Bingli ontwikkelt online module die voor eerste triage van coronapatiënten zorgt

Bingli ontwikkelt online module die voor eerste triage van coronapatiënten zorgt

Start-up zet technologie in om overbelasting van huisartsen en spoeddiensten te vermijden

Antwerpen. Nu het coronavirus huisartsen en spoeddiensten enorm onder druk zet, heeft de start-up Bingli een module ontwikkeld die de eerste triage van patiënten voor zijn rekening neemt. Aan de hand van een korte online vragenlijst vertelt een slim algoritme mensen of ze al dan niet een arts moeten contacteren. Die eerste filter ontlast dokters en ziekenhuizen, ze krijgen meer tijd om risicogroepen en patiënten met ernstige symptomen te onderzoeken. Al bijna 10.000 Belgen screenden zichzelf met de Bingli-app. Ook de federale overheid en het Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen steunen dit initiatief.

Welke symptomen heb je? Hoelang heb je die symptomen al? Verergeren ze? Behoor je tot een risicogroep met een onderliggende aandoening? Met tien korte vragen helpt de module van Bingli mensen inschatten of ze best bij een arts aankloppen. Ze vullen de vragenlijst thuis online in, dat kost hen amper een paar minuten tijd.

“Uiteraard geeft onze module geen uitsluitsel of je nu al dan niet besmet bent met Covid19, dat kan alleen een test in het ziekenhuis uitwijzen”, benadrukt Bingli-oprichter Tom Van De Putte. “Maar onze module kan wel inschatten of je symptomen hebt van het virus en hoe risicovol die zijn. Ons algoritme baseert zich op wetenschappelijke literatuur en op de feedback van artsen, we zorgen voortdurend voor nieuwe updates. Als bepaalde alarmsignalen afgaan – voor risicogroepen, voor symptomen die lang aanslepen of verergeren,… - dan raden we mensen aan om snel een arts te contacteren. Is het risico eerder klein, dan raden we mensen aan om waakzaam te blijven en geven we officiële richtlijnen mee om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Als een patiënt een verhoogd risico vertoont en het advies krijgt om een arts te contacteren, wordt die informatie meteen in een overzichtelijk dashboard beschikbaar voor de arts. Die kan de gegevens ook rechtstreeks toevoegen aan het medisch dossier van de patiënt. Zo zorgt de Covid19-module ook in het verdere onderzoeks- en opvolgingstraject voor cruciale tijdswinst.

Efficiëntere consultaties

Bingli zorgt voor slimme, medische interviews die consultaties efficiënter moeten maken. De start-up gebruikt Artificiële Intelligentie om een chatbot te ontwikkelen die informatie uitwisselt tussen patiënten en artsen. De chatbot stelt 70 tot 100 procent van de vragen die de arts in een consultatie stelt al op voorhand. Zo beschikt de arts al voor de start van de consultatie over de belangrijkste informatie over de patiënt, en heeft hij meer tijd voor het eigenlijke onderzoek en het bespreken van de resultaten. Bingli wordt ondersteund door Start it @KBC, de grootste start-up accelerator in België. 

“Vandaag krijgen we te maken met een ongeziene gezondheidscrisis, en is het belangrijker dan ooit tevoren dat artsen zo efficiënt mogelijk kunnen werken”, zegt Van De Putte. “We zetten onze technologie graag in om helemaal aan het begin van de ketting mee voor een eerste triage te zorgen. Als je echt ongerust bent, moet je natuurlijk je huisarts contacteren. Maar elke twijfelende patiënt die niet nodeloos naar de huisarts of naar de spoeddienst loopt, geeft de artsen in de vuurlinie extra ademruimte. We willen ons steentje bijdragen om onze fantastische gezondheidszorg nu niet te overbelasten.”

De Covid19-module die Bingli ontwikkelde, is beschikbaar in 10 verschillende talen. Mensen die twijfelen of ze met bepaalde klachten hun arts moeten contacteren, kunnen de vragenlijst invullen op https://covid.mybingli.com/.

Contacteer ons
Tom Van De Putte Co-founder, Bingli
Tom Van De Putte Co-founder, Bingli
Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen