Liso Yachts mikt met elektrisch jacht op allersnelste Kanaal-oversteek ooit

Liso Yachts mikt met elektrisch jacht op allersnelste Kanaal-oversteek ooit

Belgische botenbouwer wil markt van elektrische boten door elkaar schudden

GENT – Nu ook de pleziervaart volop aan het vergroenen is, wil het Belgische Liso Yachts het voortouw nemen in die evolutie met een elektrisch jacht dat vlot snelheden tot 95 kilometer per uur haalt. Sneller, maar ook lichter, gestroomlijnder en met een pak meer autonomie dan de huidige generatie vaartuigen. In 2018 wil Liso Yachts als allereerste elektrische boot – en als snelste boot tout court – het Kanaal oversteken.

Groene, duurzame mobiliteit is een heet hangijzer. Veel landen verbieden ontploffingsmotoren in wagens tegen 2024-2030, en ook grote steden overal ter wereld binden de strijd aan met vervuilende wagens. De pleziervaart volgt die evolutie, belangrijke landen als Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland zetten al stappen om ontploffingsmotoren eveneens te verbieden op hun meren en rivieren.

De huidige generatie elektrische boten zijn meestal modellen die gebouwd zijn voor benzine of diesel, waar dan gewoon een elektrisch systeem in geplaatst wordt. Ze zijn traag en hebben een kleine autonomie. De enkelingen die wél ontworpen zijn als elektrisch vaartuig zien er futuristisch uit, maar zijn dan weer bijzonder onpraktisch.

Sneller, lichter, meer autonomie
Liso Yachts maakt deel uit van accelerator Start it @KBC die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. “Liso Yachts wil met de AQUAMERE 750 GT de markt van de elektrische boten door elkaar schudden”, zegt Liso Yachts-oprichter Dirk De Munter, die 25 jaar ervaring heeft in de batterijenindustrie en al 15 jaar boten renoveert. Hij ontwierp de Liso Aquamare samen met de oprichter van ingenieursbureau Qbic. “We willen duurzaamheid en design verzoenen, zoals Tesla heeft gedaan met elektrische wagens. We bouwen aan een elektrisch jacht met een bijzonder laag gewicht – maximaal 1000 kilogram, in plaats van de gebruikelijke 2 tot 3 ton – en een gestroomlijnde vorm. Die combinatie zorgt voor een extra lage weerstand. Het elektrisch jacht zal daardoor een pak sneller zijn en een veel grotere autonomie hebben dan de huidige modellen op de markt.”

De extra krachtige batterij geeft de motor een vermogen van 250kW of 335PK. De elektrische boot kan full force 90 minuten lang aan een topsnelheid van 95 kilometer per uur drie waterskiërs voorttrekken. Wie pakweg de plezierroute van de Leie volgt, kan een hele dag varen zonder de batterij te hoeven herladen.

Lancering én wereldrecordpoging in 2018
Het prototype van de AQUAMARE 750 GT is bijna klaar, Liso Yachts stelt het elektrisch jacht voor op de Cannes International Yachting Show in september 2018. De pre-orders zijn net gestart. Via een Winwinner-campagne kunnen geïnteresseerde bootliefhebbers ook mee investeren in het elektrisch jacht, aan een rendement van 4,5 procent.

Meteen na de lancering staat ook al een recordpoging op het programma voor het gloednieuwe elektrisch jacht. “We willen nog in 2018 als allereerste elektrische vaartuig én als allersnelste boot het Kanaal oversteken”, legt Dirk De Munter uit. “We willen dat wereldrecord ook officieel laten registreren door het Guinness Book of Records.”

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen één jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 700 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. Vandaag heeft de accelerator een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, PfizerTelenet, Universitet Antwerpen & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be
Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...
Persdossier Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen