MONA.health sluit financieringsronde van 1,5 miljoen euro af

Op weg naar commercialisering van screening diabetische retinopathie via AI

Leuven, 3 augustus 2021 - MONA.health, een spin-off van VITO en KU Leuven, heeft aangekondigd dat het een Seed financieringsronde van 1,5 miljoen euro heeft afgesloten met toonaangevende strategische Belgische investeerders voor een nieuwe generatie artificiële intelligentie (AI)-oplossingen om te screenen op oogziekten die tot blindheid leiden. MONA.health maakt deel uit van Start it @KBC, de grootste start-up accelerator van België.

Deze financieringsronde zal gebruikt worden om bijkomende softwareontwikkelaars en commercieel personeel aan te werven, verschillende grootschalige pilootprojecten voor diabetische retinopathie-screening uit te voeren, en de reglementaire goedkeuring voor glaucoom-screening af te ronden. MONA.health wordt geleid door CEO Olivier Ménage, een veteraan in de sector, die eerder senior management posities bekleedde bij Fortune 500 Medical Device-bedrijven.

Story image

De MONA-oplossing voor de screening van diabetische retinopathie en diabetisch maculair oedeem met artificiële intelligentie is CE-gecertificeerd en zal tegen eind dit jaar in Europa beschikbaar zijn voor oogartsen.

"MONA.health hanteert een innovatieve aanpak voor de screening op oogziekten, zoals diabetische retinopathie en glaucoom. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Screening op oogziekten wordt nu meestal gedaan door een oogarts met behulp van andere technieken en pupilverwijdende oogdruppels, wat oncomfortabel is voor de patiënt. Screening op diabetische retinopathie en glaucoom is tijd- en arbeidsintensief ", zegt Olivier Ménage, CEO van het bedrijf.

Mona levert gestandaardiseerde, nauwkeurige resultaten met behulp van een ‘eenvoudige’ netvliescamera zonder pupilverwijding. De nauwkeurigheid van MONA is 92,5% voor doorverwijsbare diabetische retinopathie en 94% voor maculair oedeem. De onderzoekstijd wordt teruggebracht tot minder dan 4 minuten en de resultaten zijn een seconde later al beschikbaar voor de oogartsen. De nauwkeurigheid van de resultaten is even hoog als die van de best opgeleide oogarts.

Dankzij MONA kunnen patiënten op tijd gescreend worden en kunnen oogartsen hun workflow verbeteren, waardoor ze tijd winnen voor complexere behandelingen en procedures.

MONA voor diabetische retinopathie screening wordt momenteel geëvalueerd in vier Belgische ziekenhuizen met de E Clair klinische studie ondersteund door de Diabetes Liga.

MONA betekent een grote innovatie voor de glaucoomscreening, een oplossing voor een van de grootste uitdagingen in de oogheelkunde. Momenteel wordt één op de twee patiënten met glaucoom niet gediagnosticeerd. Deze patiënten lopen het risico blind te worden. Het financiële kostenplaatje en de tijd die het nu kost om glaucoom te screenen, liggen daar mee aan de basis van.

MONA's AI voor glaucoomscreening (octrooi in aanvraag) zal de klinische praktijk transformeren. Glaucoomscreening zal amper een paar minuten duren, minder lastig zijn voor de patiënt en bovendien  tegen aanzienlijk lagere kosten. Dat zal drempelverlagend werken voor de patiënt en zal de oogarts toelaten om meer tijd over te houden voor behandeling en follow-up.

MONA zal worden geleverd als software (als een service-oplossing) of als software met een netvliescamera (als een all-in oplossing).

 


Perscontact

Olivier Ménage
CEO & Co-Founder
+32 470 912 972
olivier.menage@mona.health
https://www.mona.health/

 

 

 

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen