Nieuwe game geeft kinderen met dyslexie en leesproblemen zin om te lezen

Nieuwe game geeft kinderen met dyslexie en leesproblemen zin om te lezen

GENT – Voor tienduizenden schoolkinderen met dyslexie en leesproblemen is leren lezen allesbehalve evident. Het gloednieuwe avonturenspel Karaton is speciaal ontworpen om ook die groep kinderen zin te geven om te (leren) lezen. “Het spel benadert taaleducatie op een creatieve en humoristische manier, met uitdagingen én beloningen op maat van elk kind zodat het niet aanvoelt als een extra taak of huiswerk”, zegt Karaton-bedenker en –ontwerper Hannes Hauwaert, die als kind zelf worstelde met zijn dyslexie. Vanaf 20 september gaan zo'n 100 logopedisten voor het eerst met Karaton aan de slag. Op 25 oktober volgt dan de voorstelling aan kinderen en ouders tijdens BeCentral in Brussel.

Voor vele duizenden schoolkinderen gaat een hele nieuwe wereld open wanneer ze leren lezen op school. Maar dat is niet voor alle kinderen het geval. Naar schatting hebben 20.000 lagereschoolkinderen dyslexie, nog eens zo’n 40.000 anderen zijn leeszwak. Zij hebben extra oefening nodig om goed te leren lezen, maar het ontbreekt leerkrachten vaak aan tijd om op maat te werken. Bovendien is het huidige aanbod ook niet afgestemd op de digitale leefwereld van kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Karaton maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt, en van het imec.istart programma dat onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups begeleidt bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee. Hannes Hauwaert, de founder van Karaton, ontdekte op zesjarige leeftijd dat hij dyslexie had en deed er drie jaar langer over om te leren lezen. “Ik vond de oefeningen die ik kreeg heel saai en eentonig. Zoveel jaren later blijkt dat nog altijd een struikelblok voor kinderen met dyslexie en leesproblemen. Zo kwamen we op het idee voor Karaton: een zogenaamde ‘serious game’ die plezier en educatie combineert, en dyslectische en leeszwakke kinderen motiveert om te lezen.”

Spel op maat van elk individueel kind
Voor het educatieve aspect werkte Hannes Hauwaert nauw samen met de opleiding logopedie en audiologie van de faculteit Mens en Welzijn van de HoGent. Het zijn ook de logopedisten die, samen met (zorg)leerkrachten en (ortho)pedagogen, het computerspel afstemmen op het niveau van elk individueel kind. “Logopedisten en (zorg)leerkrachten kunnen de resultaten bekijken en de oefeningen telkens aanpassen aan de progressie van elk kind”, legt Hannes Hauwaert uit. “Zo garanderen ze dat kinderen gradueel leren lezen, zonder stappen over te slaan, maar ook dat ze voldoende uitgedaagd blijven worden.”

Karaton is gebouwd op drie pijlers: educatie, motivatie en personalisatie. Oefeningen vervat in mini-games dagen de kinderen uit. Als ze die tot een goed einde brengen, mogen ze als beloning hun eigen virtuele wereld steeds verder uitbouwen. Ouders kunnen de vorderingen van hun kind op de voet volgen via een webplatform, de Karaton Academy.

Logopedisten als eersten aan de slag met Karaton
Vanaf 20 september zal een honderdtal logopedisten, dat via crowdfunding vooraf intekende om de game mee te ontwikkelen en te testen, als eerste met Karaton aan de slag gaan. Op 25 oktober volgt dan de voorstelling aan het grote publiek – in de allereerste plaats aan kinderen en ouders - tijdens de opening van de digitale hub BeCentral in Brussel.

Karaton is online te koop via www.karaton.be voor 94 euro (incl. btw) voor professionals en 54 euro (incl. btw) voor ouders.

//////

Over Karaton
Karaton is ontwikkeld door Happs Development bvba, dat werd opgericht in oktober 2015. Dankzij de steun van diverse partners kon het de game Karaton ontwikkelen.

Over imec.istart
Imec begeleidt – via haar imec.istart-programma – onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee. De ondersteuning bestaat uit financiële support, professionele coaching en allerhande faciliteiten op maat van een startende onderneming. Het imec.istart-programma loopt typisch gedurende 6 tot 18 maanden, afhankelijk van de maturiteit van de technologie, de ervaring van het start-upteam en specifieke marktkenmerken. Sinds de start van het programma in 2011 (binnen het toenmalige iMinds) werden al meer dan honderd ondernemerschapsprojecten ondersteund, ondanks de zeer strenge selectiecriteria waardoor slechts 1 op de 5 aanvragen wordt goedgekeurd. Samen hebben de projecten ondertussen al geresulteerd in meer dan 400 full-time jobs en een totale omzet van meer dan 20 miljoen euro (in 2015). De meeste start-ups hebben inmiddels betalende klanten, groeien (gestaag) en hebben opvolgfinanciering opgehaald. 

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen