“Roze MacGyvers” verkozen tot Innovator under 35

Ava & Trix toont leerlingen de leuke kant van wetenschap en techniek

Donderdag 19 mei 2016 — GENT – Jill Vanparys is één van de acht Belgische Innovators under 35! De co-founder van Ava & Trix, een interactief leerplatform dat jongens en meisjes tussen 8 en 11 warm maakt voor wetenschap, mag op 25 mei de prestigieuze onderscheiding in ontvangst nemen. Ava & Trix is één van de twee start-ups uit de Start it @kbc-community die dit jaar door MIT Technology Review wordt bekroond: ook Geert Slachmuylders van Turbulent behoort tot de winnaars.

Er is een tekort aan ingenieurs in ons land. Vooral meisjes lijken de weg naar wetenschappelijke en technische studierichtingen moeilijk te vinden. Studies tonen aan dat het stimuleren op jonge leeftijd (tussen 8 en 11 jaar) cruciaal is voor het ontwikkelen van wetenschappelijke interesse. De overheid zette hiervoor het STEM-actieplan op om loopbanen in wiskunde, technologie en wetenschap te promoten.

De Ava & Trix app is dé interactieve oplossing om wetenschap op een leuke manier in het schoolpakket op te nemen. Ava & Trix wil kinderen tonen dat wetenschap ook fun kan zijn, zonder daarbij didactiek en leerdoelen uit het oog te verliezen. Op dit moment wordt de app succesvol getest in een 40-tal lagere scholen in Vlaanderen.

“Als student was ik echt goed in wetenschappen en techniek, maar tot grote frustratie van mijn leerkrachten studeerde ik voor grafisch vormgever”, vertelt Jill Vanparys, co-founder van Ava & Trix. “Ik zag niet hoe wetenschappen kon leiden tot een leuk en creatief beroep. Terwijl ik nu besef dat er zoveel fantastische mogelijkheden zijn.  Met Ava & Trix willen we kinderen de kans geven om dit al op jonge leeftijd te ontdekken.”

Het Geluidshuis, Clara Cleymans en Maaike Neuville

Ava & Trix bestaat uit episodes op de tablet waarin de zusjes Ava en Trix samen met hun kat Donder wetenschappelijke oplossingen zoeken voor hun problemen. Tijdens het verhaal verzamelen de kinderen het nodige materiaal en stellen ze wat als-vragen om tot een hypothese te komen. Die testen ze, in ware MacGyver-stijl, eerst uit ‘in het echt’ alvorens hun oplossing uit te proberen op de tablet.

Voor de scenario’s van de eerste drie verhalen deed Ava & Trix een beroep op Philip Maes van Het Geluidshuis. Actrices Clara Cleymans en Maaike Neuville spraken de stemmen in van de zusjes Ava & Trix.

Unieke samenwerking tussen onderwijs en bedrijven

Ava & Trix slaat nu de handen in elkaar met bedrijven om het leerpakket in elk klaslokaal te krijgen. Bedrijven kunnen een Ava & Trix-pakket schenken aan een school naar keuze. Vaak zijn dat scholen in de buurt of scholen waar de kinderen van medewerkers school lopen. Een Ava & Trix-pakket bevat drie avonturen waarmee de hele lagere school op tablet of digibord aan de slag kan.

Bedrijven en scholen die interesse hebben, kunnen contact opnemen via de website www.ava-trix.com.

De innovatieve ondernemersgroep CronosAgoria en iMinds gaan alvast de samenwerking aan om scholen te steunen met Ava & Trix.

////////

Perscontact

Voor meer informatie en interviews, contacteer:

Jill Vanparys
Ava & Trix
jill@curiouscats.be
+32 486 79 53 66

Saar Dietvorst
Start it @kbc
saar@contentcats.be
+32 468 19 75 07

Over de MIT Innovator under 35 awards

De Innovator under 35 award is de meest prestigieuze erkenning door MIT Technology Review, de oudste publicatie in het technologische veld. MIT Technology Review is eigendom van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De award zet wereldwijd technologieprojecten in de kijker die een bepalende impact op de samenleving zullen hebben. Onder andere Mark Zuckerberg (Facebook), Sergey Brin (Google) en Daniel Ek (Spotify) werden al gekroond tot Innovator under 35. In 2016 vinden de Innovators under 35 Awards ook voor de tweede keer in België plaats.

Naast een award, is Innovators under 35 een wereldwijde community die briljante denkers en projecten samenbrengt met als doel hun kennis en ideeën te verspreiden.

Over Ava & Trix

Ava & Trix is een digitaal leerplatform voor scholen dat kinderen op een leuke manier met wetenschappen en techniek in contact brengt. De educatieve applicatie is bedoeld voor kinderen van 8 tot 11 jaar  om wetenschappelijke experimenten uit te voeren in de klas, zowel op de tablet  als in het echt. Scholen kunnen het Ava & Trix-pakket kopen maar ook bedrijven kunnen een verhalenpakket schenken aan de school van hun keuze.

Curious Cats (de makers van Ava & Trix) werd in juli 2015 opgericht door de Gentse ondernemers Jill Vanparys, Michèle Vanparys en Dieter Honoré. Ava & Trix maakt deel uit van de Start it @kbc-community.

www.ava-trix.com

 

 

Ava & Trix