Thuis testen op SOA’s met Belgische start-up abel.care

Thuis testen op SOA’s met Belgische start-up abel.care

Brussel, 13 november 2019 - Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) neemt jaar na jaar toe. Toch blijft de drempel om zich te laten testen voor veel mensen hoog, omdat ze zich schamen, het proces via een doktersbezoek te omslachtig vinden of de risico’s onvoldoende kennen. Daarom lanceert start-up abel.care een online platform, waar mensen in alle discretie een SOA-test bestellen, zélf hun staal afnemen en de laboresultaten digitaal bekijken. “We willen ook de mensen bereiken die zich anders niet op SOA’s laten testen”, zegt juriste en co-founder Ella Ameye.

Op www.abel.care kan je vanaf vandaag een SOA-test bestellen. Je krijgt dan thuis of in een ophaalpunt een testkit geleverd in een discrete verpakking. Het urine- of vaginaal staal afnemen doe je zelf, aan de hand van de uitgebreide handleiding. Daarna stuur je de - op voorhand gefrankeerde - kit via de post naar het gecertificeerd labo. Na twee dagen kan je in je online profiel op www.abel.care de resultaten bekijken: gemakkelijk, discreet, snel en betrouwbaar.

“Met een testkit van abel.care neem je zelf thuis een staal af, maar het onderzoek gebeurt nog steeds in erkende laboratoria die de hoogste kwaliteitsstandaarden hanteren” benadrukt juriste en co-founder Ella Ameye. “Net zoals wanneer je je bij de dokter laat testen. Alleen neem je de test nu zelf af in plaats van in een dokterskabinet.”

Doktersbehandeling

Meer dan de helft van de Chlamydia-infecties blijft vandaag ongediagnosticeerd. “Met abel.care willen we het percentage van de Belgen dat zich laat testen, opkrikken,” zegt  klinisch biochemicus en co-founder Florencia Anzorena. “Als mensen zich eerst op een gemakkelijke en discrete manier thuis kunnen testen, wordt de stap naar de dokter achteraf kleiner. Velen zijn in eerste instantie beschaamd om hun dokter te vertellen dat ze onbeschermd seks hadden. Ze stellen daarom een SOA-test uit of leven in ontkenning. Wie thuis de test afneemt met een positief resultaat, zal wel geneigd zijn om naar de dokter te gaan voor een behandeling.”

Abel.care is bovendien meer dan een webshop voor tests,” zegt  Ella Ameye. “Alles begint bij preventie. We praten over het belang van veilige seks, we geven informatie over mogelijke symptomen, we leggen uit wat een incubatieperiode is, we geven tips over hoe je met vorige partners kan praten over SOA’s, enzovoort. Hiervoor kunnen we rekenen op tips van SENSOA, het expertisecentrum dat de algemene seksuele gezondheid wil bevorderen en een gediversifieerd testaanbod ondersteunt.”

Groeiambities

Direct-to-consumer lab-testing is nieuw in ons land maar bestaat al langer in het buitenland. Het team van abel.care lanceert haar dienst na overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, de Orde der Artsen en medische juridische experts. Abel.care start met het aanbieden van een Chlamydia en Gonorroe test. “Chlamydia is de meest vastgestelde SOA in België, maar vaak zijn er helemaal geen klachten. Toch kan een besmetting ernstige gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid, daarom is het belangrijk om je te laten testen. Een test voor Chlamydia en Gonorroe kost 49 euro, inclusief verzending en een gemakkelijke en discrete service.”

De start-up wil zo snel mogelijk het testaanbod uitbreiden met andere testen en het platform verder uitbreiden in Europa. Abel.care wordt ondersteund door accelerator Start it @KBC, die hen bijstaat met netwerking en advies. 

Contacteer ons
Ella Ameye Co-founder, abel.care
Over Start it @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen één jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 700 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. Vandaag heeft de accelerator een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, PfizerTelenet, Universitet Antwerpen & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be
Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...
Persdossier Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen