Nieuw jobplatform Talentree.be gaat voor diversiteit als het nieuwe normaal in het bedrijfsleven

Nieuw jobplatform Talentree.be gaat voor diversiteit als het nieuwe normaal in het bedrijfsleven

Brussel - Vandaag lanceert start-up Talentree - een nieuw jobplatform voor hoogopgeleid internationaal en multicultureel talent. Hoognodig? Ja, want de cijfers tonen dat Belgische werkgevers en divers talent elkaar nog onvoldoende vinden.  En de missie van Talentree is ambitieus: diversiteit als het nieuwe normaal binnen het Belgische bedrijfsleven.

Start-up Talentree maakt deel uit van incubator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. Overal in Europa, en met name in België, hebben immigranten lagere slaagkansen op de markt dan de autochtone bevolking en in België lopen we nog een 10% achter het gemiddelde van Europa (tewerkstellingsgraad van niet EU migranten in België is 46% versus 56% gemiddeld in Europa). Immigranten oefenen ook vaker laaggekwalificeerde banen met tijdelijke arbeidsovereenkomsten uit, waarvoor ze meer dan de autochtonen te hoog opgeleid zijn (Nationale Bank 2016). Anderzijds daalt de bevolking op arbeidsleeftijd en zal de tewerkstellingsgraad aanzienlijk moeten stijgen volgens cijfers van VDAB. De fundamentele uitdaging is dus hoe we de voordelen van migratie kunnen maximaliseren, zowel voor het gastland als voor de migranten zelf.  

“En alles start met goede voorbeelden”, zegt oprichtster Hannelore Waterschoot, oprichtster van Talentree. “Bedrijven die klaar zijn om meer diverse talenten strategisch in te schakelen in hun bedrijf nemen een voorsprong. Zij putten uit een rijkere bron van talent die hen ondersteunt in hun groei, internationalisatie en innovatiebeleid.”

Instroom blijft grootste uitdaging
Tijdens het lanceringsevent van het jobplatform Talentree voor hoogopgeleid internationaal talent, delen thought leaders hun visie. Wouter Torfs, al vaak erkend als Beste Werkgever roept op om te kijken waar de weerstanden intern zitten, om te ontdekken dat ze makkelijker dan gedacht te overbruggen zijn. Steven Van Belleghem trekt dan weer de innovatiekaart en vraagt Belgische bedrijven na te denken hoe meer diversiteit hun innovatiepotentieel kan versterken. Accenture, Bics maar ook startups zoals Xpenditure, SportMed & Bosaq zien de kracht van een meer internationaal DNA. Waar lopen ze dan tegenaan? Naast taal blijkt instroom de grootste uitdaging omdat de netwerken van bedrijven en de multiculturele talenten elkaar niet kruisen. Talentree wil deze 2 werelden connecteren.  

Hoe begin je daar dan aan: Het is belangrijk eerst concrete uitdagingen te definiëren zodat diversiteit voldoende hoog op de agenda komt. Start in teams waar diversiteit het meeste verschil kan maken zoals sales, marketing, innovatie en HR. En maak gebruik van de steunmaatregelen van de overheid om met weinig risico te experimenteren en te leren.”

Je vindt het nieuwe jobplatform op www.talentree.be.

Contacteer ons
Hannelore Waterschoot Oprichtster Talentree
Hannelore Waterschoot Oprichtster Talentree
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen