School in Vlaams-Brabant haalt 13.000 auto’s van de baan

School in Vlaams-Brabant haalt 13.000 auto’s van de baan

VKO Opwijk bespaart 88 ton CO2 dankzij ecologische app For Good

95 leerlingen van het zesde middelbaar van het VKO Opwijk spaarden op 5 maanden tijd maar liefst 88 ton CO2 uit. Volgens de maatschappelijke milieuorganisatie Ecolife komt dat overeen met wat 13.000 wagens op 1 dag uitstoten in België. De VKO-leerlingen slaagden in hun opzet dankzij de For Good Challenge, een duurzaamheidsgame waarbij je met een app op je smartphone je ecologische voetafdruk verlaagt.

Leraar Klaas De Nil van het VKO Opwijk zocht naar een manier om zijn leerlingen op een leuke manier bewust te maken van een duurzame levensstijl en kwam uit bij de start-up For Good. Die ontwikkelde een mobiele app die werkt als een game en mensen helpt om duurzaamheid te integreren in hun dagelijks leven.

De zesdejaars van het VKO Opwijk gingen, met de steun van de hele school én de gemeente Opwijk, in januari aan de slag met de For Good Challenge. De uitdaging: de klas die tegen juni 2017 de meeste CO2 uitspaart, wint! Via de app kregen de leerlingen tips & tricks om duurzamer te leven. Daarnaast organiseerde de school activiteiten om nog meer CO2 uit te sparen. Welke impact dat had op het klimaat, konden de leerlingen opvolgen via de Challenge website.

Klaas De Nil, leraar VKO Opwijk: “Het is duidelijk dat jongeren bezorgd zijn om het klimaat maar het is niet eenvoudig om te weten hoe je zelf je steentje kunt bijdragen. Via de For Good app kregen de leerlingen praktisch advies dat ze gemakkelijk konden toepassen in hun eigen leven: naar school komen met de fiets in plaats van je te laten afzetten met de wagen, opladers uit de stekker trekken, minder vlees eten en letten op de afkomst van je voeding. We zijn heel trots op de inzet van onze leerlingen. Hopelijk nemen ze dit mee voor de rest van hun leven.”

Niet wachten op overheid om te werken aan klimaatdoelstellingen
For Good maakt deel uit van incubator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. For Good wil scholen, bedrijven en gemeenten zélf het heft in handen doen nemen om impact te hebben op de klimaatsverandering;  individueel of met de hele organisatie. Want dat de Belgen zich zorgen maken over de klimaatopwarming, blijkt uit de verontwaardigde reacties over de uitstap van de V.S. uit het Verdrag van Parijs. Daarbij komt de weinig hoopgevende berichtgeving dat ons land de klimaatdoelstellingen waarschijnlijk niet zal halen.

Maarten Desmet, oprichter van For Good: “Met onze app krijg je automatisch inzicht in je eigen ecologische voetafdruk en reiken we je concrete, haalbare duurzaamheidstips aan. Onze gebruikers ervaren hoe ze door bepaalde alternatieven te kiezen, het verschil kunnen maken. Overheden hebben natuurlijk hun verantwoordelijkheden hierin maar ieder van ons kan vandaag al aan de slag om de klimaatverandering tegen te gaan. Samen kunnen we grootse dingen bereiken. Dat hebben de jongeren van VKO Opwijk bewezen.” 

Nieuwe Challenges dit najaar
For Good wil het succes van VKO Opwijk voortzetten en lanceert dit najaar Challenges met maar liefst 15 scholen. Het doel? Samen meer dan 2.000 ton CO2 besparen, en zo meer dan 285.000 wagens voor een dag van de baan halen! GoodPlanet Belgium, Impact Economie en een aantal filantropen steunen de verschillende projecten.

Scholen die een Challenge willen aangaan, kunnen e-mailen naar OnePlanet@for-good.be.
De For Good app is gratis te downloaden op de smartphone via de App Store en de Google Play Store.

//////

NOTA VOOR JOURNALISTEN:

For Good en het VKO Opwijk nodigen u graag uit voor de presentatie van de Challenge-resultaten:

Datum:
Woensdag 28 juni 2017

Programma:
18.30u:
For Good presenteert resultaten VKO Challenge & Uitreiking prijzen
18.50u: Mogelijkheid om vragen te stellen aan leraar Klaas De Nil en de leerlingen
19.00u: Proclamatie

Adres:
Karenveldstraat 23, 1745 Opwijk (in de refter)

 

Over For Good
For Good is een start-up uit Antwerpen die duurzaamheid leuk, eenvoudig en laagdrempelig wil maken. Dit met behulp van een mobiele app en ecologische Challenges voor bedrijven. De app en Challenge brengen bijna je volledige ecologische voetafdruk in kaart en zijn daarin uniek. Gaandeweg reikt de app tips aan om je voetafdruk te verkleinen. In de komende maanden zal For Good een nieuwe manier uitwerken om de impact van je voeding te bepalen. De start-up werkt daarvoor samen met de Rijksuniversiteit van Groningen die gespecialiseerd zijn in gedragsveranderingen op vlak van duurzaamheid. Meer informatie over For Good op: www.for-good.be

Contacteer ons
Maarten Desmet Oprichter For Good
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen