OncoDNA en myNEO werken samen om kanker te bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

OncoDNA en myNEO werken samen om kanker te bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Bedrijven combineren geavanceerde technologieën om geïndividualiseerd vaccin te bieden aan patiënten zonder behandelingsopties

Gent & Gosselies, 7 april 2021 - OncoDNA, een bedrijf gespecialiseerd in precisiediagnostiek, en myNEO, expert in de identificatie van patient-specifieke doelwitten, kondigen vandaag een nieuwe samenwerking aan die een revolutie kan teweeg  brengen in de kankerzorg. De twee bedrijven combineren hun technologieën hiervoor, en maken zo de ontwikkeling mogelijk van gepersonaliseerde vaccins voor kankerpatiënten die geen andere behandelingsopties meer hebben. myNEO maakt deel uit van België's grootste accelerator Start it @KBC.

Door de wereldwijde gezondheidscrisis is het onderzoek en de kennis van mRNA-therapieën sneller dan ooit tevoren gegroeid. De technologie heeft zijn waarde bewezen en de COVID-19 mRNA-vaccins hebben enthousiasme aangewakkerd voor het gebruik van mRNA in het ontwikkelen van therapieën voor de meest dodelijke ziektes ter wereld. In de oncologie kunnen gepersonaliseerde vaccins helpen kanker te bestrijden door heel selectief het immuun systeem te activeren. Deze vaccins kunnen het lichaam leren om tumor-specifieke moleculen (neoantigenen), geproduceerd door de kankercellen, te herkennen en te bestrijden. Op deze manier wordt de patiënt specifiek beschermd tegen zijn individuele kanker. mRNA is een van de meest veelbelovende technologieën voor het ontwikkelen van deze gepersonaliseerde kanker vaccins omdat het veilig, snel en flexibel kan worden geproduceerd.

OncoDNA en myNEO zullen hun technologieën benutten voor de identificatie en selectie van de meest effectieve neoantigenen voor elke individuele patiënt afzonderlijk. Terwijl OncoDNA de tumorstalen volledig zal uitlezen via DNA sequenering, zal myNEO de geavanceerde interpretatie van deze gegevens afhandelen en het meest optimale vaccin ontwerpen voor de patiënt.

Het project belooft patiënten te begeleiden met een volledig gepersonaliseerd traject. De patiënten die in aanraking komen zullen niet alleen een door myNEO op maat samengesteld vaccin ontvangen, maar zullen ook  gepersonaliseerd opgevolgd worden via het meten van het DNA van de tumor dat al dan niet nog circuleert in de bloedbaan na de behandeling. Zo zal OncoDNA de respons van de patiënt en de evolutie van hun kanker zeer nauwlettend opvolgen en eventuele herval vroeg kunnen detecteren.

​“OncoDNA is bijzonder enthousiast om met myNEO aan dit ambitieus project te beginnen. We staan aan de eerste linie op het gebied van innovatie, en de uitdagingen die voor ons liggen zijn enorm. Samen zullen we werken aan een wereld waarin patiënten met een moeilijk behandelbare ziekte de mogelijkheid krijgen om hun eigen, gepersonaliseerde elixir te ontwerpen. Het kan jaren duren voordat deze technologie werkelijkheid wordt. Echter, huidige testen op patiënten die niet reageren op bestaande therapieën tonen zeer veelbelovende resultaten”, zegt Jean-Pol Detiffe, Chief Strategy & Innovation Officer en oprichter van OncoDNA.
​​“Vanaf dag één is het myNEO’s missie geweest om de kracht van immunotherapie te ontgrendelen via zeer uitgebreide analyse van het genoom en het immuun profiel van tumoren. Momenteel, wordt onze technologie gebruikt door biotech en pharma partners voor het ontwikkelen van opkomende therapieën in de immuno-oncologie. Dit project brengt onze ambitie een stap verder en stelt ons in staat om OncoDNA's uitgebreide netwerk van clinici en patiënten rechtstreeks te laten profiteren. Zo heeft dit project een groot potentieel om gepersonaliseerde immuuntherapieën toegankelijker te maken voor patiënten", vertelt Cedric Bogaert, mede-oprichter en CEO van myNEO.
Cedric Bogaert, mede-oprichter en CEO van myNEO
Cedric Bogaert, mede-oprichter en CEO van myNEO

OncoDNA en myNEO onderzoeken momenteel partnerships met biofarmaceutische bedrijven die in staat zijn de productie kant van het project te dragen.

<EINDE PERSBERICHT>

Over OncoDNA
OncoDNA is een bedrijf met gerenommeerde expertise in precisie geneeskunde . Het bedrijf biedt uitgebreide testen aan van kanker biomarkers (DNA, RNA en eiwitten) op vaste en vloeibare biopsieën, evenals NGS-gegevensinterpretatiediensten aan oncologen, onderzoeksinstituten en biofarmaceutische bedrijven over de hele wereld. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in België, en de twee entiteiten - IntegraGen, een bedrijf gespecialiseerd in de analyse van het menselijk genoom en Biosequence - hebben hun hoofdkantoor in respectievelijk Frankrijk en Spanje. De groep heeft 115 medewerkers in 9 landen, werkt met een internationaal netwerk van 35 distributeurs en werkt samen met twee geaccrediteerde laboratoria, één gevestigd in Europa en één in de VS.
Bezoek voor meer informatie 
www.oncodna.com en contacteer ons op LinkedIn , Facebook of Twitter.

Over myNEO
myNEO (Gent, België) heeft een platform ontwikkeld dat de meest effectieve doelwitten (epitopen) voor elke kankerpatiënt kan identificeren, die uniek zijn voor de tumorcellen en in staat zijn om het immuunsysteem van een patiënt te reactiveren, wat uiteindelijk leidt tot eliminatie van de kankercellen.  Het platform maakt het mogelijk om doelen te identificeren, zelfs in moeilijk te behandelen tumoren. Daarnaast heeft het bedrijf zijn technologie toegepast om sequenties bij infectieziekten te identificeren, die in staat zijn om grote populaties te beschermen. myNEO is één van de bedrijven die eind 2018 voortkwamen uit het Novalis biotech incubator fonds, opgericht door twee toonaangevende ondernemers die al bekend staan ​​om verschillende successen in de biotech-industrie: Wim Van Criekinge, Professor Computationele Biologie aan de UGent, en zijn jeugdvriend en mede-ondernemer Jan Van den Berghe.
Voor meer informatie naar 
www.myneo.me of contacteer ons op via Linkedin.

Media contacten

Maxene Willems
Maxene Willems Press Relations Start it @KBC

 

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen