Start it @KBC houdt succesvolste pitchwave ooit: kwaliteit én kwantiteit start-upteams blijft stijgen

Start it @KBC houdt succesvolste pitchwave ooit: kwaliteit én kwantiteit start-upteams blijft stijgen

  • 49 nieuwe start-ups vervoegen grootste start-upcommunity van België
  • Kwalitatieve en kwantitatieve topeditie
  • Trends: steeds slimmere technologieën, gemengde internationale start-upteams, opkomst businesses rond diversiteit
  • Gemene deler: duurzaamheid
  • 26,5% vrouwelijke founders in nieuwe teams; Start it @KBC bevestigt voortrekkersrol in 2018

Voor het vijfde jaar op rij pitchten dinsdag 85 Belgische aspirant-ondernemers hun business aan de jury-teams van accelerator Start it @KBC. Daarvan werden 49 start-ups geselecteerd die de jury omver bliezen met doordachte, goed voorbereide pitchdossiers en een veelbelovend businesspotentieel. “Dit was onze 14e pitchwave op vijf jaar tijd, en zowel kwantitatief als kwalitatief valt op dat het Belgische start-uplandschap nu definitief tot volle wasdom is gekomen. Ook steeds meer internationale teams vinden hun weg naar onze creatieve ondernemerscultuur”, vertelt Lode Uytterschaut, founder van Start it @KBC.

Dinsdag 20 februari. De hub van Start it @KBC in de boomende Brusselse Kanaalzone maakt zich op voor de eerste pitchwave van 2018. Maar liefst 168 start-ups dienden een lijvig dossier in, en 85 van hen pitchen vandaag hun idee en businessmodel voor vijf juryteams van doorwinterde ondernemers en investeerders. De inzet: een drie maanden durend intensief acceleratieprogramma op maat, en gedurende anderhalf jaar een werkplek in een van de Start it @KBC hubs, met gespecialiseerde ondersteuning van experts en mentoren. Het resultaat: 49* veelbelovende start-ups maken vandaag hun entree in de grootste start-up community van België: 

BEEGO, BidFirm, Boogo, Breathe, Butterfly Moments, ChoQola, Coasty, creatool, Delayered Computing, Digiteal, dwump, EverybodyChef, Farmdesk, Findout, Funkey, GenePlaza, GuCopia, Joyn Joyn, Justified, Leuven Dynamics, LogiChef, LucidWeb, Macty, Medicheck, NV Tifoman, On-Hertz, ownnr.io, Pathfinder, Peerby, Piximate, Prisma, SAY-IT Labs, Sket.io, Sleepability, Sunulex, Turing, UMFADIDTO, VlotGent, Wetime, Wingparent, WireBit, Wizer, Young Entelechy, Zenmetrics.

Meer informatie over de start-ups vindt u in het persdossier.

Lode Uytterschaut, founder Start it @KBC: "Wie bij Start it @KBC appliceert, steekt heel wat moeite in het opstellen van een dossier. We stellen 20 vragen, geïnspireerd op de vragen van de beste acceleratoren ter wereld. Dat alleen al helpt start-ups vaak verder in het nadenken over hun businessmodel."

Lode Uytterschaut is erg tevreden over de nieuwe lichting start-ups: “Als we het succes van deze pitchwave als een barometer voor het ondernemersklimaat in België mogen beschouwen, zou ik durven stellen dat er een hittegolf op komst is. In de bijna vijf jaar dat we bestaan, beschouw ik dit als de meest succesvolle pitchwave ooit. Onze juryleden, toch van geen kleintje vervaard, werden regelmatig omvergeblazen door de kennis en expertise van de start-upteams. Zo hebben we founders die bij NASA en andere topbedrijven gewerkt hebben of nog steeds werken. Ook het grote aantal gemengde internationale teams is opvallend, een gevolg van de nabijgelegen Europese instellingen. Nog een trend: we zien steeds meer bedrijven die een business ontwikkelen rond het thema ‘diversiteit’, iets waar wij zelf ook op inzetten.”

Duurzaamheid en vrouwelijke ondernemers
De start-ups situeren zich in een ruim spectrum aan sectoren. Lode Uytterschaut, founder Start it @KBC: “Als ik een gemene deler zou moeten noemen, zien we een toenemende focus op duurzaamheid. Logistiek, mobiliteit, health,... komen steeds meer aan bod, vaak gedreven door slimme technologieën. Als accelerator sluiten we daarom partnerships met bedrijven en experts uit die sectoren, die de start-ups hierin zullen ondersteunen.”

Start it @KBC blijft een voortrekkersrol spelen op het vlak van vrouwelijk ondernemerschap. Lode Uytterschaut: “26,5% van de nieuwe start-upteams heeft één of meerdere vrouwelijke founders in de rangen. Het aantal vrouwelijke ondernemers dat zich aanmeldt, blijft toenemen. Ook in 2018 blijven we initiatieven nemen op dit vlak.”

Kick-off day @Telenet Headquarters
Donderdagavond, tijdens de kick-off en in het bijzijn van alle strategische Start it @KBC-partners, maken de 49 nieuwe start-ups kennis met elkaar en krijgen ze alle informatie over het acceleratieprogramma van Start it @KBC.

////

*Enkele start-ups wensen nog niet bekendgemaakt te worden.
Beeldmateriaal pitchwave februari 2018.

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen