Met het 'Staenis'-rooster' kan iedereen chape plaatsen

Met het 'Staenis'-rooster' kan iedereen chape plaatsen

Productvoorstelling Batibouw - Start-up Staenis innoveert en democratiseert bouwsector

Zelfs de meest Handige Harry’s wagen zich zelden of nooit aan het plaatsen van een dekvloer of ‘chape’. De West-Vlaamse start-up Staenis wil daar verandering in brengen. Tom Verstaen en Daisy Bohyn ontwikkelden een innovatief ‘chaperooster’ dat professionele chappers kwaliteit helpt leveren, maar voor het eerst ook doe-het-zelvers zonder (ver)bouwervaring toelaat een chape te leggen.

Het is niet zo eenvoudig om de perfecte chape te plaatsen. Die moet niet alleen 100 procent vlak zijn, maar moet ook van blijvende kwaliteit zijn om barsten te vermijden. Daarom zijn er maar weinig doe-het-zelvers die zelf aan het karwei durven beginnen. Tegelijkertijd telt Vlaanderen slechts zo’n 350 professionele chapbedrijven. Hun orderboekje zit maanden op voorhand bomvol, vooral voor kleinere oppervlaktes wordt het steeds moeilijker om nog een professional te pakken te krijgen.

Start-up Staenis ontwikkelde daarom vanuit Kortrijk een uniek rooster waarmee ook mensen zonder ervaring zélf een chape kunnen plaatsen. “Het rooster maakt het chappen niet alleen goedkoper, de werkwijze is ook even snel als de klassieke manier van chappen”, benadrukt Co-founder Tom Verstaen, die in 2017 nog nationaal Tegelzetterkampioen werd. “Daarom is het ook voor professionele plaatsers van chape een bijzonder interessante innovatie.”

“Met de steun van onder andere Start it @KBC, Vlaio en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) hebben we het voorbije jaar volop aan ons product gesleuteld, en verschillende prototypes gebouwd”, verduidelijkt co-founder Daisy Bohyn, die interieurarchitecte en productontwikkelaar is. “Het rooster dat we nu op de markt brengen, is uitvoerig getest aan de Universiteit Gent en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB).”

Bouwsector innoveren en democratiseren
Het Staenis-rooster werkt op een eenvoudige en overzichtelijke manier, legt Tom Verstaen uit: Je plaatst één rij kunststoffen roosters, stelt het in op de juiste hoogte, vult het met de chape, en sleept die vervolgens vlak op de bovenkant van het rooster. Het rooster blijft permanent zitten, en zorgt voor een vlakke en barstvrije dekvloer. Je hebt ook geen uitzettingsvoegen meer in het midden van grote ruimtes.”

Eind vorig jaar won Staenis met het chaperooster nog de Demo Day-pitchwedstrijd van accelerator Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. Het Staenis-rooster is ondertussen in productie gegaan, en wordt voorgesteld op Batibouw. Het is beschikbaar op de webshop en binnenkort ook in de bouwmaterialenhandel.

Staenis heeft een dubbele missie. “We willen de bouwsector niet alleen innoveren, maar ook verder democratiseren. Onze doelgroepen zijn zowel de professionele plaatsers van chape die er een handig hulpmiddel bij krijgen, als de doe-het-zelvers die zich nu nog niet zelf aan een chape durven wagen. We gaan nu op zoek naar verdelers voor het Staenis-rooster, maar we blijven ook sleutelen aan ons product om het nog eenvoudiger en toegankelijker te maken.”

////

Je vindt Staenis op Batibouw van 22 februari t.e.m. 4 maart 2018 in hal 5 stand 5121.

Over Staenis
Staenis bvba is eind 2016 opgericht door Tom Verstaen en Daisy Bohyn. Staenis verenigt de technologische knowhow en praktijkervaring van Tom met het creatief ontwerptalent van Daisy. De kernactiviteiten situeren zich in de bouwsector, en omvatten de ontwikkeling, productie en commercialisering van het innovatief Staenis-rooster voor het plaatsen van een dekvloer of chape. Staenis maakt het mogelijk voor doe-het-zelvers om op een eenvoudige manier een perfect vlakke en schadevrije chape te plaatsen, en geeft de professionele plaatsers van chape tegelijkertijd een extra instrument om hoogwaardige dekvloeren te leveren aan hun klanten.

Staenis wordt ondersteund door onder andere accelerator Start it @KBC, Vlaio en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen één jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 700 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. Vandaag heeft de accelerator een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, PfizerTelenet, Universitet Antwerpen & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be
Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...
Persdossier Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen