Leerlingen VKO Opwijk in de bres voor duurzaamheid

Leerlingen VKO Opwijk in de bres voor duurzaamheid

Opwijk - In het zesde middelbaar van het VKO Opwijk in Vlaams-Brabant strijden zes klassen van januari tot juni 2017 tegen elkaar om de laagste ecologische voetafdruk. Ze doen dit met behulp van de app en ‘Challenge’ van de start-up For Good. Op een snelle en eenvoudige manier brengt de app je ecologische voetafdruk in kaart en krijg je tips voor een duurzamer leven. In een Challenge kunnen groepen op een ludieke manier hun gezamenlijke impact verkleinen.

Wat is de impact van vlees of andere dierlijke producten? Hoe groot is je voetafdruk als je met de wagen rijdt? Verbruiken opladers die in de stekker blijven steken veel energie?

95 leerlingen van het zesde jaar van VKO Opwijk ontdekken het komende half jaar het antwoord op al deze vragen. Vandaag starten ze met een ecologische Challenge. De For Good app op hun smartphone monitort hun voetafdruk en vertelt hen hoeveel planeten ze zouden verbruiken als iedereen leeft zoals zij. Gaandeweg krijgen ze tips om op een groenere manier te leven. Dat gaat van advies over voeding en energie tot praktische oplossingen voor alternatieve vormen van transport. Op hun eigen Challenge-site kunnen ze de totale voetafdruk van alle klassen volgen en vergelijken.

Klaas De Nil, leraar VKO Opwijk:Jongeren zijn bezorgd over de klimaatopwarming en vinden dat er moet worden ingegrepen. De Challenge toont dat iedereen zijn steentje kan bijdragen en brengt via de app de problematiek in de leefwereld van onze leerlingen.”

Het gemeentebestuur van Opwijk is peter van het project. De Challenge kadert perfect in de plannen om tegen 2020 de CO2-uitstoot met minstens 20% te verminderen. Hiermee voegt Opwijk de daad bij het woord nadat ze het Burgemeestersconvenant in 2014 ondertekende.

For Good daagt scholen uit
Uit de nationale klimaatenquête van 2013 bleek al dat zeven op tien Belgen, en dan vooral jongeren, erg bezorgd zijn over de klimaatverandering. Met de app en Challenges maakt For Good duurzaamheid simpel en duidelijk en toont de start-up dat ze wel degelijk iets kunnen veranderen aan deze problematiek. Het bedrijf wil voor het einde van het jaar nog vier bijkomende Challenges opzetten met scholen in Vlaanderen en dit volledig gratis. Tegen eind 2018 wil de startup uitbreiden naar tien Challenges in scholen.

Ook bedrijven aan de slag met hun voetafdruk
Naast scholen, activeert For Good ook bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Securex, de Provincie Antwerpen en Bopro starten binnenkort hun eigen ecologische Challenge. Een dergelijke Challenge laat toe om CO2-reductiedoelstellingen te behalen maar zorgt ook voor een grotere betrokkenheid van het personeel. Het zijn de werknemers zélf die actie ondernemen en de ecologische voetafdruk van het bedrijf sturen.

Maarten Desmet, mede-oprichter For Good:Een Deloitte-studie toont aan dat 56% van de Millennials niet wil werken voor een bedrijf waarvan ze de waarden niet ondersteunen. Ze vinden duurzaamheid duidelijk belangrijk en werkgevers zullen hier wel op moeten inzetten.”

10.000 met een lagere voetafdruk in 2018
For Good wil in 2017 twintig ecologische Challenges opzetten met scholen, bedrijven, buurten en gemeenten. De start-up mikt op 10.000 app-gebruikers tegen eind 2018 die hun voetafdruk met minimum 15% reduceren.  

For Good maakt deel uit van start-up community Start it @kbc, die innovatieve en schaalbare ideeën ondersteunt.

De For Good app is gratis te downloaden op de smartphone via de App Store en de Google Play Store.

Over For Good
For Good is een Antwerpse start-up die duurzaamheid leuk, eenvoudig en laagdrempelig maakt. Met behulp van een mobiele app en ecologische Challenges voor bedrijven. De app en Challenge brengen bijna je volledige ecologische voetafdruk in kaart en zijn daarin uniek. Gaandeweg reikt de app tips aan om je voetafdruk te verkleinen. De komende maanden zal For Good een nieuwe manier uitwerken om de impact van je voeding te bepalen. De start-up werkt daarvoor samen met de Rijksuniversiteit van Groningen die gespecialiseerd is in gedragsveranderingen op vlak van duurzaamheid. Meer informatie vind je op www.for-good.be.

Contacteer ons
An Peeters Gemeente Opwijk
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen