Helpper, het thuishulp platform door en voor buren, nu ook in Gent

Helpper, het thuishulp platform door en voor buren, nu ook in Gent

Helpper, de online ontmoetingsplaats voor wie hulp kan gebruiken bij dagelijkse taken en voor buurtbewoners die iets willen bijverdienen, is nu ook beschikbaar in Gent. Het platform werd vandaag voorgesteld tijdens een persconferentie in de aanwezigheid van Minister Alexander De Croo en Eerste Schepen Mathias De Clerq. “Helpper is een mooi voorbeeld van een sociaal initiatief dat mede mogelijk wordt gemaakt door de nieuwe wet deeleconomie”, zegt Minister De Croo. Helpper maakt een persoonlijkere aanpak van thuishulp mogelijk, die bovendien minder kost aan de maatschappij.

Sinds de lancering in Antwerpen eind augustus 2017, schreven al meer dan 120 buren (of ‘helppers’) en 75 hulpbehoevenden (of ‘helppies’) zich in op de nieuwe thuishulpdienst Helpper. Ook tientallen inwoners en bijstandsorganisaties uit andere steden en gemeenten waren meteen enthousiast. Om nog meer buren met elkaar te verbinden, lanceert Helpper nu ook zijn activiteiten in Gent en randgemeenten. Helpper maakt deel uit van accelerator Start it @KBC.

Sociaal en flexibel alternatief voor en door buren
Helpper is een digitaal platform dat buurtbewoners met elkaar verbindt: enerzijds mensen die thuishulp kunnen gebruiken en anderzijds hun buren die een verschil willen maken door te helpen. Door een beroep te doen op buurtbewoners en hen te vergoeden voor hun hulp, maakt Helpper thuishulp toegankelijker voor ouderen, chronisch zieken, personen met een handicap én drukbezette ouders. Die hulp is niet-medisch van aard en gaat van gezelschap houden, samen op stap gaan, shoppen en koken tot vervoer, administratie en kinderen afhalen van school. Helpper is een revolutionaire oplossing voor een bestaande hulpvraag, op een manier die bovendien betaalbaar is voor de maatschappij. Ze is mede mogelijk dankzij het deeleconomie-initiatief van minister Alexander De Croo.

Mooie vergoeding hulpverstrekkers dankzij wetgeving deeleconomie
Door de belastingregeling rond deeleconomie te verduidelijken wou ik de groeiende groep van start-ups die met digitale platformen werken en waar particulieren aan elkaar diensten leveren, sterker ondersteunen en meer vrijheid geven”, zegt Alexander De Croo, Minister van Digitale Agenda. “Helpper is hier een heel mooi resultaat van: buurtbewoners verbinden als oplossing voor een hulpvraag op een manier die goedkoop is voor de maatschappij als geheel. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”   

De vergoeding voor de hulp bedraagt  € 9,80 per uur (of € 4,90 per halfuur). Helpper neemt de volledige afhandeling van verzekeringen, betalingen, fiscale administratie en ondersteuning op zich. De helpper ontvangt € 7,00 netto per uur, na aftrek van het gunstige belastingpercentage van 10%.

François Gerard, oprichter van Helpper: “Tijdens de ziektebegeleiding van mijn vader, die getroffen werd door ALS, merkte ik dat geen enkele van de huidige diensten voldeed aan onze noden. Een te rigide planning bepaalde de beschikbaarheid van de hulp, het takenpakket was te strak afgelijnd en een selectie van een hulpverlener was niet altijd mogelijk. De complexiteit van het hele proces vergde veel tijd en energie die je op zulke momenten liever aan je dierbare besteedt. Helpper moet helpen dergelijke situaties te vermijden.”  

Kwalitatieve matching
Helpper creëert blijvende en kwalitatieve relaties en besteedt daarom veel aandacht aan het matching-proces. Op basis van een hulpvraag gaat Helpper op zoek naar een geschikte helpper in de buurt. Vooraleer de kandidaten worden voorgesteld aan de helppie worden ze gescreend op basis van hun registratiegegevens, identiteit en een uitgebreid telefonisch aanwervingsgesprek.

Samenwerking met ziekenfondsen en huisdokters
Door samen te werken met een ziekenfondsen, woonzorgcentra, huisdokters, apothekers, ziekenhuizen en bijstandsorganisaties zorgt Helpper ervoor dat steeds meer mensen en hun dierbaren de ondersteuning vinden die ze nodig hebben.

Op dit moment is Helpper actief in Antwerpen, Mortsel, Edegem en Gent en randgemeenten. In het voorjaar van 2018 wil Helpper uitbreiden naar Brussel.

////

Over Helpper
Helpper is een geregistreerd platform voor mensen die thuis hulp kunnen gebruiken en buren die iets willen bijverdienen door iemand te helpen. Helpper werd opgericht in maart 2017 door François Gerard en bestaat uit een team van vijf professionals uit de digitale sector en de zorgsector. Helpper is een onafhankelijk initiatief, gesteund door ziekenfondsen Partena en Partenamut, en accelerator Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. Helpper is genomineerd voor Zorgondernemer 2017.

www.helpper.be

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen