Grote meerderheid Brusselaars wil buren helpen, maar durft zelf geen hulp vragen

Thuishulpplatform Helpper wil drempel verlagen voor ondersteuning bij dagdagelijkse taken in en rond het huis

Drie op de vier Brusselaars vindt het moeilijk om hulp te vragen. Nochtans is de vraag bijzonder groot, blijkt uit een bevraging van thuishulpplatform Helpper* : een derde heeft het gevoel zelf hulp te kunnen gebruiken bij dagdagelijkse taken, meer dan de helft kent iemand die ondersteuning nodig heeft. Het goede nieuws is dat 75 procent van de ondervraagde Brusselaars bereid zijn om hun buren te helpen.

  • 31,4 procent van de respondenten kan hulp gebruiken bij dagdagelijkse taken in en rond het huis (boodschappen, koken, vervoer, of gewoon gezelschap en een luisterend oor)
  • 52,4 procent kent iemand in de buurt die ondersteuning nodig heeft bij die taken
  • 75,3 procent is bereid om buren te helpen als het nodig is
  • 64,8 procent vindt dat er in Brussel te weinig ondersteuning is voor kwetsbare groepen 

De bevraging van Helpper bij 1.000 Brusselaars toonde aan dat de nood naar hulp in en rond het huis groot is in de hoofdstad. 31 procent van de respondenten geeft aan zelf hulp te kunnen gebruiken. Het gaat expliciet om niet-medische taken. De top drie van de dagelijkse taken waarbij Brusselaars  een helpende hand kunnen gebruiken, bestaat uit boodschappen doen, koken en vervoer (bijvoorbeeld een lift naar de dokter). Naast de mensen die zélf hulp kunnen gebruiken, heeft 52 procent van de ondervraagde Brusselaars één of meerdere mensen in hun directe omgeving die ondersteuning nodig hebben in of rond het huis.

Tegenover die grote nood aan thuishulp staat ook een bijzonder grote hulpbereidheid. Drie op de vier Brusselaars zijn bereid om hun buren bij te springen als het nodig is. 60 procent van de respondenten helpt nu al geregeld iemand uit de buurt. Bij mensen die al lang in hun Brusselse buurt wonen (20 jaar of langer) is de hulpbereidheid nog groter.

Alleen, en daar knelt het schoentje, geven ruim drie op de vier Brusselaars in de bevraging aan dat ze het moeilijk vinden om hulp te vragen. “Helpper wil die drempel verlagen”, legt oprichter François Gerard uit. “Brusselaars zijn meer dan bereid om hun buren te helpen, maar een helpende hand aanbieden is voor velen gemakkelijker dan hulp vragen.”

Nood aan initiatieven die klassieke zorg aanvullen

Helpper - een start-up die ondersteund wordt door Start it @KBC - slaat de brug tussen buren die ondersteuning kunnen gebruiken bij dagdagelijkse taken en mensen die tegen een kleine vergoeding buren willen helpen. Voor een uur hulp aan huis betalen de zogenaamde helppies 9 euro per uur, de helppers houden daar netto 7 euro per uur aan over. “Geld is zeker niet de belangrijkste motivatie om anderen te helpen, aan zowat elke andere bijjob hou je meer over”, benadrukt François Gerard. “Maar voor de mensen die hulp nodig hebben, helpt die vergoeding vaak net om die hulp ook te durven vragen. Als het niet aanvoelt als liefdadigheid durven ze die drempel wel over.”

Uit de bevraging blijkt dat er in Brussel absoluut nood is aan initiatieven als Helpper, die de klassieke zorginstanties aanvullen. 65 procent van de ondervraagde Brusselaars vindt dat er te weinig ondersteuning is voor ouderen en andere kwetsbare groepen in de samenleving. Voor de mensen die niet terecht kunnen bij familie of vrienden (of hen, zoals 54 procent van de respondenten, niet tot last wil zijn) en met hun hulpvragen buiten het klassieke zorgaanbod vallen, zou een initiatief als Helpper volgens meer dan de helft van de Brusselaars een goede oplossing zijn.

/////////

Over Helpper
De online ontmoetingsplaats Helpper verbindt ‘helppies’, mensen die nood hebben aan ondersteuning, met ‘helppers’ uit de buurt. Zo biedt Helpper een betaalbare, kwaliteitsvolle en flexibele oplossing voor iedereen die hulp kan gebruiken bij dagelijkse taken, zoals kleine klusjes, koken, boodschappen doen, vervoer,... De helpper ontvangt hiervoor een kleine vergoeding. De innovatieve thuishulp van Helpper werkt volgens de principes van de deeleconomie, waarbij mensen tot 6.250 euro per jaar onbelast kunnen bijverdienen (Belgisch Staatsblad, 26 juli 2018). Helpper werd in 2017 opgericht door François Gerard en is actief in de 19 Brusselse gemeenten, groot Antwerpen en groot Gent. Helpper is een onafhankelijk initiatief, gesteund door ziekenfondsen Partenamut, Partena Ziekenfonds en OZ, en accelerator Start it @KBC. Het bedrijf is winnaar van de award ‘Zorgondernemer van het jaar.’

* Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Helpper tussen 2 augustus 2019 en 20 augustus 2019 bij 1.000 Brusselaars representatief op taal, geslacht en leeftijd. De maximale foutenmarge bij 1.000 Brusselaars bedraagt 3,02%.

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen