Umital lanceert Distributed Leadership Profiler om telewerken te professionaliseren

Umital lanceert Distributed Leadership Profiler om telewerken te professionaliseren

Hasselt. Umital ontwikkelde samen met het Canadese Work EvOHlution een unieke evaluatie. De Distributed Leadership Profiler identificeert de vaardigheden van een leider op het vlak van virtueel leiderschap. Vanaf 1 mei kunnen leidinggevenden het online assessment, de persoonlijke debrief en coaching volledig online doorlopen. Umital speelt hiermee in op het feit dat we massaal van thuis uit werken sinds COVID-19 ons land trof.

Met Distributed Leadership Profiler of kortweg “DLP” kunnen leidinggevenden hun team vanop afstand aansturen en ondersteunen. Het DLP assessment start met een 15-20 min online vragenlijst. Daarna krijgt de leidinggevende een persoonlijk rapport met inzichten in zijn of haar persoonlijkheidskenmerken en vaardigheden op het vlak van virtueel aansturen. De leidinggevende krijgt een inschatting van talenten en ontwikkelpunten en onmiddellijk de eerste aanbevelingen; een vertrekpunt voor verdere groei. 

Het DLP kwam tot stand via een cross-continentale, virtuele, samenwerking. De Hasseltse start-up Umital innoveerde al voor de corona crisis op het vlak van telewerk, bijgestaan door het netwerk, de mentoren en workshops van start-up accelerator Start it @KBC. Umital vond nu een partner in de Canadese universiteit van Calgary. Beide bedrijven analyseerden samen 680 unieke elementen uit interviews met leidinggevenden in verschillende industrieën in Noord-Amerika en Europa. Het Distributed Leadership Profiler assessment werd nadien gevalideerd door 200 leidinggevenden en 150 medewerkers. 

Leiderschap (vanop afstand) is zeer complex, vandaar dat leidinggevenden beoordeeld worden op basis van 13 competenties waarbij de thema’s relaties, flexibiliteit, productiviteit en cultuur centraal staan,” vertelt Elke Struys, medeoprichtster van Umital. 

De uitdagingen maar ook de best practices van vele leidinggevenden betrokken in het onderzoek, zorgen ervoor dat het assessment een herkenbare spiegel voorhoudt en praktische aanbevelingen biedt,” zegt Eline Grouwels, eveneens medeoprichtster van Umital. 

Ook voor meer ervaren leidinggevenden biedt het DLP nuttige inzichten. Een werkcontext waarin medewerkers en teams vanop afstand worden aangestuurd, verschilt sterk van de gewone kantooromgeving. Daarom moet de leidinggevende kunnen terugvallen op vaardigheden zoals taakorganisatie, het stimuleren van teamdynamiek en communicatie. 

Dat ondervond ook Philip Vanhoutte, toenmalig general manager bij Plantronics, die op basis van het DLP voor het eerst aan zijn manier van communiceren werkte. “Ik vroeg meteen aan het ganse management team om deel te nemen aan het assessment en ik ben er ook van overtuigd dat dit in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de productiviteit en de arbeidsvreugde van de directie.” 

Het Distributed Leader Profiler assessment wordt standaard voorzien van een persoonlijke debrief en een coachingsmoment door ervaren coaches, vanop afstand gegeven. Op die manier garandeert Umital de juiste kadering en interpretatie van de resultaten en worden er gericht prioriteiten gesteld voor ontwikkeling.

Over Start it @KBC

Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 830 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York, San Francisco en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture, DPG Media, KBC en Telenet. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC. 

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be

Persdossier Start it @KBC

Logo's en afbeeldingen Start it @KBC

Start it @KBC
Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen