FibriCheck gaat hartritmestoornissen opsporen in België en de buurlanden

FibriCheck gaat hartritmestoornissen opsporen in België en de buurlanden

Limburgse start-up haalt anderhalf miljoen euro op voor Belgische lancering en internationale doorbraak

HASSELT – LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij, en Volta Ventures investeren samen met enkele private investeerders anderhalf miljoen euro in FibriCheck, een Limburgse start-up, gevestigd op de Hasseltse Corda Campus. FibriCheck is de eerste medisch geaccrediteerde oplossing die via een app op je smartphone in staat is om vroegtijdig hartritmestoornissen te detecteren. FibriCheck behoort ook tot één van de 24 goedgekeurde projecten van actiepunt 19, een initiatief van minister Maggie De Block waarbij ze met acht Vlaamse centra bekijken hoe FibriCheck optimaal gebruikt kan worden in de klinische praktijk. Met deze kapitaalinjectie zal FibriCheck haar team verder uitbouwen, inzetten op nieuwe toepassingen en groeien op de Belgische en internationale markt.  

Hartritmestoornissen, met als meest voorkomende  voorkamerfibrillatie, zijn verantwoordelijk voor 20 procent van alle beroertes. 75 procent van deze beroertes kan voorkomen worden door een tijdige screening en actieve follow-up. Met FibriCheck kan je via de app op je smartphone je hartritmeregistraties meten door je vinger 60 seconden op je camera te plaatsen. Bij een positieve meeting kan de arts tijdig ingrijpen. FibriCheck wil nu een stap verder gaan en trekt haar lancering door over heel België. Tientallen huisartsen en verschillende centra zijn reeds gestart met het voorschrijven van de app. De volgende maanden zal het jonge bedrijf sterk inzetten op de verdere uitbreiding van haar klantenbasis, nieuwe toepassingen en het versterken van haar team. In 2018 staat ook de Verenigde Staten op de agenda.

Verdubbeling patiënten hartritmestoornissen

De komende zes maanden gaat FibriCheck samen met acht Vlaamse centra, bestaande uit cardiologen, neurologen en huisartsen, evalueren hoe de app in de klinische praktijk optimaal gebruikt kan worden. Dit kadert in actiepunt 19, een initiatief van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid minister Maggie De Block waarbij de Limburgse start-up één van de 24 goedgekeurde projecten is wat betreft de evaluatie van mobiele gezondheidsapplicaties. FibriCheck is vandaag beschikbaar op voorschrift, waarbij de arts zijn patiënten op een makkelijke manier en vanop afstand kan opvolgen. In andere landen zijn er ook reeds gesprekken met andere belanghebbenden zoals verzekeringsinstellingen en farmaceutische bedrijven om te kijken hoe FibriCheck in de betreffende markten ingepast kan worden. ‘Er wordt verwacht dat het aantal patiënten met hartritmestoornissen zal verdubbelen tegen 2050. Symptomen tijdig opsporen en deze makkelijk opvolgen, zal in de toekomst enkel belangrijker worden. Onze toepassing past helemaal in de evolutie die de zorgsector doormaakt. We gaan van een ziekte genezen naar ziekte voorkomen’, zegt Lars Grieten, CEO FibriCheck.

Kapitaalsinjectie

FibriCheck, gevestigd op Corda Campus in Hasselt, wil met deze kapitaalsronde sterker inzetten op de commercialisatie binnen en buiten België. ‘FibriCheck is een mooi voorbeeld van een cross over start-up die ontstaan is in de community die we de laatste jaren aan het uitbouwen zijn in Limburg. FibriCheck is actief in de ICT-wereld alsook in de health care sector. Ze combineren met deze tool hun expertise in beide domeinen. De internationale interesse in de toepassing toont bovendien ook aan dat het potentieel heeft om op korte tijd snel te groeien’, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM.

Deze investering laat het jonge bedrijf toe om haar productontwikkeling te versterken. ‘De toepassing van FibriCheck is echt wel revolutionair, want tot op vandaag is er geen enkele andere tool op de markt die dit aankan. Bij deze toepassing is er geen extra hardware nodig om de diagnose te kunnen stellen. Het feit dat dit mensen op zeer eenvoudige manier kan ondersteunen is een mijlpaal in de medische wereld’, zegt Filip Vandamme, managing partner Volta Ventures.

Fibricheck maakt deel uit van accelerator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.

////////

Over FibriCheck
FibriCheck (Qompium NV), opgericht in 2014, is ontstaan vanuit de visie dat de alomtegenwoordige mobiele technologie het potentieel heeft om de huidige zorgpaden te ondersteunen en verbeteren. FibriCheck, een software-only oplossing, is een medisch gecertificeerde screening en monitoring applicatie op voorschrift voor de detectie van onregelmatige hartritmestoornissen, zoals voorkamerfibrillatie.

Bluehealth Innovation Center heeft FibriCheck bijgestaan van het prille begin. Verder wordt FibriCheck ondersteund door IMEC  en Start it@kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunen.

Over LRM
LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert. We zorgen voor een stevige basis zodat bedrijven en projecten die jobs in Limburg creëren kunnen groeien. Onze financiële middelen en expertise zorgen, samen met de troeven van Limburg, voor een unieke voedingsbodem. Meer info: www.lrm.be

Over Volta Ventures
Volta Ventures Arkiv investeert in jonge en ambitieuze internet en software bedrijven in de Benelux. Het fonds beheert 55 miljoen euro en wordt gesteund door EIF en ARKimedes-Fund II. Meer info: www.volta.ventures

 

Over Start it @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen anderhalf jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 700 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC ontstond in 2014 als een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, Telenet, Universiteit Antwerpen & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be
Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...
Persdossier Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen