Nokia Bell Labs en Jasna Rok sluiten partnership voor het ontwerpen van innovatieve 'slimme' kleding

Nokia Bell Labs en Jasna Rok sluiten partnership voor het ontwerpen van innovatieve 'slimme' kleding

Espoo, Finland – Jasna Rok, start-up bij accelerator Start it @kbc, en Nokia Bell Labs maken vandaag een nieuw partnership bekend tussen Jasna Rokegem, een Belgische FashionTech-designer, en de wetenschappers van Nokia Bell Labs om de mogelijkheden van artistieke expressie en technische innovatie uit te breiden voor de toekomst van draagbare items.

Nokia Bell Labs kan terugblikken op een lange en opmerkelijke geschiedenis van ondersteuning van het creëren en het produceren van nieuwe kunst door het aanwenden van de interne technologische expertise en innovatie. Het begon meer dan 50 jaar geleden met het baanbrekende project E.A.T. (Experiments in Art and Technology, experimenten in kunst en technologie) dat op touw werd gezet door twee ingenieurs van Bell Labs, Billy Klüver en Fred Waldhauer, en de twee kunstenaars Robert Rauschenberg en Robert Whitman. Deze unieke samenwerking streefde naar het cultiveren van een zinvolle uitwisseling tussen werkgebieden en naar het bestuderen van de menselijke natuur aan het begin van het elektronische tijdperk.

Jasna Rokegem - een bekroonde, jonge en energieke voortrekster die innovatieve mode combineert met spitstechnologie - stichtte Jasna Rok, de eerste FashionTech-designstudio van België. De studio werd in het leven geroepen om geavanceerde technologieën te verzoenen met interactieve mode en doet dit ook door samen te werken met technologie partners over de hele wereld. Jasna Rokegem gaat in zee met de wetenschappers van Nokia Bell Labs die haar adviseren en samen met haar werken aan 'slimme kleding' die wordt gekoppeld met de allernieuwste technologie, onder meer AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), IoT (Internet of Things), haptiek en kunstmatige intelligentie.

Deze slimme kleding zal werken als een intelligente en modieuze extra huid die de drager ervan omhult met een intieme en uitgebreide perceptie van zichzelf (gezondheid, emoties, gedachten), de mensen, de dingen, de wereld en andere communicerende kledingstukken. Alle fysieke zintuigen zoals haptische en tactiele interfaces worden onderzocht om nieuwe manieren van communiceren te ontwikkelen, waarbij bijvoorbeeld aanwezigheid-op-afstand door aanraking kan worden uitgedrukt en de persoonlijke, contextgebonden toestand en zelfs de fysiologie, kan worden verstuurd naar een andere verwijderde persoon, een plaats of een aanbieder van geavanceerde menselijke-digitale diensten. De kleding vormt een symbiotische huid die wordt gebruikt als hoofdinterface met de cyber-fysieke wereld en zodoende een nieuwe soort zenuwcel toevoegt aan de menselijke ervaring.

Marcus Weldon, hoofd van Nokia Bell Labs: 'Bij Nokia Bell Labs tasten we de fundamentele grenzen van het mogelijke af in plaats van ons te laten beperken door de huidige stand van zaken. We richten ons op de toekomst om de essentiële menselijke noden te kunnen begrijpen en om een nieuw bestaan voor de mens mogelijk te maken door onderzoek te
doen naar opmerkelijke zintuiglijke dimensies, communicatievormen en emotionele reacties. Door samen te werken met Jasna Rok bouwen we aan de toekomst van geconnecteerde kleding die multidimensionale, sensorische ervaringen opwekt, doorgeeft en ontvangt en ons zo in staat stelt om de menselijke communicatie van morgen te bestuderen.'

Jasna Rokegem, grondlegster van Jasna Rok: "Dankzij Flanders DC (District of Creativity) ontdekte ik de visie van Nokia Bell Labs op 'het maken van het digitale weefsel voor de automatisering van alles en het creëren van tijd'. Deze visie lag 100% in de lijn van mijn beeld inzake het verleggen van de grenzen van de mode in onze digitale dimensie. Ik wil graag het nieuwste onderzoek en de visie van Nokia Bell Labs tot leven brengen in een modieuze interface."

Jasna Rok maakt deel uit van accelerator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.

/////

Over Jasna Rok
Jasna Rok is een designstudio voor mode en technologie die innovatieve technieken combineert met interactieve mode, niet alleen door het creëren van unieke projecten en collecties, maar ook door deze tot leven te wekken met procedés zoals virtuele en toegevoegde realiteit. Jasna Rokegem gaat in zee met de wetenschappers van Nokia Bell Labs die zij op haar beurt inspireert en zij op hun beurt haar adviseren en zo samen  aan 'slimme kleding' die wordt gekoppeld met de allernieuwste technologie, onder meer AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), IoT (Internet of Things), haptiek en kunstmatige intelligentie.
Als internationaal bekroonde designstudio bevindt Jasna Rok zich op het snijvlak tussen mode & technologie en vaart in tegen de stroom (modeshows, seizoensmode, echte duurzaamheid ...) met zijn visionaire, maar toch pragmatische kijk op de rol van FashionTech in ons dagelijks leven, zowel voor high-end merken als innovatieve technologiebedrijven.
Voor meer informatie, surf naar www.jasnarok.com 

Over Nokia Bell Labs
Nokia Bell Labs is de wereldwijd bekende industriële onderzoekstak van Nokia. Bell Labs bestaat al meer dan 90 jaar en heeft heel wat van de fundamentele technologieën ontwikkeld die de informatie- en communicatienetwerken ondersteunen, evenals alle digitale toestellen en systemen. Resultaat van dit onderzoek: acht Nobelprijzen, tweemaal de Turing Award, driemaal de Japanprijs, een veelvoud aan National Medals of Science and Engineering, en ook een Oscar, twee Grammy's en een Emmy Award voor technische innovatie. Nokia Bell Labs zet zijn disruptief onderzoek voort, gericht op het oplossen van de problemen van het nieuwe digitale tijdperk, bepaald door de contextuele verbondenheid en interactie van alles en iedereen, zoals beschreven in het boek: The Future X Network: A Bell Labs Perspective.
Voor meer informatie, surf naar www.bell-labs.com 

Over Nokia
Wij creëren de technologie om de wereld te verbinden. Steunend op het onderzoek en de innovatie van Nokia Bell Labs bieden wij de aanbieders van communicatiediensten, regeringen, grote ondernemingen en consumenten het meest volledige totaalaanbod van producten, diensten en licenties. Wij geven vorm aan de toekomst van de technologie voor het transformeren van de menselijke beleving, van de ondersteunende infrastructuur voor 5G en het internet der dingen tot de allernieuwste applicaties op het vlak van virtuele realiteit en digitale gezondheidszorg. www.nokia.com

 

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen anderhalf jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 700 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC ontstond in 2014 als een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, Telenet, Universiteit Antwerpen & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be
Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...
Persdossier Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen