PERSBERICHT: 's Werelds eerste 3D-geprinte zonnebril van plastic afval

PERSBERICHT: 's Werelds eerste 3D-geprinte zonnebril van plastic afval

Deze zonnebril gooi je nooit meer weg

ANTWERPEN – Met behulp van 3D-printtechnologie en lokaal gerecycleerd afval maakt de startup ‘w.r.yuma’ stijlvolle zonnebrillen. w.r.yuma wil mensen inspireren om op een nieuwe manier naar afval te kijken. Als we geen slimme oplossing bedenken voor ons plastic afval, zal er in het jaar 2050 meer plastic in de oceanen zitten dan vis. w.r.yuma wil nu minstens 10.000 euro ophalen met de verkoop van de eerste collectie via crowdfunding platform Kickstarter.

w.r.yuma is het eerste bedrijf ter wereld dat zonnebrillen 3D-print van plastic afval. De zonnebrillen worden gemaakt van gerecycleerde autodashboards, PET-flessen en koelkasten. De brillen worden in Antwerpen ontworpen en handmatig geassembleerd met Italiaanse brilglazen van topkwaliteit (100% UV-bescherming).

“3D-printen opent de deur naar een circulaire economie,” zegt Sebastiaan de Neubourg (33, ingenieur), de oprichter van w.r.yuma. “Het is een heel efficiënt proces waarbij in kleine oplage gepersonaliseerde monturen gemaakt worden die later gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden.”

Voor het plastic afval voor de brilmonturen werkt w.r.yuma samen met de Better Future Factory in Rotterdam, dat gerecycleerde autodashboards, PET-flessen en koelkasten omsmelt tot duurzame 3D-printerinkt. Ook de Brusselse start-up Tridea levert 3D-printerinkt van gerecycleerde PET-flessen.

“Onze visie is een wereld waarin afval niet bestaat,” zegt Sebastiaan de Neubourg. “Onze zonnebrillen bestaan uit gerecycleerd afval en zijn bovendien, dankzij 3D-printtechnologie, ook demonteerbaar zodat ze makkelijk terug gerecycleerd kunnen worden. Klanten kunnen straks hun oude zonnebril omwisselen voor een nieuw model -met korting- terwijl de oude frames worden gerecycleerd.”

w.r.yuma is genaamd naar de zonnigste plek op aarde: Yuma (in Arizona, VS).

Een nieuwe kijk op afval
“Behalve een mooi product, willen we een ‘conversation starter’ maken en mensen uitnodigen om anders naar afval te kijken; niet als vuilnis maar als kostbare grondstof,” zegt Sebastiaan. “We weten dat onze zonnebrillen de wereld niet kunnen veranderen, maar de mensen die ze dragen kunnen dat wél.“

Het probleem van plastic afval is nog nooit zo urgent geweest als nu. Elk jaar produceert de wereld zo’n 300 miljard kg plastic, evenveel als het totale gewicht van alle mensen op aarde. Elke minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic flessen gebruikt en elke minuut belandt de inhoud van een vrachtwagen vol afval in onze oceanen. Als we in dit tempo doorgaan, zal er in 2050 meer afval dan vis in onze oceanen zitten. En verwacht wordt dat de plastic productie zal verdubbelen in de komende 20 jaar. Het probleem wordt alsmaar groter. 

In de zomer van 2018 zal w.r.yuma op verschillende muziekfestivals in Europa plastic verzamelen om daar vervolgens brillen mee te printen. “Met de bekertjes die festivalgangers inleveren gaan wij ter plaatse hippe zonnebrillen printen. Een zonnebril van het bekertje waar je zonet nog een biertje uit dronk, dat is de toekomst.” 

w.r.yuma kiest direct voor een internationale lancering met hun eerste collectie zonnebrillen via het crowdfunding platform Kickstarter. De eerste kopers krijgen 30% korting en betalen 67 euro. 

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen