Eén op drie start-up founders heeft elke dag stress

Eén op drie start-up founders heeft elke dag stress

Start-up Well-being Barometer 2021

Antwerpen, 17 augustus 2021 - Ruim één op drie start-up founders (39%) heeft bijna elke dag stress, en bij één op vier (26%) domineert stress hun leven minstens enkele keren per week. Dat is bijna dubbel zo hoog als vorig jaar, zo blijkt uit de jaarlijkse Start-up Well-being Barometer van accelerator Start it @KBC en partner Mensura, Externe Dienst voor Preventie & Bescherming op het Werk. Het goede nieuws is dat de ondernemers, net als vorig jaar, wel tevreden zijn met hun job.

Voor het tweede jaar op rij organiseren Start it @KBC en Mensura de Start-up Well-being Barometer. Meer dan 75% van de aangeschreven founders in de grootste start-up community van België beantwoordde vragen over hun stressniveau, energiepeil, fysiek en emotioneel welzijn, humeur en betrokkenheid op het werk. En het valt meteen op dat de coronapandemie en de instabiliteit van het ondernemerslandschap hun sporen hebben nagelaten. 

Naast de quasi verdubbeling van het aantal founders dat dagelijks of meermaals per week stress ervaart, zegt één op vier (26%) minstens enkele keren per week geen energie meer te hebben. Bijna één op twee (44%) heeft minstens enkele keren per week het gevoel achter de feiten aan te hollen en een kwart (25%) van de founders verliest bijna elke dag hun geduld en is snel geïrriteerd.

Maar er is ook goed nieuws: de start-up founders blijven, net als vorig jaar, heel tevreden over hun job: 81% vindt die bijna altijd leuk en 77% is "heel geboeid".

Grens privé en werk vervaagde

Twee op drie founders (60%) geven aan dat hun emotionele en fysieke klachten duidelijk verband houden met hun start-up. Voor 83% is de werk- en tijdsdruk de grote boosdoener. En iets meer dan de helft (53%) vindt geen goede balans in de combinatie werk-privé. Vorig jaar lag dit cijfer nog op 22%. 

Julie Daenen, preventiedeskundige bij Mensura: “Start-up founders zijn gepassioneerde en gemotiveerde ondernemers die het beste van zichzelf geven om innovatieve oplossingen in de markt te zetten. Dit gaat hand in hand met risico’s, onzekerheden en stress. De pandemie heeft de mogelijkheden om te ontspannen en deconnecteren erg beperkt waardoor de grens tussen werk en privé vervaagde. Bovendien zorgde de crisis ook voor extra economische uitdagingen. Dat verklaart mee de hogere cijfers op vlak van stress dit jaar. Chronische stress pleegt op lange termijn roofbouw op de mentale en fysieke gezondheid. Zelfzorg is daarom van het grootste belang.”
Julie Daenen, preventiedeskundige bij Mensura
Julie Daenen, preventiedeskundige bij Mensura

Workshops en yogasessies

Die zelfzorg biedt Start it @KBC samen met partner Mensura sinds augustus 2020 in de Well-being Academy. Ze richten zich specifiek op het verbeteren van het mentaal en fysiek welzijn van de founders, onder meer met workshops over de menselijke kant van leiderschap, management, omgaan met stress en persoonlijke productiviteit. Maar de founders kunnen er ook yogasessies volgen of één-op-één gesprekken voeren. En die sessies worden erg geapprecieerd, met een beoordeling van 4,2 op 5.

Lode Uytterschaut, CEO van Start it @KBC: “Het is mooi om te zien dat start-up founders zo gepassioneerd zijn door hun job, maar hier schuilt ook het ‘gevaar’. Want die gedrevenheid kan er, samen met veel stress, voor zorgen dat de founders over hun grenzen gaan en in een burn-out belanden. We proberen hen daarom zo goed mogelijk bij te staan met tal van workshops en persoonlijke gesprekken. Ook het komende jaar zullen we nóg meer inzetten op het mentaal welzijn van de founders, samen met de experts van Mensura.”
Lode Uytterschaut - founder & CEO Start it @KBC
Lode Uytterschaut - founder & CEO Start it @KBC
Infographic Start-up Wellbeing Barometer 2021 - Start it @KBC & Mensura
Infographic Start-up Wellbeing Barometer 2021 - Start it @KBC & Mensura

De nieuwe Pitchwave van Start it @KBC loopt volop. Start-up founders kunnen nog projecten indienen tot 20 september via: https://grow.startit.be/applynow-22021


Tips & tricks voor een beter mentaal welzijn door Start it @KBC & Mensura:

Werk

  • Probeer maximaal drie grote taken per dag aan te pakken en focus op singletasking in plaats van multitasking.
  • Zet notificaties van e-mail en social media af.
  • Plan regelmatig pauzes en neem die ook echt.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen en probeer af en toe wat afstand te nemen.

 Privé

  • Plaats ontspanning bovenaan op je agenda
  • Zorg voor voldoende gezonde voeding, beweging en ontspanning. 
  • Trek tijd uit voor je relaties met familie en vrienden.
  • Creëer een goede slaaproutine en laat je dag ‘stilvallen’ voor je naar bed gaat (bv. door een bad te nemen). Maak je kamer ook ‘sleep proof’, dus geen rommel en geen smartphone.
Story image
Story image

Saar Dietvorst
Saar Dietvorst Press Relations Start it @KBC

 

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1000 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen