Start-up lanceert totaaloplossing om renovaties in Vlaanderen op te schalen

Start-up lanceert totaaloplossing om renovaties in Vlaanderen op te schalen

Befutura brengt renovatiepotentieel van straten en wijken in kaart, en neemt volledige traject uit handen van bewoners

Leuven - Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, zullen we massaal oude woningen moeten renoveren om ze energiezuiniger te maken. Befutura lanceert een totaaloplossing om het tempo van die energetische renovaties omhoog te jagen.  De start-up ontwikkelde een model dat steden en gemeenten helpt om in hele straten en zelfs wijken collectieve renovatieplannen op te zetten. Daarnaast neemt Befutura het volledige renovatietraject uit handen van de woningeigenaars: van een energieaudit en het opvragen van offertes tot en met het controleren van de uitgevoerde werken.

Onderzoek van technologiefederatie Agoria toont aan dat 95 procent van de bestaande woningen in Vlaanderen gerenoveerd moet worden om te voldoen aan de klimaatneutrale norm. Die ‘energetische’ renovaties zijn een speerpunt in de Europese relanceplannen en de Vlaamse regering maakt 437 miljoen vrij om elk jaar 95.000 renovaties te realiseren. Het huidige renovatietempo moet de komende jaren fors omhoog.

Een van de pistes om die inhaalbeweging te realiseren, is dat steden collectieve renovatieplannen opzetten om energieverslindende woningen onder handen te nemen. De start-up Befutura, ondersteund door Start it X, lanceert een totaaltraject om zowel steden en gemeenten als woningeigenaars te ondersteunen bij die grootscheepse renovaties.

Renovatiepotentieel per straat en per wijk in kaart brengen
Befutura ontwikkelde een model om te detecteren welke straten en wijken het grootste renovatiepotentieel hebben. De software die de start-up gebruikt, koppelt openbare data (de geometrie van gebouwen, het bouwjaar, de energieprestaties,…) aan andere parameters.

“Zo weten steden en gemeenten in welke straten en wijken ze het best kunnen starten om de grootste klimaatwinst te boeken”, verduidelijkt Laurent Meertens, Head of Partnership Cities & Contractors van Befutura. “Als ze inloggen op het dashboard dat Befutura bouwde, kunnen ze per straat en per wijk volgen welke impact renovaties hebben op het energieverbruik en de CO2-uitstoot.”

Communicatiecampagne
Op basis van de verzamelde data zet Befutura een communicatiecampagne op voor de bewoners van de straten en wijken met het grootste renovatiepotentieel. Ze krijgen een gepersonaliseerde berekening van hun huidige situatie en een overzicht van alle mogelijke technieken om hun energieverbruik terug te dringen (isolatie, verwarming, zonnepanelen, thuisbatterij, hoogrendementsglas,…) en hun woning futureproof te maken. Befutura geeft ook het prijskaartje mee dat aan die ingrepen hangt, met een overzicht van de premies en subsidies waar de bewoners recht op hebben. Misschien het belangrijkste: de bewoners krijgen uitgerekend wanneer ze hun energische renovatie terugverdiend hebben.

“Na Kessel-Lo en Heverlee starten we nu een nieuwe campagne in Wilsele voor 1000 geselecteerde huiseigenaars”, zegt Sebastian Matoso, co-founder van Befutura. “We informeren hen over hoe een slimme renovatie zal leiden tot minder energieconsumptie, een lagere energiefactuur en meer comfort. In tijden waar we massaal telewerken en dus veel meer thuis zijn, is dat een belangrijk argument om mensen te overtuigen van het belang van een renovatie.”

Renovatietraject van A tot Z overnemen
Als de bewoners beslissen om tot een energetische renovatie over te gaan, begeleidt Befutura dat hele renovatietraject van A tot Z. Van het uitvoeren van een energieaudit en het opvragen en vergelijken van aannemers tot en met het controleren van de uitgevoerde werken en het uitreiken van de juiste certificaten. Befutura bouwt daarvoor een ecosysteem van overwegend lokale aannemers. Zo krijgt niet alleen het klimaat maar ook de lokale economie een opsteker.

Sebastian Matoso van Befutura: “We stellen vandaag vast dat de organisatie van een renovatie nog te vaak een drempel is die ervoor zorgt dat woningeigenaars er niet aan beginnen. Ze hebben te weinig tijd en te weinig expertise om offertes te vergelijken, om aannemers te selecteren, om werken op te volgen. Door hen volledig te ontzorgen, willen we die drempel verlagen.”

Steun van Bond Beter Leefmilieu
Befutura wil nu haar activiteiten opschalen. Zowel naar het aantal partnersteden als wat betreft nieuwe aannemers voor het eco-systeem te versterken. De Bond Beter Leefmilieu engageert zich alvast om het concept mee bekend te maken. “Befutura heeft een frisse aanpak om renovaties in Vlaanderen op te schalen”’ zegt beleidscoördinator Benjamin Clarysse. 

/////

Contacteer ons
Laurent Meertens Head of Partnership Cities & Contractors Befutura
Maxene Willems pr manager manley
Laurent Meertens Head of Partnership Cities & Contractors Befutura
Maxene Willems pr manager manley
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen