Nieuw platform ‘Je Gemeente Telt’ toont wat gemeenten doen met belastinggeld

Nieuw platform ‘Je Gemeente Telt’ toont wat gemeenten doen met belastinggeld

Antwerpen, 27 februari 2019 - Hasselt investeerde in 2018 in verhouding bijna dubbel zo veel in mobiliteit dan Gent en bijna vier keer meer dan Antwerpen. Brugge spendeerde meer dan een derde van haar budget aan zorg. En Antwerpen reserveerde een groter deel van haar middelen voor veiligheid dan de andere provinciehoofdsteden. Dit en heel wat andere informatie kom je te weten op het gloednieuwe online platform Je Gemeente Telt. Na een succesvol pilootproject met zeven gemeenten geeft de website nu inzicht in de begroting van alle Vlaamse steden en gemeenten.

Op de website www.jegemeentetelt.be kunnen alle Vlamingen het budget van hun gemeente bekijken en vergelijken met dat van andere lokale besturen. Aan welke beleidsdomeinen besteedt jouw gemeente haar middelen? Hoeveel belastinggeld draag je zelf bij aan die verschillende beleidsdomeinen? En aan welke beleidsdoelstellingen geeft jouw lokaal bestuur meer uit dan andere besturen?

Met Je Gemeente Telt geven we gemeenten en steden de kans om duidelijk te communiceren met hun burgers, iets dat vandaag meer en meer van hen verwacht wordt”, zegt Michiel Nuytemans van Tree company, samen met De Wakkere Burger vzw initiatiefnemer van het project.

Transparante communicatie tussen burgers en beleid
De gemeenten Eeklo, Mechelen, Sint-Niklaas, Oud-Turnhout, Scherpenheuvel-Zichem, Diksmuide en Wevelgem zetten als pilootgemeenten in 2017 als eerste de stap naar een transparante begroting.

Filip Van der Heyden, financieel directeur van Eeklo: “Via ons gemeentelijk infoblad proberen we onze inwoners al langer op een begrijpelijke manier te informeren over de inkomsten en uitgaven van de stad. Dankzij Je Gemeente Telt kunnen onze burgers vanaf nu ook het budget in de diepte bestuderen. Ze kunnen bovendien ook exact berekenen wat hun bijdrage is aan de stad en wat er precies met dat geld gebeurt. Deze tool geeft zowel  burgers als beleidsmakers inzicht in wat de stad allemaal doet en financiert, het maakt alles tastbaarder.”

Ook Marc Nooyens, de financieel directeur van Oud-Turnhout, is enthousiast over  het proefproject: “Ik zoek al jaren naar een duidelijke voorstelling van onze begroting. Je Gemeente Telt biedt een handige oplossing om dit digitaal te doen en geeft zowel de administratie als de burger op laagdrempelige wijze inzicht in het lokale budget."

Initiatiefnemers
Je Gemeente Telt is het resultaat van een samenwerking tussen Tree company en De Wakkere Burger vzw. Tree company specialiseert zich in het uitbouwen van digitale participatietools. Het bedrijf ontwikkelde eerder al Bpart, een participatieplatform waarmee steden en gemeenten hun inwoners betrekken bij de beleidsvorming. Onder andere het district Antwerpen en de stad Brussel werken voor hun burgerbegrotingen met het Bpart platform. Daarnaast ontwikkelde Tree company de Stemtest voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In oktober 2018 werd de organisatie geselecteerd voor het acceleratietraject van Start it @KBC.

De Wakkere Burger vzw is een steunpunt voor burgerparticipatie en democratie in Vlaanderen. De organisatie ondersteunt burgerinitiatieven, adviesraden en overheden bij het realiseren van een inclusieve en participatieve bestuurscultuur. Daarnaast deelt De Wakkere Burger haar expertise inzake innovatieve participatievormen zoals burgerbegrotingen via haar magazine en de organisatie van vormingen, trefdagen en campagnes.

Vanuit academische hoek krijgt Je Gemeente Telt ondersteuning van de onderzoeksgroep Management & Bestuur van de Universiteit Antwerpen. Daar wordt onder andere de impact van financieringsstromen op lokale beleidskeuzes onderzocht.

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen