Oprichter Gentse start-up ontwikkelt VR-technologie voor mensen met spraakstoornis

Oprichter Gentse start-up ontwikkelt VR-technologie voor mensen met spraakstoornis

Gent, 21 oktober 2021 - Gareth Walkom, een Brit die in Gent gevestigd is, stottert al sinds zijn zesde. Vandaag de dag maakt hij virtual reality (VR) programma’s om mensen met een spraakstoornis, zoals hemzelf, te helpen. De Gentse tech startup gaat uitgerekend op Wereldstotterdag (22 oktober) van start met de testfase van hun technologie.

"Het grootste deel van mijn leven vond ik het moeilijk om mijn stem te gebruiken. Ik had schrik om uit mijn comfortzone te komen en te zeggen wat ik wou zeggen. Ik ben niet alleen, want 3% van de wereldbevolking heeft een spraakstoornis. Veel mensen vinden gesprekssituaties zoals een sollicitatiegesprek, een presentatie of spreken in het openbaar stresserend, maar voor mensen met een spraakstoornis is het nog uitdagender.”

Sinds 2015 onderzoekt Gareth hoe VR kan worden ingezet om mensen zoals hem te helpen. Het onderzoek is veelbelovend. Door gesprekssituaties te trainen in VR, hebben gebruikers minder angstgevoelens als ze spreken. Bovendien is het een geweldig hulpmiddel voor logopedisten en onderzoekers om spraakproblemen beter op te sporen.

Gareth Walkom, oprichter withVR
Gareth Walkom, oprichter withVR

In 2018 verhuisde Gareth van het Verenigd Koninkrijk naar België om aan de KU Leuven te doctoreren in een andere toepassing van VR. De vraag en nood naar zijn eerder onderzoek bleek echter zeer groot. Daarop besloot Gareth om zijn doctoraat stop te zetten en zijn onderzoek naar VR voor spraakstoornissen terug op te nemen en uit te bouwen tot een technologie die iedereen kan gebruiken.

"Hoe meer ik sprak met mensen met een spraakstoornis, hoe meer ik besefte dat VR nodig is. Het is hard als je anderen hoort praten over zelfbeschadiging en zelfmoord. Ik wist dat ik actie moest ondernemen, dus richtte ik mijn volledige aandacht op het creëren van withVR."

Op Wereldstotterdag 2020 richtte Gareth withVR op. Mensen met een spraakstoornis kunnen met de VR-technologie van withVR verschillende gesprekssituaties inoefenen. Zo zijn ze beter voorbereid om in het echte leven te spreken. 

Ondertussen werkt withVR samen met meer dan 70 logopediepraktijken, laboratoria en ziekenhuizen uit meer dan 20 landen. Die samenwerkingen zijn belangrijk om de VR technologie volledig af te stemmen op de noden van logopedisten, onderzoekers en mensen met een spraakstoornis.

withVR krijgt ook steun van Start It @KBC, het BlueHealth Innovation Center, en Google for Startups om hun producten te ontwikkelen.

"Onze technologie biedt mensen met spraakstoornissen een veilige plek om verscheidene spreeksituaties te oefenen. De gesprekscontexten zijn realistisch en in real-time aanpasbaar. Ons onderzoek levert positieve resultaten op. We zijn klaar om de technologie bij een breder publiek te testen."

De innovatieve technologie van withVR is op zoek naar meer deelnemers voor hun testen. Als u een spraakstoornis hebt of als u logopedist of onderzoeker bent, kunt u withVR uitproberen door contact op te nemen met hello@withvr.app.


Gareth Walkom
Gareth Walkom Founder, withVR
Saar Dietvorst
Saar Dietvorst Press Relations Start it @KBC

 

 

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen