Gentse biotech start-up myNEO ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin met technologie voor kankerbehandeling

Gentse biotech start-up myNEO ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin met technologie voor kankerbehandeling

Gent. myNEO maakt bekend dat het veelbelovende Covid-19 peptiden heeft geïdentificeerd, die nu verdere preklinische testen zullen ondergaan. Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie. Het vaccin zal niet alleen alle huidige Covid-19 vormen bestrijden, maar ook andere virussen van de coronagroep zoals SARS en MERS.

Bij het ontwikkelen van een vaccin tegen een virus, bacterie of kankercel wordt het lichaam in aanraking gebracht met een niet-actieve vorm van het kwaadaardig bestanddeel. Zo kan het lichaam hiertegen een afweerreactie starten en immuunstoffen aanmaken voor een toekomstige besmetting.

Het vaccin van myNEO werkt anders. De start-up, die ondersteund wordt door Start it @KBC, ontwikkelt een voorzichtig gekozen cocktail van peptiden (stukjes eiwitten) die essentieel zijn voor het virus, om zeer gericht een immuunrespons op te starten. Deze aanpak heeft verschillende voordelen ten opzichte van het gebruiken van een volledig virus. Door specifiek te kiezen voor fragmenten die noodzakelijk zijn voor de werking van het virus, kent het vaccin een betere werking tegen zowel SARS-CoV-2 (het virus verantwoordelijk voor Covid-19), als alle andere (toekomstige) vormen van dezelfde virusfamilie met diezelfde onderdelen.

In tegenstelling tot alle andere bedrijven die een covid-19 vaccin ontwikkelen focust myNEO daarbij niet alleen op het Spike-proteïne, maar ook de E-, M- en N-proteïnen werden geanalyseerd. Deze proteïnen zijn namelijk ook van belang voor het overleven van het virus en hun analyse zou dus de kans vergroten op een sterk werkend en breed inzetbaar vaccin tegen coronavirussen.

Daarnaast richt myNEO zijn pijlen op een vaccin dat de opruimende cellen van het immuunsysteem activeert om de indringer te vernietigen, in tegenstelling tot vele andere bedrijven die inzetten op productie van immuunstoffen (antilichamen). Dit zou een meer langdurige respons op zal leveren.

Klinische testen op mensen vanaf 2021

Nu myNEO deze veelbelovende Covid-19 peptiden gevonden heeft, start het bedrijf preklinische proeven in samenwerking met een Europees biotech bedrijf met een kankervaccintechnologie. Het doel is om het vaccin begin 2021 te testen op mensen .

“Het is heel belangrijk om goed te evalueren tegen welke specifieke onderdelen van het Covid-19 virus we willen vaccineren. Er is namelijk een verschil tussen een vaccin dat langdurige immuniteit biedt tegen alle gekende vormen en verwanten van Covid-19, en een vaccin dat alleen binnen bepaalde selecte bevolkingsgroepen resultaten oplevert.” zegt Cedric Bogaert, CEO van myNEO. “Gelukkig kunnen we veel opsteken van de andere coronavirussen die in de afgelopen decennia zijn opgeflakkerd.”

Gebruik van kankertechnologie

myNEO gebruikt technologie voor gepersonaliseerde kankerbehandelingen om de belangrijkste segmenten van het SARS-CoV-2 virus te identificeren. Hierbij worden normaliter DNA-sequentie van kankercellen vergeleken met gezonde, normale cellen van de patiënt. De verschillende fouten of ‘mutaties’ opgedoken in de tumor geven namelijk aanleiding tot gemuteerde eiwitten, die het immuunsysteem van een patiënt kan herkennen.

De myNEO algoritmes zijn in staat om te voorspellen welke fragmenten van de gemuteerde eiwitten interessant zijn om een vaccin tegen te richten. Niet alle eiwitfragmenten zijn namelijk even efficiënt om een immuunrespons op te wekken. De ernst van de huidige Covid-19 pandemie inspireerde het team van myNEO om deze algoritmes te herschrijven zodat ze de interessante fragmenten van de SARS-CoV-2 proteïnen kunnen voorspellen.

Blijvende bescherming

Het is bekend dat virussen, net als kankercellen, kunnen muteren. Hierdoor is het bijvoorbeeld nodig om elk jaar opnieuw een griepvaccin toe te dienen omdat het griepvirus zich continu aanpast. Ook het virus SARS-CoV-2 heeft in de afgelopen maanden al verschillende mutaties opgelopen bij de globale verspreiding, waardoor er nu verschillende types van gekend zijn. Door een voorzichtige keuze van virusonderdelen in het vaccin, kan het immuunsysteem in één vaccinatie kennismaken met de verschillende gekende vormen van het virus.

////

Over myNEO

myNEO is één van de bedrijven die eind 2018 ontsprongen uit het Novalis biotech incubatorfonds, mede opgericht door twee voorname ondernemers: Wim Van Criekinge, professor computationele biologie aan Universiteit Gent die reeds menige succesvolle bedrijven oprichtte en verkocht, en jeugdvriend Jan Van den Berghe, serie ondernemer in de biotech- en voedselindustrie en medeoprichter van Genohm en Lipa Holding.

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen