Recent afgestudeerden willen af van sollicitatiebrief

Recent afgestudeerden willen af van sollicitatiebrief

Brussel - GraduAid, het platform dat recent afgestudeerden wegwijs maakt richting arbeidsmarkt, vroeg aan 350 recent afgestudeerden naar hun houding ten opzichte van de klassieke sollicitatiebrief. De resultaten waren opvallend: een grote meerderheid wil af van de traditionele sollicitatiebrief.

GraduAid, het platform dat laatstejaarstudenten en bedrijven dichter bij elkaar brengt, deed een bevraging bij 350 hoger opgeleiden die hun studies net hebben afgerond. De start-up peilde naar hun mening over de klassieke sollicitatiebrief. Het resultaat is opvallend: maar liefst 72% schrijft liever geen verplichte sollicitatiebrief meer. Bij 32% van de ondervraagden is het zelfs een reden om niet te solliciteren voor een passende job.  De recent afgestudeerden vinden het een overbodige oefening, waarbij men vaak enkele wenselijke algemeenheden formuleert. Verder kopieert meer dan één op twee eenzelfde sollicitatiebrief (met enkele kleine aanpassingen) voor verscheidene vacatures.

In twee situaties vinden de recent afgestudeerden de sollicitatiebrief wel een meerwaarde. Bij een spontane sollicitatie en wanneer ze meer duiding willen geven, zoals bij een verloren jaar tijdens hun opleiding.

Ben Vanparys, co-founder van GraduAid: “Bedrijven vragen ons steeds vaker hoe recent afgestudeerden staan tegenover een sollicitatiebrief. Meer en meer bedrijven gaan immers op zoek naar alternatieven. Sommigen opteren voor enkel het cv, terwijl anderen naast het cv enkele zeer gerichte vragen stellen. Deze zijn minder tijdrovend voor de laatstejaarsstudent en bieden vaak duidelijkere antwoorden. Daarnaast lopen er ook enkele experimenten met videomotivatie.“

Het is afwachten wat de toekomst brengt, maar het is duidelijk dat de nieuwe generatie studenten wil afwijken van de traditionele aanpak.

GraduAid maakt deel uit van start-up community Start it @kbc, die innovatieve en schaalbare ideeën ondersteunt.

Over GraduAid
GraduAid is het grootste Belgische platform om hoger opgeleide laatstejaarstudenten wegwijs te maken richting arbeidsmarkt.  De start-up maakt deel uit van student.be. Vandaag hebben 825 bedrijven en 10.000 hoger opgeleide laatstejaarstudenten een GraduAid-account. Het platform werkt via een smart matching algoritme en maakt direct messaging met bedrijven mogelijk. www.graduaid.be

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen