelling ter plaatse wordt gecreëerd. Eén smart grid kost 2.500 euro.

Win-win-lening
De toegang tot energie is een belangrijke motor voor de ontwikkeling van een Afrikaans dorp. Men kan acht gezinnen op een duurzame manier helpen door te investeren in een smartgrid in Togo. Investeren kan door aandelen te kopen in de coöperatieve vennootschap Energy Kiosks of door het afsluiten van een win-win-lening.

Een win-win-lening is opgezet door de Vlaamse overheid om bedrijven extra kansen te geven. Het is een lening op 8 jaar met een jaarlijkse interest van 4,5% (2% van Energy Kiosks + 2,5% van de overheid in belastingkrediet). De overheid garandeert ook 30% van de financiering.

Energy Kiosks is op zoek naar 75.000 euro om 30 smart grids te plaatsen. Daarmee helpt Energy Kiosks 240 gezinnen of ongeveer 1.200 mensen.

Samen met Winwinner heeft Energy Kiosks een crowdfunding campagne opgezet om dat doel te bereiken. Meer info hierover vindt u op www.winwinner.be/kmo/energy-kiosks.

MEER INFO

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden zich melden bij
Winwinner: www.winwinner.be/kmo/energy-kiosks of Bert Bernolet van Energy Kiosks: bert.bernolet@energykiosks.be

Er worden ook regelmatig infoavonden georganiseerd.

Contacteer ons
Bert Bernolet Oprichter Energy Kiosks
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen