Start it @KBC wil van België walhalla voor govtech maken

Start it @KBC wil van België walhalla voor govtech maken

Grootste accelerator van het land lanceert internationale oproep voor start-ups die overheden willen transformeren

Start it @KBC, de grootste accelerator van het land, wilt start-ups in govtech vanuit de hele wereld naar België halen. Govtech is een relatief jonge discipline. De concentratie van internationale instellingen maakt van ons land de ideale omgeving om start-ups te laten groeien. “Wat Londen is voor fintech, Boston voor medtech en Israël voor hardware, kan België worden voor govtech.” De Belgische federale overheid is alvast enthousiast.

In de Verenigde Staten gooien govtech start-ups als OpenGov en Quorum hoge ogen. Ze transformeren overheden, en loodsen hen het digitale tijdperk in. In Europa is govtech nog grotendeels braakliggend terrein, maar Lode Uytterschaut, Founder en CEO van Start it @KBC, is ervan overtuigd dat er een grote markt is voor start-ups die zich op het domein van de overheid wagen.

“De razendsnelle technologische vooruitgang stelt ook overheden, zowel lokaal als nationaal en internationaal, voor gigantische uitdagingen. Maar hun omvang en hun structuur staat innovatie soms in de weg, terwijl ze toch moeten inspelen op de evolutie die de samenleving rondom hen ondergaat. Start-ups kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de overheid. Denk hier in eigen land maar aan Citizenlab, een start-up uit een van de allereerste Start it @KBC-lichtingen, dat ondertussen al tientallen steden en gemeenten helpt om via digitale kanalen de betrokkenheid van hun burgers te vergroten.”

Londen en Boston achterna
Start it @KBC wil van België het walhalla voor govtech maken. “Londen staat wereldwijd bekend voor fintech en mediatech, Israël voor hardware, Boston voor medtech. België heeft alles in huis om dé place to be te worden voor govtech”, zegt Anna Thomlinson, Managing Director van Start it @KBC. “De markt voor govtech start-ups is meestal beperkt tot de nationale en lokale overheden. In België is hun markt veel groter: wij zijn ook nog eens de thuishaven van de meerderheid van de Europese instellingen en van de NAVO. België heeft bovendien niet één, maar zés regeringen. De govtech start-ups zien het aantal opportuniteiten in België dus fors toenemen.” (lacht)

Federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo: “Als overheid kunnen en willen we niet alles zelf doen. Het is niet meer dan logisch dat we een beroep doen op start-ups voor hun ideeën en hun creativiteit om de digitale transformatie van de overheid te ondersteunen. Zo werken we sinds begin dit jaar samen met Itsme® zodat mensen mobiel kunnen inloggen op online toepassingen van de overheid. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om samen te werken. Ik ben dan ook bijzonder blij met het initiatief van Start it @KBC om innovatieve govtech start-ups en overheden samen te brengen.”

Internationale oproep
Om govtech start-ups warm te maken voor België lanceert Start it @KBC een internationale oproep. Die zal onder andere verspreid worden via GAN, het Global Accelerator Network, ’s werelds grootste netwerk van acceleratoren waar Start it @KBC deel van uitmaakt.

“Ondertussen werken we hard aan een aantrekkelijk aanbod voor de govtech start-ups, en aan een omgeving waarin ze maximale groeikansen krijgen”, vertelt Anna Thomlinson, Managing Director Start it @KBC. “Uiteraard kunnen ze, net als onze ruim 600 andere start-ups, rekenen op ons volledige aanbod aan experten, mentoren, workshops, kantoorruimte en helpen we hen de juiste weg te vinden naar funding. We voeren momenteel volop gesprekken met mensen die actief zijn in en rond de overheid, en deuren kunnen openen voor de govtech start-ups. Bij govtech komen immers ook een aantal heel specifieke uitdagingen kijken, start-ups moeten bijvoorbeeld manoeuvreren binnen heel erg grote organisaties en ze moeten omgaan met uitzonderlijk lange procedures. Ook daar willen we hen maximaal bij ondersteunen.”

Geïnteresseerde start-ups kunnen zich kandidaat stellen en - net zoals alle andere start-ups - hun dossier indienen via www.startit.be. De eerstvolgende deadline is 18 september 2018.

Contacteer ons
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen