Leuvense start-up Beerhive lanceert digitale biersommelier

Leuvense start-up Beerhive lanceert digitale biersommelier

Voorstelling tijdens Leuven Bierweekends, vanaf 14 en 15 april

Leuven is met drie grote opeenvolgende bierfestivals in april dé bierhoofdstad van België. Een prima moment voor de Leuvense start-up Beerhive om haar gloednieuw digitaal platform voor bierliefhebbers te lanceren.

Beerhive maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen ondersteunt. Het is een digitaal platform waarop een community van bierliefhebbers wereldwijd zijn kennis over bieren deelt en samen bouwt aan een digitale biergids. Bierliefhebbers kunnen via de mobiele app op een intuïtieve manier een bierprofiel aanmaken. Aan de hand van 120 smaak- en aromaparameters zijn ze in staat bieren te beoordelen en hun kennis te delen met andere bierliefhebbers. Door de verschillende bierprofielen en data slim te combineren, komt Beerhive tot een objectieve profilering van alle mogelijke bieren ter wereld. Iedereen - ook leken - kunnen op die manier eenvoudig bieren zoeken op hun karakteristieken en nieuwe bieren ontdekken.

Keuzestress
Hoewel de markt van het pilsbier terugloopt, blijft die van de speciaalbieren wereldwijd jaar na jaar groeien. In 2017 kwamen er in de VS maar liefst 881 nieuwe brouwerijen bij (van 5.491 in 2016 naar 6.372 in 2017 - bron: Brewers Association). In België is het aantal brouwerijen op vier jaar tijd met bijna 70% gegroeid. Ons land telt momenteel 263 brouwerijen, naast 181 bierfirma’s die bier commercialiseren en dit bij een erkende brouwerij laten brouwen (bron: Zythos). Dit groeiend aanbod maakt het voor de consument steeds moeilijker om te kiezen.

Jan Paesen, zytholoog en founder van Beerhive: “Nooit eerder had de bierconsument zoveel keuze. Zelfs als ervaren bierliefhebber loop je in dit enorme aanbod verloren. Waar andere apps zich enkel focussen op het geven van beoordelingen, gaan wij een stap verder en bieden we bierliefhebbers een deskundige tool om nieuwe bieren te leren kennen op basis van objectieve kenmerken.”

Wim De Bruycker, zytholoog en co-founder van Beerhive: “Dankzij de analyses van alle bierliefhebbers samen en het gebruik van moderne technologieën, creëren we orde in de chaos. Met Beerhive heb je op elk moment een collectief gebouwde biercatalogus bij de hand en kan je op een terrasje rustig uitzoeken of een bepaald bier bij je past. Graag zoet met ananastoetsen of liever hoppig met het aroma van kruidnagel? Je start met een bier dat je kent en ontdekt nieuwe bieren die in lijn liggen met je persoonlijke voorkeuren.

Excellent bieradvies voor horeca en retail
Het team van Beerhive ziet, naast een wikipedische bierkennis voor bierliefhebbers, ook heel wat mogelijkheden voor de horeca en retail. Zo kunnen cafés en supermarkten de Beerhive-app gebruiken om hun klanten gepersonaliseerd bieradvies te geven, gebaseerd op hun eigen bieraanbod. Koks en restaurantuitbaters, die de principes van wijn-food pairing meestal al kennen, kunnen dit vanaf nu toepassen met bier. Brouwers krijgen nieuwe inzichten in hoe consumenten de smaak van hun bier echt ervaren en kunnen op basis van de Beerhive-app hun aanbod aanpassen of uitbreiden. 

Internationalisering
Beerhive werkt momenteel al met verschillende Belgische brouwerijen samen. Zo was Duvel Moortgat vanaf het begin nauw betrokken en gewonnen voor het concept. Ook met brouwerijen Hof Ten Dormaal en brouwerij Anders! is er een eerste samenwerking. Deze laatste drukte de Beerhive bierprofielen zelfs op enkele van haar bierflesetiketten (zie foto).

De focus voor deze zomer zal vooral liggen op het uitbreiden van de bierliefhebbers community en bierdatabank. Deze bevat momenteel al meer dan 3.300 Belgische bieren en zal snel worden uitgebreid met buitenlandse bieren. Aan het eind van het jaar hoopt Beerhive geïnteresseerde investeerders en partners te vinden voor de internationalisering en het schalen van de distributie van haar professionele diensten naar horeca, retail en brouwerijen.

////////

Perscontact
Heeft u interesse in een interview of persoonlijke demo tijdens een van de drie Leuvense bierfestivals:

Neem dan contact op met Jan Paesen, jan@beerhive.com, 0478 88 22 21.

Over Beerhive
Het Beerhive team bestaat uit vier founders: Jan Paesen (Zytholoog, Sales & Marketing, Partnerships), Wim De Bruycker (Zytholoog, Data Quality & Modelling, Community Manager Beerhive Expert Group), Koen Van Leuvenhaege (IT architect, DevOpps) en Steven Palmaers (App Development, DevOpps). Beerhive laat zich in haar groei begeleiden door accelerator Start it @KBC in Leuven.

Meer info op: www.beerhive.com

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen anderhalf jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 700 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC ontstond in 2014 als een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, Telenet, Universiteit Antwerpen & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be
Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...
Persdossier Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen