Nokia Bell Labs en Jasna Rok sluiten partnership voor het ontwerpen van innovatieve 'slimme' kleding

Nokia Bell Labs en Jasna Rok sluiten partnership voor het ontwerpen van innovatieve 'slimme' kleding

Espoo, Finland – Jasna Rok, start-up bij accelerator Start it @kbc, en Nokia Bell Labs maken vandaag een nieuw partnership bekend tussen Jasna Rokegem, een Belgische FashionTech-designer, en de wetenschappers van Nokia Bell Labs om de mogelijkheden van artistieke expressie en technische innovatie uit te breiden voor de toekomst van draagbare items.

Nokia Bell Labs kan terugblikken op een lange en opmerkelijke geschiedenis van ondersteuning van het creëren en het produceren van nieuwe kunst door het aanwenden van de interne technologische expertise en innovatie. Het begon meer dan 50 jaar geleden met het baanbrekende project E.A.T. (Experiments in Art and Technology, experimenten in kunst en technologie) dat op touw werd gezet door twee ingenieurs van Bell Labs, Billy Klüver en Fred Waldhauer, en de twee kunstenaars Robert Rauschenberg en Robert Whitman. Deze unieke samenwerking streefde naar het cultiveren van een zinvolle uitwisseling tussen werkgebieden en naar het bestuderen van de menselijke natuur aan het begin van het elektronische tijdperk.

Jasna Rokegem - een bekroonde, jonge en energieke voortrekster die innovatieve mode combineert met spitstechnologie - stichtte Jasna Rok, de eerste FashionTech-designstudio van België. De studio werd in het leven geroepen om geavanceerde technologieën te verzoenen met interactieve mode en doet dit ook door samen te werken met technologie partners over de hele wereld. Jasna Rokegem gaat in zee met de wetenschappers van Nokia Bell Labs die haar adviseren en samen met haar werken aan 'slimme kleding' die wordt gekoppeld met de allernieuwste technologie, onder meer AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), IoT (Internet of Things), haptiek en kunstmatige intelligentie.

Deze slimme kleding zal werken als een intelligente en modieuze extra huid die de drager ervan omhult met een intieme en uitgebreide perceptie van zichzelf (gezondheid, emoties, gedachten), de mensen, de dingen, de wereld en andere communicerende kledingstukken. Alle fysieke zintuigen zoals haptische en tactiele interfaces worden onderzocht om nieuwe manieren van communiceren te ontwikkelen, waarbij bijvoorbeeld aanwezigheid-op-afstand door aanraking kan worden uitgedrukt en de persoonlijke, contextgebonden toestand en zelfs de fysiologie, kan worden verstuurd naar een andere verwijderde persoon, een plaats of een aanbieder van geavanceerde menselijke-digitale diensten. De kleding vormt een symbiotische huid die wordt gebruikt als hoofdinterface met de cyber-fysieke wereld en zodoende een nieuwe soort zenuwcel toevoegt aan de menselijke ervaring.

Marcus Weldon, hoofd van Nokia Bell Labs: 'Bij Nokia Bell Labs tasten we de fundamentele grenzen van het mogelijke af in plaats van ons te laten beperken door de huidige stand van zaken. We richten ons op de toekomst om de essentiële menselijke noden te kunnen begrijpen en om een nieuw bestaan voor de mens mogelijk te maken door onderzoek te
doen naar opmerkelijke zintuiglijke dimensies, communicatievormen en emotionele reacties. Door samen te werken met Jasna Rok bouwen we aan de toekomst van geconnecteerde kleding die multidimensionale, sensorische ervaringen opwekt, doorgeeft en ontvangt en ons zo in staat stelt om de menselijke communicatie van morgen te bestuderen.'

Jasna Rokegem, grondlegster van Jasna Rok: "Dankzij Flanders DC (District of Creativity) ontdekte ik de visie van Nokia Bell Labs op 'het maken van het digitale weefsel voor de automatisering van alles en het creëren van tijd'. Deze visie lag 100% in de lijn van mijn beeld inzake het verleggen van de grenzen van de mode in onze digitale dimensie. Ik wil graag het nieuwste onderzoek en de visie van Nokia Bell Labs tot leven brengen in een modieuze interface."

Jasna Rok maakt deel uit van accelerator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.

/////

Over Jasna Rok
Jasna Rok is een designstudio voor mode en technologie die innovatieve technieken combineert met interactieve mode, niet alleen door het creëren van unieke projecten en collecties, maar ook door deze tot leven te wekken met procedés zoals virtuele en toegevoegde realiteit. Jasna Rokegem gaat in zee met de wetenschappers van Nokia Bell Labs die zij op haar beurt inspireert en zij op hun beurt haar adviseren en zo samen  aan 'slimme kleding' die wordt gekoppeld met de allernieuwste technologie, onder meer AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), IoT (Internet of Things), haptiek en kunstmatige intelligentie.
Als internationaal bekroonde designstudio bevindt Jasna Rok zich op het snijvlak tussen mode & technologie en vaart in tegen de stroom (modeshows, seizoensmode, echte duurzaamheid ...) met zijn visionaire, maar toch pragmatische kijk op de rol van FashionTech in ons dagelijks leven, zowel voor high-end merken als innovatieve technologiebedrijven.
Voor meer informatie, surf naar www.jasnarok.com 

Over Nokia Bell Labs
Nokia Bell Labs is de wereldwijd bekende industriële onderzoekstak van Nokia. Bell Labs bestaat al meer dan 90 jaar en heeft heel wat van de fundamentele technologieën ontwikkeld die de informatie- en communicatienetwerken ondersteunen, evenals alle digitale toestellen en systemen. Resultaat van dit onderzoek: acht Nobelprijzen, tweemaal de Turing Award, driemaal de Japanprijs, een veelvoud aan National Medals of Science and Engineering, en ook een Oscar, twee Grammy's en een Emmy Award voor technische innovatie. Nokia Bell Labs zet zijn disruptief onderzoek voort, gericht op het oplossen van de problemen van het nieuwe digitale tijdperk, bepaald door de contextuele verbondenheid en interactie van alles en iedereen, zoals beschreven in het boek: The Future X Network: A Bell Labs Perspective.
Voor meer informatie, surf naar www.bell-labs.com 

Over Nokia
Wij creëren de technologie om de wereld te verbinden. Steunend op het onderzoek en de innovatie van Nokia Bell Labs bieden wij de aanbieders van communicatiediensten, regeringen, grote ondernemingen en consumenten het meest volledige totaalaanbod van producten, diensten en licenties. Wij geven vorm aan de toekomst van de technologie voor het transformeren van de menselijke beleving, van de ondersteunende infrastructuur voor 5G en het internet der dingen tot de allernieuwste applicaties op het vlak van virtuele realiteit en digitale gezondheidszorg. www.nokia.com

 

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen